Α. Πελώνη στο Πρώτο για ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Κρίσιμη και ιστορική συγκυρία, δεν είναι η στιγμή ούτε το πλαίσιο για παζάρια (audio)

«Ήταν μια εξαιρετική επίσκεψη συνολικά, ιστορική η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Σπάνια επιφυλάσσεται μια τέτοια μεγάλη τιμή σε ξένους ηγέτες και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας γιατί δεν έγινε τυχαία, ήταν μια αναγνώριση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και του ρόλου της ως πόλου σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και του κύρους του Πρωθυπουργού» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε όλες τις ελληνικές θέσεις για τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν σε ένα ακροατήριο πολύ σημαντικό, διακομματικό, αμερικανικό και διεθνές, σημείωσε η κ. Πελώνη, θέτοντας όλα τα ζητήματα και στην συνάντηση στον Λευκό Οίκο και στην ομιλία στο Κογκρέσο. «Υπήρξαν μηνύματα και για τον κίνδυνο του αναθεωρητισμού και ότι πρέπει να αποκρουστεί κάθε αναθεωρητισμός που καλλιεργείται από ιστορικές φαντασιώσεις την στιγμή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο αναθεωρητισμός του κ. Πούτιν έχει καταδικαστεί συλλήβδην από την διεθνή κοινότητα. Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ουκρανία, είναι κάτι ευρύτερο ο αναθεωρητισμός και οι προκλήσεις και για το διεθνές σύστημα και για τις δημοκρατίες από δω και στο εξής» επισήμανε.

Όσο αφορά την συζήτηση για το ενεργειακό ζήτημα, η κ. Πελώνη τόνισε «υπάρχει ένα σχέδιο, αυτό παρουσιάστηκε πολύ αναλυτικά. Η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις εδώ και πολύ καιρό για την αναβάθμιση της χώρας σε αυτό το επίπεδο, έχει μπει πολύ δυνατά σε αυτή την συζήτηση και ως προς την πράσινη μετάβαση και αναβαθμίζοντας τις υποδομές της. Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης είναι κομβικός όχι μόνο με βάση την τροποποίηση της αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα αλλά και στα ενεργειακά λόγω των υποδομών LNG. Ο σταθμός στην Αλεξανδρούπολη, είναι ένας πολύ σημαντικός κόμβος και για τα Βαλκάνια και ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την ίδια ώρα η Ελλάδα μπορεί να είναι η γέφυρα και με την Αφρική και το Ισραήλ και με την Μέση Ανατολή λόγω της θέσης της, της αξιοπιστίας της και του γεγονότος ότι είναι μια σταθερή χώρα, ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Και με την Αίγυπτο που έχουμε μια συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση που θα μεταφέρει καθαρή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Στο πλέγμα των συμμαχιών της χώρας μας και με τις χώρες του Κόλπου για πρώτη φορά, έχει την δυνατότητα να είναι μια γέφυρα ενεργειακή και με αυτές τις χώρες. Αυτό είναι ένα αφήγημα που προφανώς αφορά πολύ και την αμερικανική πλευρά διότι μπαίνει πολύ δυνατά σε όλη αυτή την συζήτηση για την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Τέλος σε σχέση με το αίτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, η κ. Πελώνη υπογράμμισε «έχουμε ταχθεί υπέρ της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, χαιρετήσαμε και επισήμως την απόφαση τους να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στην Συμμαχία. Θεωρούμε ότι είναι δύο ευρωπαϊκές χώρες με δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο που θα ενισχύσουν με αυτό τους το αίτημα και την προσχώρηση στην συλλογική ασφάλεια και προσβλέπουμε στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σε μια κρίσιμη και ιστορική συγκυρία πρέπει όλες οι χώρες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μην υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ και προφανώς αυτή δεν είναι η στιγμή ούτε το πλαίσιο για παζάρια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος