Α. Πελώνη στο Πρώτο: Δεν είναι προεκλογικά μέτρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι φοροελαφρύνσεις (audio)

«Δεν είναι προεκλογικά μέτρα οι φοροελαφρύνσεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως το εκλαμβάνουν πολλοί», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

Διαβεβαίωσε ότι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους με το ισχύον εκλογικό σύστημα και η κυβέρνηση συνεχίζει συνεπής στο προεκλογικό της πρόγραμμα να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της, λέγοντας πως δεν έχει τεθεί στο τραπέζι θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Σημείωσε πως όταν έρθει η ώρα θα τεθούν και τα διλήμματα και τα διακυβεύματα να αποφασίζουν οι πολίτες πως θέλουν να είναι η συνέχεια και το μέλλον τους. Η ίδια διέψευσε δημοσίευμα που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές και υποστηρίζει ότι θα στηθούν πρόωρες κάλπες στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο, διαμηνύοντας ότι εκλογές γίνονται στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες. Υπενθύμισε, δε, ότι κάθε φορά που εκλέγεται μια κυβέρνηση, την επομένη αρχίζει η συζήτηση περί ανασχηματισμού, περί εκλογών.

Άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να κάνει κριτική, να καταθέτει προτάσεις και να παίρνει ξεκάθαρες θέσεις στα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν και όχι να κρύβεται».

Για το ζήτημα της ακρίβειας και ερωτηθείσα για ποιο λόγο το οικονομικό επιτελείο δεν προχωρά σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα προκειμένου να ανακουφιστούν οι καταναλωτές, η κυρία Πελώνη επανέλαβε ότι ενδεχόμενη μείωση του ΕΦΚ θα είχε τεράστια επίπτωση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

«Ανακοινώθηκαν μέτρα για να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής ακρίβειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και το κόστος που θα φτάνει στον καταναλωτή από την ακρίβεια στα προϊόντα. Προφανώς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε περαιτέρω. Σε λίγη ώρα θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για τους αγρότες. Είμαστε εδώ, αξιολογούμε, θα γίνει ό,τι απαιτείται λαμβάνοντας τις δυνατότητες που έχουμε και να μην διακινδυνεύσουμε την καλή ισορροπία που έχουμε αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.

«Το θέμα της ακρίβειας και ειδικά της ενεργειακής είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Είναι μια εξωγενής κρίση για την οποία η κυβέρνηση έλαβε πρωτοβουλίες και μέτρα από την πρώτη στιγμή», εξήγησε τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μέτρα ύψους 1,4 δις, ενώ άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ ανακοινώθηκαν για την απορρόφηση των αυξήσεων στην ενέργεια, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο.

«Λαμβάνουμε τα μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, χωρίς να υπονομεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία. Την ίδια ώρα επειδή είναι ένα πλέγμα μέτρων που έχουν ληφθεί, η κυβέρνηση εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα, μένει πιστή στις δεσμεύσεις της. Μειώνει τη φορολογία και μέσω της κίνησης αυτής αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, μειώνει περαιτέρω τον ΕΝΦΙΑ και υπάρχει και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου. Όλο αυτό το πλέγμα μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως – μεταξύ άλλων – η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα ας μην παραβλέπουμε και θετικές ειδήσεις για τη μείωση της ανεργίας στο 12,7% το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010 και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επισήμανε.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί το προσφυγικό

Αναφορικά με τις τουρκικές καταγγελίες κατά της Ελλάδας για της διαχείριση του μεταναστευτικού, αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ανυπόστατους και αβάσιμους ισχυρισμούς από την πλευρά της Τουρκίας, είτε από τον κ. Ερτογάν, είτε από κάποιον άλλον Τούρκο αξιωματούχο όπως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σοϊλού, «ο οποίος έχει παράδοση στις μη αξιόπιστες αναρτήσεις και παρατηρήσεις, καθώς τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο μιλούσε για 180.000 μετανάστες που υποτίθεται είχαν περάσει τα σύνορα κάτι που προφανώς δεν ίσχυε».

«Είναι μια συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης ενώπιον και της Ευρώπης. Η Ελλάδα φυλάει τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά, σώζει ζωές. Σώζει ζωές στη θάλασσα, το έχει αποδείξει, σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και έχουν διαψευστεί από την πρώτη στιγμή από τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Μηταράκη. Καλό είναι οι ευρωπαίοι φίλοι μας να μην βγάζουν συμπεράσματα, ας ρωτήσουν και την Τουρκία τι γίνεται, γιατί τα περιστατικά αυτά ήταν χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνικά σύνορα, κι ας ζητήσουν διευκρινίσεις από την άλλη πλευρά. Κάθε φορά που ακούμε μια δήλωση από έναν Τούρκο αξιωματούχο ή από τον Τούρκο πρόεδρο, δεν σημαίνει και ότι είναι έτσι τα πράγματα», ανέφερε.

«Συστηματικά βλέπουμε τέτοιες λεγόμενες ειδήσεις, είτε επίσημες είτε ανεπίσημες, που έχουν στόχο να υποβαθμίσουν τον αγώνα που καταβάλει η χώρα μας και να την δυσφημίσουν και στο ευρωπαϊκό ακροατήριο. Αυτό που έχει σημασία είναι η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να κάνει τη δουλειά που της αναλογεί στην άλλη πλευρά των συνόρων, για να αποτρέπει επικίνδυνες διαδρομές που αποφασίζουν να κάνουν απελπισμένοι άνθρωποι», πρόσθεσε η κυρία Πελώνη.

«Έχει αποδειχθεί από τον Μάρτιο του 2020 η προσπάθεια εργαλειοποίησης από την Τουρκία του προσφυγικού και ως ένα βαθμό αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει. Απλώς αυξομειώνεται η ένταση, δεν είναι πάντα στο προσκήνιο. Δεν ζούμε καθημερινά αυτό που ζήσαμε τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, όταν η χώρα μας κατάφερε με επιτυχία να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση και να ευαισθητοποιήσει το σύνολο της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών», ανέφερε η ίδια.

Για την κρίση στη Ουκρανία

Για την ένταση Δύσης-Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυρία Πελώνη τόνισε ότι η χώρα μας από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. «Έχουμε ταχθεί υπέρ της αποκλιμάκωσης και της αποφυγής χρήσης βίας, αυτό το μήνυμα το έχουμε στείλε σε κάθε κατεύθυνση. Είμαστε πλήρως συντεταγμένοι με τις θέσεις της ΕΕ. Ξεκάθαρα εξαρχής δηλώσαμε τον σεβασμό μας στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ταυτόχρονα λέμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου με τη Ρωσία και ότι μια σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και θα είχε καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος