Α. Πελώνη στο Πρώτο: Νέα δραστική παρέμβαση στην τιμή του ρεύματος τον Μάιο (audio)

«Η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια, συνεχίζει να κάνει ό,τι μπορεί, έχει κάνει παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένει τις ευρωπαϊκές προτάσεις και την ίδια ώρα επεξεργάζεται το σχέδιό της για μια αποφασιστική, δραστική παρέμβαση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατεβάσει αρκετά την τιμή» προανήγγειλε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Με την παραδοχή ότι είναι πολύ δύσκολη η συγκυρία, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ. «Η κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει όσο διαρκεί αυτή η κρίση, λαμβάνοντας υπόψη πάντα και τα δημοσιονομικά δεδομένα. Θυμίζω ότι η στήριξη που έχει δώσει η Ελλάδα ήδη είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη σε σχέση με τα οικονομικά της μεγέθη και τις δυνατότητές της» επισήμανε.

Σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση και την προαναγγελία του κ. Τσίπρα για κατάθεση τροπολογίας στην Βουλή, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής, η κ. Πελώνη είπε χαρακτηριστικά «μαγικές λύσεις και μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν και ανέξοδες υποσχέσεις που θυμίζουν και τα κινήματα «δεν πληρώνω», τα οποία έχει πληρώσει ακριβά η χώρα. Αναφέρομαι στον εύκολο λαϊκισμό και στην εκμετάλλευση ενός δύσκολου θέματος με πολλές περίπλοκες πτυχές και μια σύνθετη άσκηση την οποία κάνει η κυβέρνηση καθημερινά και εντός του Μαΐου θα έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις».

Είχαμε, έχουμε και θα έχουμε μπροστά μας το θέμα της ενέργειας, τόνισε η κ. Πελώνη. «Είναι μια πρωτόγνωρη πίεση, εισαγόμενη, που έχει προκαλέσει αναταράξεις σε όλες τις αγορές, επιδεινώθηκε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με όλη την συζήτηση για την ανάγκη απεξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές. Η Ελλάδα ήταν και θα μείνει ενεργειακά ασφαλής, έχει εξασφαλισμένη επάρκεια τροφοδοσίας, υπάρχει αναλυτικό σχέδιο για όλα τα ενδεχόμενα, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Είχε ανακοινωθεί και από το υπουργείο Ενέργειας για περαιτέρω φορτία LNG εφόσον χρειαστεί και για περαιτέρω αναβάθμιση της χωρητικότητας στην Ρεβυθούσα. Επάρκεια υπάρχει και θα υπάρχει. Το ζήτημα της πληρωμής που άνοιξε με αφορμή την διακοπή σε Βουλγαρία και Πολωνία στην οποία προχώρησε η ρωσική πλευρά, είναι θέμα ευρωπαϊκό και θα τεθεί το ζήτημα αυτό την Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση που δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις αλλά θα εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών. Μέχρι τις πληρωμές που έχουμε εμείς και είναι στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, προσβλέπουμε ότι θα έχει αποσαφηνιστεί γιατί δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την χώρα μας, αφορά κράτη-μέλη, εταιρείες» συμπλήρωσε η κ. Πελώνη.

Αναφερόμενη στην πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό από την κ. Πελόζι εξ ονόματος της διακομματικής ηγεσίας του Κογκρέσου, την χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική, καθώς αποδίδεται εξαιρετικά σπάνια σε ξένους ηγέτες και δη σε πρωθυπουργούς. «Συνήθως αφορά αρχηγούς κρατών. Αρκεί να πω ότι τα τελευταία 40 χρόνια, 70 φορές ήταν αυτές που ξένοι ηγέτες απευθύνθηκαν σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Η σημαντική αυτή πρόσκληση δείχνει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, την αναγνώριση του κύρους του πρωθυπουργού και ένα σημαντικό ρόλο που παίζει και η ομογένειά μας. Όλα αυτά μια μέρα μετά την συνάντηση στις 16 Μαΐου που θα έχει ο πρωθυπουργός κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο κ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο» επισήμανε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ. Πελώνη σημειώνοντας πως οι σχέσεις με την Τουρκία δεν ήταν ποτέ εύκολες, έκανε λόγο για «ένταση τις τελευταίες ημέρες, με αυτές τις παράνομες και προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά». «Όλα αυτά υπονομεύουν την προσπάθεια εδραίωσης ενός θετικότερου κλίματος εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την Τουρκία. Εχθές είχε τηλεφωνική συνομιλία ο πρωθυπουργός με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ τον κ. Στόλτενμπεργκ και έθεσε το θέμα. Δεν είναι απλά ένα θέμα ελληνοτουρκικό, σε μια περίοδο που έχουμε μια πολύ φορτισμένη ατμόσφαιρα στο ευρωπαϊκό γεωπολιτικό τοπίο, στην ευρύτερη περιοχή. Τέτοιες ενέργειες εκτός του ότι παραβιάζουν ελληνική κυριαρχία αποτελούν και υπονόμευση της ενότητας του ΝΑΤΟ από μια σύμμαχη χώρα σε μια περίοδο που πρέπει οι σύμμαχοι να είναι ενωμένοι και υπονόμευση του κλίματος που είχε διαμορφωθεί στην συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν. Αυτές οι κινήσεις από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και με αυτό το κλίμα προφανώς δεν είναι πρόσφορο το έδαφος για να γίνει μια συνάντηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά» ανέφερε η κ. Πελώνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος