A. Συρίγος και Γ. Κατρούγκαλος μιλούν στην ΕΡΤ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (video)

Με στόχο την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων αλλά και την ενίσχυση ενός απευθείας διαύλου επικοινωνίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται σε λίγη ώρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσδιόρισε, με συνέντευξή του στο France24, το πλαίσιο της συζήτησης και τους κανόνες συνεννόησης.

“Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ελληνική πρόθεση είναι να στηριχθεί η θετική ατζέντα, με αυστηρή προϋπόθεση όμως τη συνέπεια στην αποκλιμάκωση απ’ την πλευρά της γείτονος.

Καλεσμένοι στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” βρέθηκαν ο Άγγελος Συρίγος, υπουργός Επικρατείας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνομίλησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών.

“Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην ισχυρότερη διπλωματική θέση με πολυμερείς σχέσεις και ερείσματα τόσο περιφερειακά όσο και διατλαντικά. Είμαστε ισχυρός πόλος”, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που προβάλει ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο και τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε:

“Η Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή, επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με τη Δύση. Εμείς θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία για να προβάλουμε τις θέσεις μας. Η κυβέρνηση επιδιώκει μόνο την αποκλιμάκωση της έντασης”.

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι “ο Ερντογάν έλεγε ότι δεν μπορεί ούτε να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τον Μητσοτάκη. Είναι θετικό που άλλαξε. Η Τουρκία υποχρεώθηκε να υποχωρήσει”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος