Κρήτη: Άδεια τα κρεβάτια στους στεγασμένους χώρους – Τι φοβούνται οι σεισμόπληκτοι

Στην επίμονη άρνηση των σεισμόπληκτων να μετακινηθούν σε στεγασμένους χώρους προσκρούουν οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων για την απομάκρυνσή τους από τις σκηνές και τη μεταστέγασή τους σε χώρους με καλύτερες συνθήκες, ενόψει πιθανής επιδείνωσης του καιρού.

Και χθες το βράδυ (4/10), όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Γιάννης Δρακάκης, παρά το κρύο, παρέμειναν στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο του Αρκαλοχωρίου 110 άτομα κάθε ηλικίας. Μόλις 40 εμβολιασμένοι σεισμόπληκτοι πέρασαν τη νύχτα στο κλειστό γήπεδο του Αρκαλοχωρίου, ενώ η αίθουσα χορού που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως για τη φιλοξενία των μη εμβολιασμένων αστέγων παρέμεινε άδεια. Κανένας δεν δέχθηκε να μετακινηθεί.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, ακόμη και οι λίγες οικογένειες που αποφάσισαν να βρουν προσωρινή στέγη στα διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία» επέστρεψαν στις σκηνές, μη δεχόμενες τη διαμονή τους στα διαθέσιμα σπίτια στο Ηράκλειο. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 70 αιτήσεις από οικογένειες που επιθυμούν να στεγαστούν στα 40 διαθέσιμα από το πρόγραμμα διαμερίσματα.

Κρήτη: Άδεια τα κρεβάτια στους στεγασμένους χώρους – Τι φοβούνται οι σεισμόπληκτοιΤι είναι όμως αυτό που κάνει διστακτικούς τους αστέγους στην μετακίνησή τους από τις σκηνές, παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης; «Φοβούνται ότι θα χάσουν το προνόμιο του οικίσκου» απάντησε ο κ. Δρακάκης, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς τα κριτήρια για την σειρά προτεραιότητας, με την οποία θα δοθούν οι οικίσκοι είναι διαφορετικά: προβάδισμα έχουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών, καθώς, όπως εξηγεί, οι ενοικιαστές έχουν το επίδομα ενοικίου, οι οικογένειες με παιδιά και οι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας.

Και ενώ οι εργασίες για την προετοιμασία των χώρων υποδοχής των πρώτων οικίσκων συνεχίζονται πυρετωδώς και σήμερα, εκτός από τους 110 σεισμόπληκτους που διαμένουν στις σκηνές του καταυλισμού στο Αρκαλοχώρι, περίπου 200 ακόμη άτομα μένουν σε αντίστοιχες σκηνές διάσπαρτες στα χωριά του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Άλλοι 200 μένουν σε ξενοδοχεία και περίπου 50 σε σπίτια συγγενικών και φιλικών προσώπων.

Πρόκειται για ανθρώπους, τα σπίτια των οποίων έχουν κριθεί ακατάλληλα μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας, και πλέον θα πρέπει να στηριχθούν για να «ξαναχτίσουν» τις ζωές τους. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι σεισμόπληκτοι άλλων περιοχών των περιφερειακών ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.
Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ οι αυτοψίες από τα κλιμάκια των μηχανικών συνεχίζονται, μέχρι χθες το βράδυ είχαν ελεγχθεί 6.210 κτίρια. Από αυτά 5.147 ήταν κατοικίες εκ των οποίων 3.074 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος