Α. Βασίλεφ: Η ακριβής ημερομηνία ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες

Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Ασέν Βασίλεφ (Assen Vassilev), όπως αναφέρει το Bloomberg, υποστήριξε ότι η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωζώνη συνεχίζεται, αλλά η ακριβής ημερομηνία ένταξης μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες καθώς οι αρχές στη Σόφια προσπαθούν να εκπληρώσουν τα κριτήρια ένταξης του 2025.

Ο Βασίλεφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα ζητήσει μια έκτακτη έκθεση αξιολόγησης μόλις πληροί τα κριτήρια, και ότι η ένταξη τον Μάρτιο ή τον Ιούλιο του επόμενου έτους θα είναι επίσης δυνατή.

«Δεν εγκαταλείψαμε την ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2025», δήλωσε ο Άσεν Βασίλεφ σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Η επίτευξη του στόχου της ένταξης στις αρχές του επόμενου έτους «είναι κοντά, πολύ κοντά», είπε ο Βασίλεφ. Η Βουλγαρία μαστίζεται από πολιτική αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς εύθραυστων συνασπισμών και υπηρεσιακών κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν διακόψει τις προσπάθειές της για ένταξη στην ευρωζώνη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η περσινή ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση άλλαξαν επίσης τα σχέδια που αποσκοπούσαν στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό. Πρόσφατα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, δήλωσε αισιόδοξος για τις πιθανότητες ένταξης της Βουλγαρίας στο ευρώ το 2025. Ο Donohoe διευκρίνισε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση στη Σόφια να πει εάν θέλει να ζητήσει νέα οικονομική αξιολόγηση.

«Η Βουλγαρία μπορεί να ενταχθεί το 2025 και όλες οι προσπάθειες που γίνονται τώρα για την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό φέτος είναι απαραίτητες», δήλωσε την Παρασκευή ο Paschal Donohoe. Ωστόσο, οι πολιτικές εντάσεις είναι φυσιολογικές στη Βουλγαρία.

Τα δύο κύρια κόμματα, τα οποία συμφώνησαν πέρυσι σε μια ασυνήθιστη συμμαχία με την ελπίδα να ξεφύγουν από το αδιέξοδο, βρίσκονται σε αντίθεση σχετικά με τα σχέδια μεταρρυθμίσεων και τους διορισμούς διοίκησης, απειλώντας να τερματίσουν μια κυβερνητική συμφωνία που διαρκεί εννέα μήνες.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, παραχώρησε τη Δευτέρα την εντολή του Πρωθυπουργού στη Μαρία Γκάμπριελ, πρώην Ευρωπαία Επίτροπο και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της παραιτηθείσας κυβέρνησης του Νικολάι Ντένκοφ. Η Γκάμπριελ, μέλος του φιλελεύθερου-συντηρητικού κόμματος GERB, έχει μια εβδομάδα για να παρουσιάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Εάν η προσπάθεια σχηματισμού νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης στη Σόφια στεφθεί με επιτυχία, θα αποφευχθεί η διοργάνωση νέων εκλογών στη Βουλγαρία για έκτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

Eπιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος