Α. Τερζίδης (παιδίατρος Γιατρών του Κόσμου στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας) στο Πρώτο: Τα παιδιά δεν είναι μόνο φοβισμένα, είναι οργισμένα (audio)

«Το 90% των προσφύγων είναι καλά στην υγεία τους φτάνοντας στα σύνορα, όμως σίγουρα δεν είναι καλά ψυχολογικά, έρχονται συγκλονισμένοι, απογοητευμένοι, οργισμένοι, τα παιδιά είναι ταλαιπωρημένα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο παιδίατρος και επικεφαλής της ομάδας των Γιατρών του Κόσμου που βρίσκεται στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας, Άγις Τερζίδης.

Η ψυχολογική επιβάρυνση των Ουκρανών προσφύγων είναι τεράστια αλλά σωματικά τουλάχιστον οι περισσότεροι είναι καλά, εξηγεί ο κ. Τερζίδης, σημειώνοντας ότι η πολύ έντονη παρουσία των μη κυβερνητικών οργανώσεων έστω και αν αυτή την στιγμή ίσως φαντάζει υπερβολική σε ορισμένους, είναι απαραίτητη γιατί αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν πολύ μεγάλη ανακούφιση και ασφάλεια όταν βλέπουν ένα μεγάλο κύμα ανθρώπων να είναι εκεί και να τους περιμένει, ειδικά όσο αφορά στις ιατρικές υπηρεσίες, είναι η επίδραση της «άσπρης μπλούζας». «Υπάρχει η κινητή ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, εμείς έχουμε συνέχεια γυναικολόγο, παιδίατρο, παρέχουμε αυτή την πιο εξειδικευμένη κινητή μονάδα μητέρας-παιδιού. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα και είμαστε εδώ έχοντας αποφασίσει να μείνουμε έναν μήνα, μέχρι τις 10 Απριλίου περίπου και μετά εφόσον ηρεμήσουν τα πράγματα, το επιτρέψουν οι συνθήκες και ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα μπούμε σε πόλεις της Ουκρανίας, ο στόχος είναι αυτός. Όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι στα σύνορα, κάνουν ανάλυση, αποτύπωση αναγκών στην ενδοχώρα της Ουκρανίας περιμένοντας όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες να μπορέσουν οι ανθρωπιστικές ιατρικές οργανώσεις να πάμε να υποστηρίξουμε κατεστραμμένες δομές υγείας» επεσήμανε ο κ. Τερζίδης.

Οι εκτιμήσεις, υπογράμμισε ο κ. Τερζίδης, λένε ότι θα υπάρξει αύξηση των προσφυγικών ροών σε όλα τα σύνορα, αν αναλογιστεί κανείς τους ανθρώπους που είναι πιο φτωχοί χωρίς αυτοκίνητα, ή αυτούς που αιφνιδιάστηκαν και είναι εγκλωβισμένοι στις μεγάλες πόλεις που έχουν καταστραφεί. Άρα στις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν οι πρόσφυγες, ενώ είναι και τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων Ουκρανών στο εσωτερικό της χώρας. «Υπάρχει μια πολύ καλή οργάνωση που εξυπηρετεί τις ανάγκες των προσφύγων στα σύνορα με τις όμορες χώρες, αλλά θα φανεί πώς θα δοκιμαστεί το σύστημα τις επόμενες ημέρες» τόνισε ο κ. Τερζίδης.

Η πλειοψηφία των προσφύγων θέλει να γυρίσει, ανέφερε ακόμα. «Φυσικά, ειδικά οι άνθρωποι που έρχονται από περιοχές που έχουν χτυπηθεί οι βασικές υποδομές στις πόλεις, ξέρουν καλά ότι θα αργήσουν να γυρίσουν. Θεωρούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είτε με κατοχή των Ρώσων εκεί που θέλουν είτε με Συνθήκες τα πράγματα θα ηρεμήσουν και τότε θα γυρίσουν πίσω να ανοικοδομήσουν την χώρα τους. Τα πιο μεγάλα παιδιά στην ηλικία των 9-12 ετών είναι οργισμένα, δεν είναι μόνο φοβισμένα, έχουν οργή και δεν καταλαβαίνουν γιατί έχει γίνει όλο αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τερζίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος