Άδ. Γεωργιάδης: Στόχος μας το ΝΑΤ να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί σε έναν δυναμικό σύμβουλο της Πολιτείας

Τα τεράστια βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία δυόμιση χρόνια στο ΝΑΤ προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια επίσκεψης του στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο που πραγματοποίησε σήμερα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός παρακολούθησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και συνομίλησε με τη διοίκηση, τα στελέχη και τους εργαζομένους του ΝΑΤ.

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε κατευθύνσεις για την διατήρηση των υψηλών ρυθμών εκκαθάρισης συνταξιοδοτικών υποθέσεων και εφάπαξ αλλά και για την ταχύτερη μετεξέλιξη του ΝΑΤ σε ένα σύγχρονο φορέα, που θα συμβάλει στη στήριξη και ενίσχυση της ναυτικής απασχόλησης στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε τα τεράστια βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία δυόμιση χρόνια στο ΝΑΤ προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, με το μοντέλο που εφάρμοσε η διοίκηση του ΝΑΤ, το οποίο οδήγησε στο μηδενισμό των χιλιάδων εκκρεμοτήτων στις απονομές κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών.

Μετά την επίσκεψη, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Με το ΝΑΤ ξανασυναντιόμαστε, καθώς είχα την εποπτεία του και πριν από 12 χρόνια, τότε ως Υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη ναυτιλία και την αλιεία, στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Σήμερα, το ΝΑΤ έχει καταφέρει να μηδενίσει τις χιλιάδες εκκρεμότητες στις συντάξεις και τα εφάπαξ των ναυτικών, πλην των περιπτώσεων που έχουν νομικά ζητήματα, και ουσιαστικά έχει αντιμετωπίσει τις παθογένειες που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Στόχος μας πλέον είναι ο ρόλος του ΝΑΤ να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί σε έναν δυναμικό σύμβουλο της Πολιτείας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στα θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης ειδικών πολιτικών απασχόλησης για την ανάδειξη και ενίσχυση του ναυτικού επαγγέλματος, συμβάλλοντας στην παραγωγή κοινωνικού πλούτου προς όφελος του πιο ανταγωνιστικού και πιο παραγωγικού κλάδου της Ελληνικής Οικονομίας: της Ναυτιλίας μας».

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του στο Διοικητικό Συμβούλιο και για το έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τα προβλήματα της ελληνικής ναυτοσύνης, υπενθύμισε ότι:

«O ‘Αδωνις Γεωργιάδης, από την παλαιότερη θέση του ως Υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη ναυτιλία και την αλιεία, κόντρα στους σχεδιασμούς ορισμένων, είχε παίξει καθοριστικό ρόλο και είχε εργαστεί σκληρά και καταλυτικά, για την διατήρηση της αυτονομίας του ΝΑΤ. Ήταν μια σοφή πολιτική επιλογή, που σήμερα αποδίδει καρπούς προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας και των Ελλήνων Ναυτικών. Αφού μηδενίσαμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, στόχος μας για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο θεσμικός ρόλος του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας μας. Ήδη, με την έκδοση από το ΝΑΤ της πρώτης Έκθεσης για τη Ναυτική Απασχόληση, αναδείξαμε ορισμένες πτυχές των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του φορέα μας. Στη βάση των ευρημάτων αυτής της Έκθεσης θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες έρευνες, μελέτες και δράσεις για τη λειτουργία εντός του ΝΑΤ ‘Παρατηρητηρίου Ναυτικής Απασχόλησης’, το οποίο θα αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής για τους εργαζόμενους στην Ελληνική Ναυτιλία, με κύριους στόχους: την ενίσχυση της απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών, την είσοδο αλλά και την παραμονή γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα και την αξιοποίηση των πολύ ισχυρών πρωτοβουλιών των κοινωνικών εταίρων, που επενδύουν κρίσιμους υλικούς και ανθρώπινους πόρους για την αναβάθμιση του ναυτικού επαγγέλματος».

Διαβάστε επίσης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος