Α. Πελώνη στο Πρώτο: Γόνιμη η συζήτηση των 2 ηγετών στο Σότσι- Διαφωνίες θα υπάρχουν αλλά πρέπει να συζητούνται (audio)

«Το μήνυμα, επειδή βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη συγκυρία, είναι ότι διαφωνίες προφανώς θα υπάρχουν, αλλά πρέπει να συζητούνται. Δεν αναφέρομαι απαραιτήτως στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε.» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σχετικά με την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου. Προφανώς συζητήθηκαν, πρόσθεσε, οι εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και οι εξελίξεις στην Λιβύη και ήταν σαφής η τοποθέτηση για την ανάγκη επίλυσης των διαφορών με βάση τον διάλογο. «Η Τουρκία είναι αυτή που ναρκοθετεί τον διάλογο και υπονομεύει με την συμπεριφορά της την σταθερότητα στην περιοχή. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του Δικαίου της Θάλασσας, το έχουμε αποδείξει αυτό σε όλες τις συμφωνίες οριοθέτησης που έχουμε συνάψει με τους γείτονές μας, με την Ιταλία, την Αίγυπτο. Σε ό,τι αφορά την σχέση της Ρωσίας με την Τουρκία δεν την αρνείται κανείς, όμως εμείς δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Η διμερής σχέση με την Ρωσία δεν ετεροκαθορίζεται από άλλες σχέσεις. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, τις συνομιλίες μας με την Τουρκία τις κάνουμε απευθείας, δεν χρειάζεται να τις κάνουν άλλοι για εμάς, υπογράμμισε η κ. Πελώνη.

Σχεδόν 3 ώρες έμειναν τετ α τετ οι δύο ηγέτες, συμπλήρωσε η κ. Πελώνη. «Από αυτά που μετέφερε ο Πρωθυπουργός και αποτυπώθηκαν και στην συνέντευξη τύπου, ήταν μια καλή και πολλαπλώς χρήσιμη συνάντηση, έγινε μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και όλο το φάσμα των περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων. Αποτυπώθηκε μια θετική διάθεση να ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ενώ υιοθέτησαν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πούτιν, το κοινό πρόγραμμα δράσεων Ελλάδας-Ρωσίας για το 2022-2024 σε συνέχεια της μεικτής διυπουργικής επιτροπής».

Υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας με την Ρωσία, επεσήμανε η κ. Πελώνη, στην οικονομία, στις επενδύσεις, με πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται ή να ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, όπως επίσης, πεδίο συνεργασίας υπάρχει και στον τουρισμό, στον πολιτισμό και την παιδεία.

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε τέλος και στην σημαντική συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες και αφορά στον επαναπατρισμό των αρχείων των ισραηλιτικών κοινοτήτων της Ελλάδας που εκλάπησαν από τους ναζί, τα οποία είχαν εντοπιστεί από τον σοβιετικό στρατό στο Βερολίνο μετά την λήξη του πολέμου και μεταφέρθηκαν στην Μόσχα στα στρατιωτικά αρχεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος