Α. Συρίγος στο Πρώτο: Οι ίδιοι οι φοιτητές απαιτούν την ασφάλεια στα πανεπιστήμια (audio)

Για τα περιστατικά βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια και την αντιμετώπισή τους μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος.

«Σε κάποια πανεπιστήμια υπάρχει βία. Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά πανεπιστήμια ταυτόχρονα. Το γεγονός ότι εντοπίζονται φαινόμενα βίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ή το Μετσόβειο, που είναι κορυφαία στην Ελλάδα και από τα καλύτερα στην Ευρώπη, είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου».

Δεν είναι μια διάχυτη βία, επεσήμανε ο κ. Συρίγος. «Είναι μικρές ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους δια της βίας σε όλους τους άλλους. Το φαινόμενο αυτό χάθηκε τον τελευταίο 1,5 χρόνο που ήταν τα πανεπιστήμια κλειστά και τώρα αυτές οι μειοψηφικές ομάδες κάνουν προσπάθεια να το επαναφέρουν. Το κράτος έχει προσφέρει πλέον στα πανεπιστήμια τα μέσα για να προστατευτεί σε περίπτωση που αισθάνονται ότι γίνονται αντικείμενο βίας. Τους δίνει την δυνατότητα να καλέσουν την αστυνομία, να μπει μέσα και να κινηθούν πειθαρχικά οι πρυτανικές αρχές εις βάρος ατόμων που ασκούν βία. Το φαινόμενο έχει περιοριστεί αλλά δεν έχει εξαλειφθεί. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια αυτών των βίαιων περιθωριακών ομάδων να ξαναφέρουν την κατάσταση, όπως ήταν πριν 2-3 χρόνια».

Το γεγονός ότι η αστυνομία μπαίνει πλέον στα πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά σημαντικό, υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.  Διευκρίνισε μάλιστα ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ένα ήπιο μέσο, δεν είναι καν οπλισμένοι όταν μπαίνουν στα πανεπιστήμια, φέρουν μόνο μέσα για την δική τους προστασία.  «Οι ίδιες οι φοιτητές είναι αυτοί που απαιτούν να υπάρξει ασφάλεια μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν είμαστε στην περίοδο της δεκαετίας του 70. Όλα αυτά τα οποία λέμε είναι κατάλοιπα από εκείνη την περίοδο και μάλιστα τα πιο οπισθοδρομικά, υπογράμμισε ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας ότι η αντίληψη ότι δεν μπαίνει η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, έχει φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. «Θυμάμαι την δεκαετία του 80’ που εμπόδιζαν να μπει η Πυροσβεστική μέσα στο Πανεπιστήμιο για να σβήσει φωτιά, γιατί ήταν κατασταλτική δύναμη. Είναι απομεινάρια που τα έχει ξεπεράσει η κοινωνία».

Ο υφυπουργός, αναφέρθηκε και στην αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας ύστερα από την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Μου έκανε εντύπωση η ταχύτητα με την οποία η Ιατρική Σχολή αντέδρασε στον προπηλακισμό ενός μέλους της, ενός καθηγητή, που απαίτησε το αυτονόητο σε εστιατόριο στην Θεσσαλία. Απαίτησε τον έλεγχο των πιστοποιητικών των ατόμων που εισέρχονταν στον χώρο, για την ασφάλεια των ίδιων και των εργαζομένων και μου έκανε πολύ καλή εντύπωση η άμεση αντίδραση της Ιατρικής που καταδίκασε την επίθεση εις βάρος αυτού του ανθρώπου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος