Α. Σκούρας στο Πρώτο : Στην Ουάσιγκτον για πρώτη φορά τέθηκαν θεσμικά τα θέματα σε κοινό αξιακό υπόβαθρο (audio)

Η επόμενη μέρα της ομιλίας Έλληνα Πρωθυπουργού για πρώτη φορά στο Αμερικανικό Κογκρέσο, βρίσκει κυβέρνηση, κόμματα, αναλυτές να αξιολογούν τα αποτελέσματά της για τη χώρα μας, την εξωτερική πολιτική, ακόμη και τη στάση της Τουρκίας.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Ζωή gr” και τη Χριστίνα Βίδου μίλησε ο Αλέξανδρος Σκούρας, Πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών ΚΕΦΙΜ.
Έκανε λόγο για εγκάρδια υποδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον ως αναγνώριση της θετικής μεταστροφής της κοινής γνώμης προς τις ΗΠΑ που συντελέστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Κατέστη σαφές, συμπλήρωσε, ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό, είναι ξεκάθαρα με τις φιλελεύθερες δημοκρατίες, με τον ελεύθερο κόσμο, μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος της ΕΕ, της Ευρωζώνης και σημαντικός πλέον παίκτης, μετά από μια δεκαετία, στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο.

 

Μπορεί, πρόσθεσε, να μην είπε την λέξη “Τουρκία”, αλλά δεν υπάρχει κανείς που να μην κατάλαβε.
Η διαφορά με άλλες φορές (της ελληνικής παρουσίας στην Ουάσιγκτον), είναι ότι αντί να υπάρχει γκρίνια, παράπονο ή απογοήτευση ή όποιο άλλο συναίσθημα, το θέμα τέθηκε θεσμικά πάνω σε ένα αξιακό υπόβαθρο που χαρακτηρίζει τη Δυτική Συμμαχία γι αυτό και το χειροκρότημα.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συγκαλείται από κοινού Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία, ούτε το να χειροκροτούν από κοινού και Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι. Αυτό που έχει σημασία είναι η συχνότητα, οι φορές που χειροκρότησαν τον Πρωθυπουργό και μάλιστα σε δύσκολα θέματα όπως το Κυπριακό.
Το μήνυμα που περνά η Αμερική με τη στάση Μπάιντεν και Χάρις είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ελίτ και τα τουρκικά ΜΜΕ είναι αρκετά θορυβημένα.
Η Ελλάδα κατορθώνει να παρουσιάζεται ως αξιόπιστη δύναμη σε αυτή την περιοχή και δίνεται το έναυσμα σε πολυεθνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Μπορούμε να περιμένουμε πολλά περισσότερα απ ό,τι στο παρελθόν.

Ο Πρωθυπουργός κράτησε τις ισορροπίες ανάμεσα και στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους και με αναφορές σε Ρεπουμπλικάνους Προέδρους, στο Αμερικανικό Σύνταγμα, στους κοινούς ιστορικούς δεσμούς. Κατόρθωσε να περάσει ένα μήνυμα που δεν μπορούσε να περιχαρακωθεί στο ένα ή το άλλο κόμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος