Α. Ξανθός στο Πρώτο για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Να γίνει θεσμικά η αποτίμηση – Να μην αποδίδουμε μόνο πολιτικές ευθύνες (audio)

«Η κλιματική κρίση μας δείχνει τα δόντια της, είναι παρούσα. Δεν είναι μόνο η πανδημία, έχουμε και τις τεράστιες αλλαγές στο κλίμα και στο περιβάλλον που πυροδοτούν καύσωνες και δύσκολα καιρικά φαινόμενα», τόνισε για τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Εναλλάσσονται καύσωνες με πλημμύρες σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Μια τεράστια απειλή για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, που απαιτεί μια άλλου τύπου οργάνωση των σύγχρονων κοινωνιών και κρατών», υπογράμμισε.

«Έχουμε μια μεγάλη και δραματική εμπειρία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς στα τελευταία πύρινα μέτωπα δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες, αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά έχουμε τεράστιες καταστροφές, καθώς άνθρωποι χάνουν σπίτια και περιουσίες», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια προσπάθεια αποτίμησης με ειλικρίνεια του επιχειρησιακού σχεδιασμού, των αντανακλαστικών που έχουν δείξει όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες», πρέπει να γίνεται μετά από μια τέτοια σοβαρή κρίση και όχι όταν είναι σε εξέλιξη μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από όλους.

«Αυτό πρέπει να γίνεται θεσμικά μετά για να βελτιωνόμαστε και όχι μόνο να αποδίδουμε ευθύνες πολιτικές στη διαχείριση», είπε χαρακτηριστικά. Συμφώνησε ότι «οι μεγάλες καταστροφές πρέπει να μας ενώνουν, κράτος και πολίτες να γινόμαστε καλύτεροι», λέγοντας ότι οι μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις για τα πύρινα μέτωπα, «έχουν στοιχεία αυτής της ωριμότητας και της αναπροσαρμογής και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών για να αντιμετωπίζουμε αυτές τις απειλές με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος