Α. Βατόπουλος στο Πρώτο: Δεν τελείωσε η πανδημία ούτε οι μάσκες (audio)

«Δεν τελείωσε η πανδημία και δεν τελείωσαν οι μάσκες. Με την έννοια ότι επειδή δεν είναι υποχρεωτικό να τις φοράμε δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να τις φοράμε» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος.

Συνεπώς, μετά από 2 χρόνια πανδημίας και εκπαιδευμένοι στα μέτρα προστασίας, θα πρέπει όπου υπάρχει συνωστισμός και αισθανόμαστε ότι μπορεί να κολλήσουμε, να φοράμε μάσκα. Δεν είναι υποχρεωτικό, δεν θα πάρουμε πρόστιμο, αυτή είναι η διαφορά, εξήγησε ο κ. Βατόπουλος. Η γενική κατεύθυνση είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί υποχρεωτικοί, επισήμανε.

Ερωτηθείς αν η άρση των περιορισμών θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους πολίτες, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι είναι πολύ λίγοι πια οι μη εμβολιασμένοι. «Υπάρχει πλέον το νέο εμβόλιο (σ.σ. novavax) που αίρει τις δικαιολογίες, συνεπώς νομίζω ότι σιγά σιγά θα εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Η πολιτική είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί, να υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού. Το τέστινγκ δεν νομίζω ότι θα αλλάξει, είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Επειδή η Όμικρον προκαλεί πολύ αμβληχρά συμπτώματα και επίσης με τα σελφ τεστ, είναι πολύ αυξημένο το τέστινγκ, υπάρχει μια σκέψη να προσπαθεί να βρει κανείς αυτούς που έχουν συμπτώματα από τους ασυμπτωματικούς, να έχουμε μια καλύτερη εικόνα επιστημονικά ποια είναι η πραγματική επίπτωση του νοσήματος. Αυτό μπορεί να γίνει αλλά δεν θα επηρεάσει τον τρόπο καταγραφής. Έχει σημασία πάντως να προσπαθήσουμε να βρούμε από αυτούς που είναι φορείς ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά αρρωσταίνουν. Άλλο είναι να είναι 90% φορείς και να αρρωσταίνει το 10% και άλλο να αρρωσταίνει το 80%» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας πως στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, αλλάζουν λίγο τα δεδομένα σε σχέση με την πανδημία. «Έχουμε πολύ κόσμο που μετακινείται, το τελευταίο βέβαια που θα σκεφτούν είναι να φορέσουν μάσκες, γίνεται μια σκέψη αν έρθουν πρόσφυγες στην Ελλάδα πώς θα τους υποδεχτούμε και στον τομέα της πανδημίας. Από κει και πέρα αυτό που σκέφτεται κανείς είναι μην εμφανιστεί μια καινούρια παραλλαγή» είπε ο κ. Βατόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, η χαλάρωση των μέτρων αυτή την στιγμή βασίζεται στην κούραση του κόσμου και στην τεράστια επίπτωση στην οικονομία, επισήμανε ο καθηγητής. Στην ερώτηση, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά, πού υπήρξαν αστοχίες, ο κ. Βατόπουλος εστίασε στο ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση γύρω από τι έπρεπε να έχει πάει καλύτερα στο επίπεδο της επικοινωνίας για να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η γνώση και να ξέρουμε πώς πρέπει να κινούμαστε σε επόμενες καταστάσεις κρίσης. «Για εμένα το βασικό έλλειμμα ήταν η πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου, εκεί είχαμε πρόβλημα πάντα, οι αντιθέσεις που φάνηκαν. Και ήταν παγκόσμιο πρόβλημα, το είπε και η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, h Αντρέα Αμμόν, εχθές που ήρθε στην Αθήνα, ότι πανευρωπαϊκό πρόβλημα είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου» τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος