Ά. Βατόπουλος στο Πρώτο: Ομόφωνη ανησυχία των επιστημόνων για την παραλλαγή Όμικρον (audio)

«Ομόφωνα όλοι οι επιστήμονες, εντός και εκτός επιτροπής ανησυχούν πολύ και πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν διάφορα πράγματα, το ποια θα είναι αυτά θα το αποφασίσει η πολιτεία ανάλογα και με τις δυνατότητες που υπάρχουν και τις παραμέτρους» τόνισε σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν στο στέλεχος Όμικρον και την προετοιμασία της χώρας μας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Τα δεδομένα λένε ότι πρόκειται για μια παραλλαγή που είναι εξαιρετικά μεταδοτική επεσήμανε, ενώ η λοιμογόνος δύναμή της δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν είναι ίδια, περισσότερη, ή λιγότερη από της Δέλτα. «Ίσως είναι λίγο λιγότερη, αλλά ξέρουμε ότι χρειάζεται και η τρίτη δόση του εμβολίου για να αντιμετωπιστεί. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι έχει έρθει ήδη και στην Ελλάδα, συνεπώς θα αρχίσει να διασπείρεται και θα μας βάλει πλέον νέα δεδομένα, μιας μεταλλαγής που μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα και άρα σε απόλυτες τιμές θα έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και άρα πολλά σοβαρά».

«Εκείνο που θέλω να υπενθυμίσω είναι ότι τα 2 δωρεάν ράπιντ τεστ θα πρέπει ο κόσμος να τα παραλάβει και να τα κάνει, είναι σημείο κλειδί αυτό, ώστε να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα που προφανώς δεν θα πάνε σε ρεβεγιόν και συγκεντρώσεις» υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος, συστήνοντας παράλληλα αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, συνωστισμού, αερισμό των χώρων, την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να λέει ότι δεν ανιχνεύουν τα ράπιντ τεστ την Όμικρον, ανέφερε ακόμα ο καθηγητής. «Όλα θα φανούν στην πορεία, η κατάσταση είναι ρευστή. Είχαμε πει από την αρχή ότι είναι ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στην ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού και στην ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η αίσθηση είναι ότι καθώς ο ιός θα μεταλλάσσεται, θα γίνεται πιο μεταδοτικός, αλλά θα ελαττώνεται η λοιμογόνος δύναμή του μέχρι να υπάρξει μια ισορροπία ανοσίας, παθογονικότητας και σιγά σιγά να εξαφανιστεί. Δεν θα μείνει εφόρου ζωής ο ιός. Το θέμα είναι να εξαφανιστεί με όσο το δυνατόν λιγότερους θανάτους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος