Α. Βανταράκης στο Πρώτο: Είμαστε κοντά στο σημείο που η covid-19 θα γίνει όπως η γρίπη (audio)

«Είμαστε κοντά στο σημείο που ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε έναν  ενδημικό ιό όπως η γρίπη, εκτός αν υπάρξει κάποιο απρόοπτο γεγονός με ένα ισχυρότερο στέλεχος. Συνήθως οι περισσότερες μεταλλάξεις κάνουν τον ιό ενδημικότερο, με λιγότερη σοβαρότητα και αυτό φαίνεται με την Όμικρον. Αν η νέα μετάλλαξη δημιουργήσει άλλα χαρακτηριστικά, που κατά την γνώμη μου δεν θα δημιουργήσει, θα μιλάμε ενδεχομένως για άλλους ιούς» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας τμήμα Ιατρικής Πανεπιστήμιο Πατρών, Απόστολος Βανταράκης.

Είναι αναμενόμενο, επεσήμανε, για έναν ιό που έχει τα εξής δύο βασικά χαρακτηριστικά να εμφανίζονται μεταλλάξεις. Πρώτον είναι αναπνευστικός ιός, οπότε μεταδίδεται πολύ εύκολα και το δεύτερο βασικό είναι η ανισότητα στους εμβολιασμούς που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Θεωρώντας ότι έχουμε εμβολιαστεί στην Ευρώπη, δεν σημαίνει ότι το λήξαμε το ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι τελευταίες μεταλλάξεις έχουν παραχθεί όπου υπάρχει συνωστισμός, φτώχεια δηλαδή και χαμηλό επίπεδο εμβολιασμών. Γι’ αυτό ο ΠΟΥ έχει αλλάξει την στρατηγική του τον τελευταίο καιρό και προσπαθεί να πείσει τις χώρες να παράσχουν εμβόλια στις φτωχότερες χώρες. Όσο παραμένει άνιση η εμβολιαστική κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο θα κινδυνεύουμε με ιούς στο μέλλον, λόγω και της τροποποίησης των ιών σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουν».

Ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να κάνει μια μετάλλαξη να υπερισχύει είναι να μην την πιάνουν τα εμβόλια, εξήγησε ‘ή να κερδίζει κάποια χαρακτηριστικά που δεν είχε μέχρι αυτή την στιγμή, όπως να αντέχει περισσότερο στις περιβαλλοντικές συνθήκες. «Ήδη η μετάλλαξη Όμικρον έχει μια υπερμεταδοτικότητα που πολύ δύσκολα θα αυξηθεί σε μεγαλύτερα νούμερα. Η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και νομίζω ότι θα αποδειχθεί ότι έχουμε ηπιότερα συμπτώματα. Η μεγαλύτερή μου ανησυχία δεν είναι οι νοσηλείες, οι οποίες αρχίζουν σιγά σιγά να πέφτουν, όπως φαίνεται, αλλά είναι ότι φαίνεται η Όμικρον να καταγράφεται στις νεότερες ηλικίες που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα, όπου εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Όταν όμως έρθει στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως στους ανεμβολίαστους τότε ίσως δημιουργήσει σοβαρότερα ζητήματα σε νοσηλείες και θανάτους. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να εμβολιαστούν οι μεγαλύτερες ηλικίες και να περιοριστούν οι επαφές τους με τους πιο νέους. Τήρηση των μέτρων με θρησκευτική ευλάβεια ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι με την προηγούμενη κατάσταση γιατί τώρα μιλάμε για ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος» είπε καταλήγοντας ο κ. Βανταράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος