Α. Σπαντιδέας στο Πρώτο: Άκαιρη η απόφαση για το αυριανό “άνοιγμα” στους εμβολιασμένους-Να επικεντρωθούμε στο να πείσουμε τους ανεμβολίαστους (audio)

«Θεωρώ πρόωρο και άκαιρο το αυριανό άνοιγμα για τους ανεμβολίαστους, γιατί ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων να κάνουν την πρώτη δόση. Πρέπει να επικεντρωθούμε εκεί, ιδίως στα άτομα άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%» σχολίασε, σχετικά με τις ελευθερίες που θα απολαμβάνουν από αύριο οι εμβολιασμένοι, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, ο Παθολόγος- Κλινικός Φαρμακολόγος και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

«Δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να χωριστεί η κοινωνία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, είτε είναι αρνητές είτε είναι φοβισμένα άτομα που είναι πολλοί».

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι το να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος με την τρίτη δόση και να εγκαταλείπεται η προσπάθεια εμβολιασμού με την πρώτη δόση, είναι άκαιρο.

«Το CDC στις ΗΠΑ, ανακάλεσε την απόφαση να βγάλουν τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που άλλαξε τελείως το σκηνικό της πανδημίας. Γι’ αυτό όλα τα μέτρα προστασίας που πήραμε αρχικά πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται μέχρι να τιθασεύσουμε και αυτό το στέλεχος».

Με συγκεκριμένη πρόταση, προερχόμενη από την εμπειρία του, ο κ. Σπαντιδέας, υποστηρίζει πως μπορεί να ενισχυθούν τα ποσοστά εμβολιασμένων. «Αν είναι δυνατόν, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson να καταλήξει στα χέρια των οικογενειακών γιατρών που θα έχουν την δυνατότητα να εμβολιάσουν αυτά τα άτομα που έχουν εμπιστοσύνη και συζητούν με τον γιατρό τους, μέσα στα ιατρεία τους». Στην ίδια λογική με τους παιδίατρους. Επίσης, προτείνει η προσπάθεια που γίνεται για τα άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν, να επιταθεί.

Σχετικά με την τρίτη δόση, ο κ. Σπαντιδέας, τόνισε ότι δεν χρειάζεται να γίνει πριν την παρέλευση εξαμήνου ή και οκταμήνου μετά την δεύτερη δόση εμβολιασμού, εκτός αν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας.

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο κατά της γρίπης, ο κ. Σπαντιδέας, σημείωσε πως ισχύει ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια για το πρόγραμμα του αντιγριπικού εμβολίου, άρα πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουμε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, τουλάχιστον για να αποφύγουμε την ταυτόχρονη ύπαρξη δύο μολύνσεων σε ένα άτομο κατά την διάρκεια του χειμώνα. Πέρσι είχαμε κατά 1 εκατ. περισσότερους εμβολιασμούς κατά της γρίπης και φέτος ίσως να έχουμε παραπάνω, εκτίμησε ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος