Α. Ξανθός στο Πρώτο: Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία – Χρειάζεται άλλη πολιτική ατζέντα (audio)

«Δεν νομίζω ότι το διάγγελμα του πρωθυπουργού μπορεί να επηρεάσει το αρνητικό κοινωνικό κλίμα και να βελτιώσει επί της ουσίας της διαχείριση», τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ΄εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.

«Υπάρχουν μέτρα τα οποία κινούνται σε μια κατεύθυνση αυστηροποίησης, αλλά νομίζω ότι έχουν ένα δομικό πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιμένουν στη γραμμή ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων. Αυτό δεν στέκει επιστημονικά, επιδημιολογικά είναι λάθος», δήλωσε εξηγώντας πως «έχουμε κρίση δημόσιας υγείας, αναζωπύρωση της πανδημίας, με επικράτηση μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία πλήττουν με πολύ πιο σφοδρό τρόπο τους ανεμβολίαστους, αλλά δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν και τους εμβολιασμένους, προφανώς με πολύ λιγότερους κινδύνους για την υγεία τους. Αυτό απαιτεί παρεμβάσεις μείωσης του κοινωνικού συγχρωτισμού οριζόντιες, και όχι στοχευμένες, μόνο στο 1/3 του πληθυσμού».

Διεμήνυσε ότι «εάν επιχειρηθεί παρέμβαση στη μεθοδολογία καταγραφής που θα οδηγεί σε υποδήλωση κρουσμάτων», τότε αυτό είναι «προκλητικό» και «θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό μπλοκ ότι “μαγειρεύονται τα στοιχεία”». «Πρέπει να παγώσει αυτή η συζήτηση, ακολουθούμε τις οδηγίες του ΠΟΥ. Δεν χρειάζονται αλλαγές και συζητήσεις», ανέφερε.

Αναφορικά με πίεση προς τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι «αν γινόταν μια σοβαρή επίταξη και επιστράτευση όλων διαθέσιμων υγειονομικών δομών και ανθρώπινου δυναμικού, θα ήταν τελείως διαφορετική η κατάσταση στο σύστημα υγείας».

«Η κυβέρνηση λοιπόν πομπωδώς εξαγγέλλει ότι θα κάνει επίταξη κάποιων δεκάδων ιδιωτών γιατρών. Και την ίδια ώρα, όλα τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια που διαθέτουν χιλιάδες κλίνες, είναι covid free, προστατευμένα από την πανδημία, δεν εμπλέκονται σε αυτή την κρίση. Το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του έχουν εξαντλήσει τις αντοχές τους, υπάρχει κύμα παραιτήσεων αυτή την περίοδο. Το καταλαβαίνει η κυβέρνηση; Το θέμα δεν είναι να δώσουμε κίνητρα στους ιδιώτες, αλλά στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ για να παραμείνουν στα νοσοκομεία, να παραμείνει όρθιο το σύστημα και να περιορίσουμε τις δραματικές απώλειες. Αυτό είναι το στοίχημα και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί την κρισιμότητα της κατάστασης και νομίζω ότι και το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού, δεν δίνει αυτό το σήμα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας, «από την αρχή επιδιώξαμε τη μέγιστη δυνατότητα συνεννόησης, αλλά αυτό ναρκοθετήθηκε από τον πρωθυπουργό. Όλες  οι προτάσεις που έχουν γίνει από την αντιπολίτευση για μια μίνιμουμ συνεννόηση, δεν έχουν εισακουστεί και μάλιστα επιδεινώνεται η κατάσταση».

Όπως είπε, «ο προηγούμενος υπουργός είχε έναν θεσμικό δίαυλο επικοινωνίας με την αντιπολίτευση. Ο νέος δεν έχει ενεργοποιήσει αυτό τον δίαυλο. Δεν θεωρεί ότι την ώρα που έχουμε μια υγειονομική τραγωδία να πρέπει να καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις;», διερωτήθηκε.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση συμπεριφέρεται «αυτάρεσκα, αλαζονικά, και εγκαλεί όποιον της ασκεί κριτική ως υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας και λαϊκιστή. Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει υγειονομικό σαμποτάζ. Με αυτή την τοξικότητα δεν μπορούν να προκύψει συνεννόηση».

Αναφορικά με το «μοντέλο της Πορτογαλίας», ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι είναι όντως επιτυχημένο καθώς έχει ξεπεράσει το 90% το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, αλλά – όπως είπε- «δεν στηρίχθηκε σε κάποιας μορφής ακραία υποχρεωτικότητα». «Δεν οδήγησε η Πορτογαλία χιλιάδες εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας εκτός εργασίας. Στηρίχθηκε σε μέτρα πειθούς, καλής εμβολιαστικής εκστρατείας, αξιοποίησε την πρωτοβάθμια φροντίδα και τους επαγγελματίες υγείας και κυρίως στηρίχθηκε σε μέτρα κοινωνικής συνοχής», επεσήμανε.

«Χρειάζονται υγειονομικά μέτρα, αλλά χρειάζεται και μια αίσθηση ασφάλειας στην κοινωνία, με μέτρα κοινωνικής συνοχής, στήριξη του κόσμου της εργασίας. Θέλει άλλου τύπου πολιτική, άλλη ατζέντα, στην πραγματικότητα αυτή η νεοφιλελεύθερη και συντηρητική κυβέρνηση, η οποία δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στο ισχυρό κοινωνικό κράτος, δεν μπορεί να πείσει, δεν μπορεί να εμβολιάσει με εμπιστοσύνη και ασφάλεια τον κόσμο», συμπλήρωσε ο κ. Ξανθός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος