Α. Τσιγκρής στο Πρώτο: Δεν υπάρχει θεραπεία στο φαινόμενο της γυναικοκτονίας- Ακόμα δεν έχουμε ισορροπήσει από την πανδημία (audio)

Δεν υπάρχει θεραπεία στο φαινόμενο της γυναικοκτονίας υποστήριξε ο εγκληματολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Η πανδημία ήταν η πρώτη κοινωνική συνθήκη κάθετης και οριζόντιας επιβολής ενός οριζόντιου κοινωνικού απομονωτισμού την ίδια στιγμή σε όλο τον πλανήτη. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο βλέπουμε τι θα γίνει στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιγκρής.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγή της ποιότητας του χάρτη της εγκληματικότητας στους πολύ προστατευμένους “θύλακες” της κοινωνικής ζωής, όπως το σχολείο, η οικογένεια, το γήπεδο αλλά και οι χώροι εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιγκρή, αυτό θα ισορροπήσει μετά από ένα χρονικό διάστημα όταν θα μπούμε σε μια κοινωνική κανονικότητα, σε ένα νέο σημείο το οποίο δεν έχει ισορροπήσει ακόμα.

Την ίδια στιγμή ανέφερε, ότι σύμφωνα με στοιχεία, στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει παρατηρηθεί αύξηση της οικογενειακής βίας κατά 30% μεσοσταθμικά. Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο σημαίνει ότι έχουμε μια πρωτόγονη αύξηση αυτών των κρουσμάτων το οποίο βεβαίως πρέπει να μας ανησυχεί και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αφορά και ανυπεράσπιστα παιδιά και ανήμπορους ηλικιωμένους που βιώνουν την οικογενειακή ζωή σαν ένα ανείπωτο καθημερινό δράμα. «Εκεί που εμείς ψάχνουμε να βρούμε το καταφύγιο από την κοινωνική δυσκολία στο σπίτι μας, κάποιοι προσπαθούν να αποδράσουν από αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιγκρής.

Αναφερόμενος στις δράσεις της πολιτείας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα  δήλωσε ότι πάνω από 40.000 γυναίκες έχουν δεχτεί κάποιο είδος προστασίας από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια που είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Στο ερώτημα πώς άνθρωποι που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα θα φτάσουν στο σημείο να μιλήσουν, ο κ. Τσιγκρής δήλωσε αρχικά περήφανος που η ελληνική κοινωνία έκανε βήματα να γίνουμε πιο φιλόζωοι. «Τώρα μένει ένα βήμα, το οποίο πρέπει να γίνει περισσότερο από όλα. Να γίνουμε περισσότερο φιλάνθρωποι. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να κακοποιείται μια γυναίκα, ένας άνδρας, ένας ηλικιωμένος στη διπλανή μας πόρτα και να μην μιλάμε. Έχουμε χρέος και εμείς να βοηθήσουμε να σπάσει αυτός ο κύκλος της βίας και της σιωπής. Εδώ είμαστε συμμέτοχοι όλοι. Δεν μπορεί η πολιτεία να τοποθετήσει έναν αστυνομικό ή εισαγγελέα στο κάθε σπίτι. Δεν μπορούμε να βάλουμε κάμερες να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στα δωμάτια. Πρέπει οι μανάδες και οι πατεράδες, τα παιδιά και οι ανυπεράσπιστοι ηλικιωμένοι να μιλήσουν, να ανοίξουν τα στόματα. Και είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» συμπλήρωσε ο κ. Τσιγκρής.

 

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο ιατροδικαστής Καβάλας που εξέτασε τις σορούς των θυμάτων, Νίκος Κιφνίδης έκανε λόγο για σχέδιο και προπαρασκευή του εγκλήματος.

«Ήταν προγραμματισμένο έγκλημα. Το είχε αποφασίσει και το έκανε και θεώρησε ότι για το μικρό παιδί τα μικρά σκάγια ήταν αρκετά και για τη σύζυγο δράμια για αγριογούρουνα» δήλωσε ο ιατροδικαστής. Ο κ. Κιφνίδης επισήμανε ότι ο δράστης προετοίμασε το έγκλημα σκοτώνοντας πρώτα το παιδί για να πληγώσει παραπάνω την γυναίκα του τις τελευταίες στιγμές της ζωής της.

Επιπλέον, ο κ. Κιφνίδης τόνισε ότι ίσως πρέπει να γίνει επανέλεγχος από τις αρχές για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι κάτοικοι των χωριών έχουν στην κατοχή τους κυνηγετική καραμπίνα.

 

 

 

 

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος