Α. Πελώνη στο Πρώτο: Μέσα στην εβδομάδα παρέμβαση της κυβέρνησης για τα καύσιμα με διευρυμένη περίμετρο (audio)

«Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα την στήριξη των καταναλωτών σε σχέση με τα καύσιμα. Είναι διαρκείς οι συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, είναι σε φάση οριστικοποίησης αυτό το πακέτο μέτρων γιατί γίνεται προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την στήριξη αυτή και για την περίμετρό της, για αυτούς που θα αφορά, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων μας και λελογισμένα» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Μιλάμε για τρεις άξονες. Ο ένας είναι η συνέχιση της οριζόντιας ενίσχυσης της επιδότησης από το κράτος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, υπάρχει η «επιταγή ακρίβειας», για την οποία είχε μιλήσει ο πρωθυπουργός, με στοχευμένη στήριξη στους πιο ευάλωτους. Η τρίτη παρέμβαση θα αφορά στα καύσιμα, με στόχο ο καταναλωτής να πληρώνει λιγότερο από αυτό που γράφεται στην αντλία και μιλάμε για μια πιο διευρυμένη περίμετρο σε σχέση με αυτή που αφορά την στήριξη των ευάλωτων» συμπλήρωσε η κ. Πελώνη.

Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα αυτή την στιγμή, γιατί είναι πρωτοφανείς οι καταστάσεις που ζούμε, σημείωσε η κ. Πελώνη, ενώ αξιολογούνται οι επιπτώσεις που υπάρχουν ήδη στις αγορές. «Υπάρχουν επιπτώσεις από τις κυρώσεις της δύσης έναντι της Ρωσίας. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την διάρκεια του πολέμου. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια μεγάλη εθνική και ευρωπαϊκή συζήτηση για το πώς θα μπορέσει η Ευρώπη να ανταποκριθεί σε αυτό το ρευστό τοπίο. Ο ένας βραχίονας της ευρωπαϊκής συζήτησης είναι η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ο δεύτερος βραχίονας, στον οποίο η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, για το πιο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα που αφορά όλους μας, τις απότομες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Κυρίως η ανάγκη να προστατευτούν οι πολίτες, οι ευρωπαίοι καταναλωτές από αυτές τις απότομες διακυμάνσεις οι οποίες δεν οφείλονται στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, είναι θέμα κερδοσκοπίας».

Θεμέλιο για την βελτίωση του κλίματος των 2 χωρών η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα, μπήκε ένα θεμέλιο για την βελτίωση του κλίματος των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τόνισε η κ. Πελώνη σε σχέση με την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου την περασμένη Κυριακή. «Είναι πάντα θετικό να συζητούν οι δύο πλευρές. Εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα με την Τουρκία ακόμα και σε περιόδους κλιμάκωσης της έντασης. Να συζητάμε πιο συχνά σε όλα τα επίπεδα, να πέσουν οι τόνοι. Αντιλαμβάνεται και η γειτονική χώρα ότι βρισκόμαστε όλοι ενώπιον μιας αβεβαιότητας, μιας νέας κατάστασης, όλα αλλάζουν. Η Ελλάδα και η Τουρκία παρά τις διαφωνίες τους δεν παύουν να είναι δυο γειτονικές χώρες, δύο χώρες σύμμαχοι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και το τελευταίο που χρειάζεται αυτή την στιγμή είναι να υπάρξουν και άλλες εστίες έντασης σωρευτικά σε ένα ευρωπαϊκό τοπίο ήδη πολύ φορτισμένο. Αλλάζει όλο το ευρωπαϊκό τοπίο και νομίζω ότι η Τουρκία το αντιλαμβάνεται αυτό ως μια χώρα της περιοχής που έχει διαύλους και με άλλες χώρες, μένει να φανεί πόσα έχει καταλάβει στην  πράξη» ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν γραμμική εξέλιξη

«Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε και να περιμένουμε το καλύτερο αλλά πρέπει οι προσδοκίες μας να είναι ρεαλιστικές και μετρημένες γιατί γνωρίζουμε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν γραμμική εξέλιξη και θα τολμούσα να πω επειδή ακούω διάφορες εκτιμήσεις και πολλοί περιμένουν αποτελέσματα, δεν είναι ένα σπριντ, είναι ένας μαραθώνιος. ΟΙ διαφωνίες παραμένουν, οι θέσεις και των δύο παραμένουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν  μπορούμε να εστιάσουμε στα θέματα που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας διχάζουν. Ο σχεδιασμός είναι αν όλα πάνε καλά να μπορέσουμε να έχουμε το φθινόπωρο και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, έχει πολλά χρόνια να συνεδριάσει και θα ήταν αυτό ένα δείγμα ότι βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο επίπεδο σε μια πορεία εξομάλυνσης και βελτίωσης των σχέσεων. Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ωστόσο. Γι’ αυτό είπα να είμαστε ρεαλιστές» είπε καταλήγοντας η κ. Πελώνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος