Α. Ξανθός στο Πρώτο: Υγειονομικό ρίσκο με την πλήρη χαλάρωση των μέτρων – Αυτό είναι το κομβικό λάθος της κυβέρνησης (audio)

Φόβους ότι η χαλάρωση των μέτρων προστασίας, πρόληψης και περιορισμούς της διασποράς του κορονοϊού στο όνομα του ανοίγματος της Οικονομίας και του Τουρισμού, «που είναι κάτι θεμιτό», έχει ρίσκο, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Παίρνουμε ένα υγειονομικό ρίσκο στο επόμενο διάστημα, μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν ή προς το τέλος της να δούμε μια αναζωπύρωση. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από την πορεία του ιού και από τη διασπορά του σε όλη την Ευρώπη, αλλά πρέπει να υπάρξει μια εγρήγορση. Είναι λάθος να δώσουμε ένα σήμα ότι τελειώσαμε οριστικά και ότι θα δούμε τώρα, θα αξιολογήσουμε τα πράγματα τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε. Ένα επίπεδο εγρήγορσης πρέπει να παραμείνει και το καλοκαίρι», τόνισε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε «μια γραμμή προσωρινότητας». «Αυτό ήταν το δομικό λάθος, το κομβικό λάθος. Η προσέγγιση της πανδημίας ότι ήταν μια συνθήκη έκτακτη, μια μπόρα περαστική η οποία δεν θα έχει βάθος χρόνου, άρα δεν πρέπει να προετοιμαστούμε να την αντιμετωπίσουμε επενδύοντας στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μια μακροχρόνια βάση», επισήμανε ο κ. Ξανθός.

Σύμφωνα με τον ίδιον, θα έπρεπε να γίνει με συγκροτημένο και θεσμικό τρόπο – με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, των φορέων, της επιστημονικής κοινότητας – η συζήτηση για το τι πετύχαμε τα δυο χρόνια της πανδημίας, και ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα. «Δεν έχει γίνει με επιλογή. Τι δεν πήγε καλά; Γιατί είχαμε μια διαρκώς επιδεινούμενη πορεία στους σκληρούς δείκτες και γιατί αποκλίναμε από τον μέσο όρο της Ευρώπης ειδικά τον τελευταίο χρόνο; Γιατί το σύστημα υγείας υπέστη τρομακτική πίεση που το αποδιοργάνωσε, συμπίεσε την τακτική του λειτουργία, δημιούργησε περιβάλλον εξουθένωσης στο επαγγελματικό δυναμικό του και έχουμε το λεγόμενο σύνδρομο burn out, με εξάντληση αντοχών και παραιτήσεις; Είναι μια μεγάλη κουβέντα», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση ενώ μαίνεται ο «πόλεμος», ο κ. Ξανθός αντέτεινε ότι ο «πόλεμος» αυτός είχε διάφορα επεισόδια και δεν ήταν μια συνεχής σταθερά υψηλή πίεση των επιδημιολογικών δεικτών, καθώς υπήρχαν και περίοδοι σχετικής ύφεσης. «Τότε μπορούσε να γίνει μια αποτίμηση και ένας αναστοχασμός και να πάμε στο επόμενο επιδημιολογικό κύμα καλύτερα προετοιμασμένοι και παρεμβαίνοντας στοχευμένα εκεί που υπήρχε έλλειμα και αδυναμία. Μια κυβέρνηση που επικαλείται – και σωστά – την αξιολόγηση στο δημόσιο βίο της χώρας, επέλεξε να συμβεί αυτό επειδή φοβόταν ότι από αυτή τη διαδικασία θα αναδεικνύονταν ελλείμματα και λάθη και θα υπήρχε πολιτικό κόστος», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας, θα έπρεπε να διασφαλιστεί ένα κλίμα μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης και διασφάλισης των μέγιστων κοινωνικών συναινέσεων. «Αυτό δεν επιχειρήθηκε ποτέ. Υπήρχε ένας δίαυλος επικοινωνίας με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο οποίος διακόπηκε σχεδόν οριστικά με την τωρινή πολιτική ηγεσία. Δεν υπήρξε μια συστηματική  διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, με την επιστημονική κοινότητα, με τις εκπροσωπήσεις των γιατρών και των ασθενών», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη συστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δομών και δυνάμεων της χώρας. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε “πόλεμο” και να επωμίζεται όλο το βάρος μόνο το δημόσιο σύστημα Υγείας και να μην εμπλέκονται ο ιδιωτικός τομέας και οι δομές των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσ.

«Έπρεπε να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στη φροντίδα Covid και στη φροντίδα non Covid περιστατικών. Η Γαλλία που είχε πολύ μεγάλες απώλειες στο πρώτο κύμα αναδιοργανώθηκε και δέσμευσε υποχρεωτικά με ένα καθεστώς επίταξης από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση το 30% των κλινών του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Ξανθός.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος