Τη δάδα με την οποία η Ολυμπιακή Φλόγα θα γεννηθεί και πάλι στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας στις 16 Απριλίου 2024 και θα μεταφερθεί στις 8 του Μαΐου στη Μασσαλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», παρουσίασε ζωντανά στο ΕΡΤnews ο πρόεδρος της Επιτροπής λαμπαδηδοδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης. Συνολικά δημιουργήθηκαν 2.000 δάδες, οι οποίες είναι από ανακυκλωμένο ατσάλι, βάρους 1,5 κιλού. Η λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει 11 μέρες στην Ελλάδα όπου θα τρέξουν 600 λαμπαδηδρόμοι ενώ στη Γαλλία θα τρέξουν 11.000 λαμπαδηδρόμοι. «Όποιος κοιτάξει το χάρτη θα δει ότι κινούμαστε από τη Μεθώνη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο», τόνισε ο Θανάσης Βασιλειάδης και ανέφερε την τεράστια εκδήλωση ενδιαφέροντος με 3.000 αιτήσεις εκ των οποίων «δυστυχώς», επιλέχθηκαν 600 λαμπαδηδρόμοι.
«Ας ελπίσουμε ότι σταδιακά θα δίνουμε αυτή την ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν», είπε o κ. Βασιλειάδης και πρόσθεσε:
Μέχρι τώρα η λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους ήταν 7 ημέρες, αλλά επειδή ακριβώς έλειψε το 2020 και το 2022 διαδοχικά με το Τόκιο και το Πεκίνο λόγω της πανδημίας, σε μια συμφωνία που κάναμε με τη ΔΟΕ πήραμε 11 μέρες για να ικανοποιήσουμε σχεδόν όλο το πανελλήνιο».
Πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Στέφανος Ντούσκος, χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκυο.
Στις 26 Απριλίου στο Καλλιμάρμαρο θα υπάρχει μια μεγάλη γιορτή στις 18.30, η οποία έχει ήδη οργανωθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες για να προωθήσουν τη φλόγα, η οποία την επόμενη θα κατέβει στον Πειραιά, όπου με το θρυλικό ιστιοφόρο Belem θα ξεκινήσει το μακρινό ταξίδι για τη Μασσαλία, ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης.
ΛαμπαδηΛαμπαδηδρομία 5.000 χιλιομέτρων ανά την επικράτεια
«Ξεκινάμε από την Αρχαία Ολυμπία, ανεβαίνουμε προς τον Πύργο και την Αρχαία Ήλιδα, μετά κατεβαίνουμε κάτω προς την Πύλο από Μεθώνη, την επόμενη μέρα ανεβαίνουμε μέσα από τη Σπάρτη, Τρίπολη, Μυκήνες, φτάνουμε στο Ναύπλιο και ερχόμαστε στον Πειραιά. Μετά αλλάζει λίγο το σκηνικό και με καράβι κατεβαίνουμε στην Κρήτη. Την άλλη μέρα με τη συνδρομή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κατεβαίνουμε στα τρία νησιά, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο επιστρέφοντας πίσω στην Αθήνα και μετά φεύγουμε προς τα πάνω. Πηγαίνουμε δηλαδή Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Μετέωρα, Θεσσαλονίκη, πάμε Ξάνθη, Καβάλα, Κομοτηνή, καλύπτοντας συνολικά 5.000 χιλιόμετρα. Είναι λίγο δύσκολο το εγχείρημα, αλλά τελικά το έχουμε καταφέρει», είπε ο Θανάσης Βασιλειάδης και τόνισε:
«Είναι εκπληκτικό γιατί μεταφέρει το φως που ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι ο συνδετικός κρίκος που θα φτάσει στο στάδιο, στα Ηλύσια Πεδία. Το φως είναι ένα, αυτό που κινείται και αλλάζει χέρια, δεν υπάρχει δεύτερη φλόγα».
Η φλόγα θα φτάσει 8 του μηνός Μαΐου στη Μασσαλία και δεν είναι τυχαία ημερομηνία, όπως τόνισε ο Θανάσης Βασιλειάδης, αφού είναι η επέτειος της συνθηκολόγησης, η μέρα της παύσης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Είναι σημαδιακή ημέρα για να δείξει τι συμβολίζει αυτό το φως: την ειρήνη», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής λαμπαδηδρομίας.
Πηγή: ΕΡΤnews -Εκπομπή «Συνδέσεις»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος