Αετοράχη Ελασσόνας: Οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού

Οι κάτοικοι στην Αετοράχη Ελασσόνας αντιδρούν στη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού και σήμερα Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 4.30 μ.μ, με αφορμή την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα γραφεία της Περιφέρειας Λάρισας, επί της οδού Καλλισθένους 7 & Θεοφράστου.

Σύμφωνα με τον κ. Στάθη Κατσίδη, κάτοικο του χωριού, τα σχέδια κατασκευής του εν λόγω φωτοβολταϊκού σταθμού (φ/σ) ισχύος 36 MW, σε έκταση περίπου 1.100 στρεμμάτων, στο χωριό Αετορράχη του δήμου Ελασσόνας που, σε πρώτη φάση, έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχει τεράστιες επιπτώσεις στη διαβίωση των αγροτών και των 15 κτηνοτρόφων, με 5.000 αιγοπρόβατα και 400 βοοειδή, που ζουν από αυτή τη γη, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον. Επίσης εγείρονται θέματα ασφάλειας της κοινότητας από πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς από αυτά τα 1.100 στρέμματα περνούν 7 ρέματα, οπότε, με τις εργασίες που θα γίνουν, θα αλλάξουν οι ροές τους. Όπως λέει ο κ. Κατσίδης, θα εγκατασταθούν άλλοι πέντε φωτοβολταϊκοί σταθμοί γύρω από το χωριό, για τους οποίους οι κάτοικοι δεν έφεραν ποτέ καμία αντίρρηση αλλά ο συγκεκριμένος κυκλώνει το χωριό, φτάνοντας στα 150 μέτρα από τα σπίτια.
Οι κάτοικοι προειδοποιούν ακόμη ότι εκατοντάδες αυτοφυή δέντρα θα καταστραφούν, όπως πεύκα, μελικοκιές, άγριες αχλαδιές, συκιές, μουριές, κορομηλιές κ.α., ενώ θα διαταραχθεί και η εν γένει βιοποικιλότητα, λόγω των εργασιών εκχέρσωσης, περίφραξης και συνοδών έργων που θα γίνουν. Επίσης, αποκόπτεται η μετακίνηση της άγριας πανίδας από την περιοχή Natura Ελασσόνας , καθώς και η πρόσβαση στα δύο σπήλαια που έχουν ανακηρυχθεί «…τοπία εξαίρετου φυσικού κάλλους…» .

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το αίτημά τους δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως η απαίτηση μιας κλειστής κοινωνίας, καθώς όλοι εξακολουθούν να θέλουν την ανάπτυξη της περιοχής. Η Επιτροπή Κατοίκων Αετοράχης έχει ήδη επικοινωνήσει μέσω επιστολών αλλά και συναντήσεων με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τοπικούς φορείς, ώστε να μεταφέρει τις σοβαρές ενστάσεις των κατοίκων και των κτηνοτρόφων και να ζητήσει, σε αυτή φάση, την απόρριψη της αίτησης παραχώρησης της έκτασης στην εταιρεία που έχει αδειοδοτηθεί αλλά και την απόρριψη της άδειας εγκατάστασης στον εν λόγω χώρο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΙΑ ΓΚΟΥΣΙΑΡΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος