Ά. Τσιγκρής στο Πρώτο: Είμαστε στην αρχή ενός κύματος νέας παράλογης βίας- αναμένεται και κλιμάκωση του bullying στα σχολεία (audio)

«Είμαστε στην αρχή του ξεσπάσματος μας νέας μορφής παράλογης βίας το οποίο θα κυριαρχήσει όχι μόνο εδώ αλλά σε όλο τον κόσμο, γιατί ουσιαστικά εδώ ήταν μια κοινωνική συνθήκη, η οποία άλλαξε την κοινωνική συμβίωση όχι μόνο ενός λαού, αλλά ολόκληρου του πλανήτη για περισσότερο από έναν χρόνο» ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο, καθηγητής Εγκληματολογίας, βουλευτής ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής.

Όπως εξήγησε, η αποστασιοποίηση, η απομόνωση, η κοινωνική αποστείρωση, όλα αυτά σε ανθρώπους κοινωνικούς που έχουν μάθει να ζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, μέχρι χθες και που σήμερα το το αναπολούν σαν ένα μακρινό παρελθόν, δημιουργούν προϋποθέσεις μιας τελείως διαφορετικής κοινωνικής μη κανονικότητας. Αυτή θα έχει μια άμεση αποτύπωση στους δείκτες της ποιότητας και της ποσότητας του εγκλήματος. «Βρισκόμαστε στην φάση στην οποία πρέπει να υπάρξει μια διαρκής κλιμακωτή και με απόλυτη συνέπεια ενός χρονοδιαγράμματος, αποκλιμάκωσης και αποφόρτισης μιας συλλογικής έντασης πολλών  μηνών. Είμαστε ακριβώς στην αρχή ενός κύματος μιας νέας μορφής εγκληματικότητας, είναι όπως το τσουνάμι που έρχεται με καθυστέρηση μετά από έναν σεισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιγκρής.

Σημείωσε επίσης, ότι στην διεθνή κοινότητα έχουν γίνει όλες συζητήσεις για την μετά την πανδημία εποχή, για την οικονομία, την ανάπτυξη, για την εγκληματικότητα όμως δεν έχει γίνει καμία, μια συζήτηση σε επίπεδο διεθνών οργανισμών. «Η Ε.Ε. δεν έχει συνεδριάσει ακόμα με θέμα τα ζητήματα της ασφάλειας που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το επόμενο χρονικό διάστημα, και δεν είναι μόνο η μικρομεσαία εγκληματικότητα στον δρόμο, με τα τραγικά περιστατικά διαπροσωπικών σχέσεων αλλά είναι ένα ευρύτερο φάσμα, όπως το οργανωμένο έγκλημα που αλλάζει μορφή, το ηλεκτρονικό έγκλημα το οποίο είναι κυρίαρχο πλέον και το έχει αλλάξει η πανδημία, γιατί έχουν εκτοξευθεί οι επικοινωνίες και έχουν υπερπολλαπλασιαστεί τα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας του κόσμου».

Ο κ. Τσιγκρής αποτύπωσε την σκληρή πραγματικότητα σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. «Η οικογένεια είναι το κατεξοχήν κύτταρο της κοινωνικής συγκρότησης, το σημείο παραγωγής, των ανθρωπίνων προσωπικοτήτων. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει εκτοξευθεί, μιλάμε για 30% μίνιμουμ αύξηση τέτοιων κρουσμάτων, παγκοσμίως. Ο χώρος της οικογένειας έχει γίνει περισσότερο παθολογικός, περισσότερο δύσκολος στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων και εκεί αποφορτίζονται όλες οι συλλογικές εντάσεις».

Και συμπληρώνει λέγοντας πως «εδώ δεν μπορεί να έρθει το κράτος να πει στον πατέρα ότι δεν πρέπει να δέρνει τα παιδιά του, δεν μπορεί να έρθει η Ε.Ε. να κάνει σύσταση σε κάποιον, ότι δεν πρέπει να είναι όλο νεύρα από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσα στο σπίτι του. Εδώ χρειάζεται μια ψυχραιμία, και τα σωστά χέρια ενός καπετάνιου είναι αυτά τα οποία μπορούν με πολλά μποφόρ να κυβερνήσουν ένα καράβι. Από κει θα φτιάξουν τα παιδιά ένα κοινωνικό παράδειγμα, το οποίο θα τους μάθει να αγωνίζονται στις δυσκολίες και να βλέπουν με κατανόηση τον δίπλα,  ο οποίος ανεβάζει τον ίδιο σταυρό μαζί με εμάς. Και πρέπει και η εκπαίδευση να τα περάσει αυτά στα παιδιά».

Στο κομμάτι αυτό της εκπαίδευσης, τέλος, ο κ. Άγγελος Τσιγκρής έκανε μια δυσοίωνη πρόβλεψη, καθώς όπως είπε «και στα σχολεία περιμένουμε μια κλιμάκωση τέτοιων καταστάσεων σχολικού εκφοβισμού από τον Σεπτέμβριο, γιατί τα παιδιά κουβαλάνε τις συλλογικές εντάσεις από το σπίτι τους, αυτά θα τα αποφορτίζουν στο νέο κοινωνικό περιβάλλον», ενώ πρόσθεσε πως και στα γήπεδα περιμένουμε πολύ μεγαλύτερα γεγονότα βίας, αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος