Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο – Δέκα χρόνια από το μοιραίο βράδυ

«Εβρεχε γλυκά χθες το βράδυ, όπως τότε που μας συμφιλίωνες με το δάκρυ μας, μας φανέρωνες τα Κύθηρα, μας δώριζες την Ελλάδα. Και σαν διάλεξες να φύγεις, πρόλαβες και μας πέρασες στην «Άλλη Θάλασσα», στην αξιοπρέπεια και το όνειρο».

Με αυτά τα λόγια αποχαιρετούσε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στις 24 Ιανουαρίου 2012 η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών μετά τον ξαφνικό θανάσιμο τραυματισμό του από μοτοσικλέτα, στα γυρίσματα της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του.

Δέκα χρόνια από εκείνο το μοιραίο βράδυ που ο δικός μας ποιητής των εικόνων, πέρασε στην αιωνιότητα αφήνοντας πίσω του τις τρεις κόρες του και την γυναίκα της ζωής του, τη Φοίβη Οικονομοπούλου, με την οποία μοιράστηκε περισσότερα από 30 χρόνια κοινού βίου.

Είχε προλάβει ευτυχώς να εκπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του κινηματογραφικού του οράματος, να δημιουργήσει ένα κραταιό, επικό και απόλυτα αναγνωρίσιμο καλλιτεχνικό έργο.

Ο Αγγελόπουλος κατάφερε να πάρει από το χέρι τον ελληνικό κινηματογράφο και να τον περπατήσει έξω από τα ελληνικά σύνορα, όπως σχεδόν πατρικά είχε πιάσει από το χέρι τον Ουίλιαμ Νταφόε, στη Σκόνη του Χρόνου, για να τον καθοδηγήσει.

Μέσα από τα μνημειώδη μονοπλάνα του, τις εμβληματικές του σεκάνς, τα ομιχλώδη τοπία του το βλέμμα του Αγγελόπουλου εστίαζε στην ιστορική μνήμη και αναζητούσε την αλήθεια, ακουμπούσε τη συλλογική συνείδηση και άφηνε το αποτύπωμά του στην ευρωπαϊκή διανόηση.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1935, ο Αγγελόπουλος σημαδεύτηκε από τα Δεκεμβριανά στην παιδική του ηλικία. Σπούδασε Νομική αλλά δεν άργησε να αφοσιωθεί στην έβδομη τέχνη. Στη Γαλλία τη δεκαετία του 60 μυήθηκε στο σινεμά ντιρέκτ. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αρχικά ασχολήθηκε με την κριτική του κινηματογράφου και συνεργάστηκε με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη

To 1970 σκηνοθέτησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, την «Αναπαράσταση» που σάρωσε τα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν πολλές διακρίσεις στην πλούσια φιλμογραφία του Μέρες του 36, Ο θίασος, Κυνηγοί, Ο Μεγαλέξανδρος, Ταξίδι στα Κύθηρα, Ο Μελισσσοκόμος, Το μετέωρο βήμα του Πελαργού, Τοπίο στην Ομίχλη, Το βλέμμα του Οδυσσέα, που κατέκτησε το Μεγάλο βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών και φυσικά το Μια Αιωνιότητα και μια ημέρα που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα το 1998.

Ο Θίασος και το Βλέμμα του Οδυσσέα συγκαταλέχθηκαν από τους Times στις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών
Τελευταία του Τριλογία «Το λιβάδι που δακρύζει, «Η σκόνη του χρόνου» και Η άλλη θάλασσα που έμεινε ημιτελής…

 Στενοί συνεργάτες του κορυφαίου δημιουργού, ο σκηνογράφος& ενδυματολόγος Γιώργος Ζιάκας και ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης μίλησαν στην εκπομπή “Συνδέσεις” για τον φίλο και συνεργάτη τους αλλά και το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε η απώλειά του. 

Πηγή: ΕΡΤ / Έλενα Καρανάτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος