Α. Πελώνη στο Πρώτο: Δεν αδυνατίζει η άμυνά μας με την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία- Θα γίνει ανταλλαγή με γερμανικά (audio)

«Πρόκειται για ανατολικού τύπου οχήματα πάρα πολύ παλιάς τεχνολογίας που δεν αδυνατίζουν σε καμία περίπτωση την δική μας άμυνα και την ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό οχημάτων γερμανικής τεχνολογίας, νεότερων, πολύ πιο χρήσιμων για τις ένοπλες δυνάμεις. Θα είναι ανταλλαγή και οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν στο επόμενο διάστημα ανάμεσα στο δικό μας Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας» ανέφερε σχετικά με την αποστολή πεπαλαιωμένων τεθωρακισμένων από την χώρα μας στην Ουκρανία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Κοινοποιήθηκε η πρόοδος των επαφών με τον κ. Σολτς, υπήρξε και σχετική ανακοίνωση από το Υπ. Εθνικής Άμυνας χθες. Πρόκειται για ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις των εταίρων και συμμάχων για την αμυντική στήριξη της Ουκρανίας και με την σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Θα διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες ανάμεσα στα δύο επιτελεία επιχειρησιακά, που αφορούν σε συζητήσεις τεχνικές μεταξύ των επιτελείων» συμπλήρωσε η κ. Πελώνη.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θωρακίζει και ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις, σημείωσε η ίδια, αναφέροντας τις αποφάσεις και τις παραλαβές των Ραφάλ και την απόφαση για τις φρεγάτες belharra, που εντάσσονται σε ένα σχέδιο ενίσχυσης. «Οφείλουμε να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα. Και η ελληνική διπλωματία, η ελληνική πολιτική ηγεσία, οι ένοπλες δυνάμεις, όλοι κάνουν την δουλειά τους καθημερινά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Το λέω, με αφορμή αυτή την όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας και τα σενάρια περί θερμού καλοκαιριού που ακούγονται. Το έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, δεν είναι στόχος της Ελλάδας να μπει σε μια κούρσα εξοπλισμών ή σε έναν ανταγωνισμό τέτοιο με την Τουρκία. Kαθίσταται σαφές ωστόσο σε όλους ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που απειλεί, είναι η Ελλάδα αυτή που απειλείται. Εμείς έχουμε πει πάντα ότι θέλουμε διάλογο και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, το έχουμε αποδείξει και στην πράξη» επισήμανε η κ. Πελώνη.

Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, η κ. Πελώνη επανέλαβε το ίδιο που τόνισε ο Πρωθυπουργός, πως δεν είναι δουλειά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να ερμηνεύσει εσωτερικά πιθανά αδιέξοδα ή ζητήματα στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. «Φαντάζομαι θα πρέπει η ίδια να τα εξηγήσει. Υπάρχουν και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία για αυτή την στάση και ως προς το πού πηγαίνει η χώρα. Είναι εσωτερικό τους ζήτημα, ας τα βρουν. Ως προς το timing, έχει ενοχλήσει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενόχλησε η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, τα θέματα που έθεσε, το πλαίσιο στο οποίο τα έθεσε, ένα ευρύτερο πλαίσιο όπου ο αναθεωρητισμός και συμπεριφορές που αμφισβητούν κυριαρχία έχουν καταδικαστεί συλλήβδην. Αυτό ενοχλεί, αλλά η Ελλάδα έχει τις θέσεις της που στηρίζονται σε αρχές, στο Διεθνές Δίκαιο και δεν ασκεί πολιτική με βάση το τι ενοχλεί μια άλλη χώρα, πολλώ δε μάλλον την γειτονική χώρα. Ασκεί πολιτική με βάση τα εθνικά της συμφέροντα και το πώς θα τα υπερασπιστεί».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως έχει τονιστεί με όλους τους τρόπους, όπως έχει πει εξαρχής ο Πρωθυπουργός ότι θα διεθνοποιήσει αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας και την επιθετική ρητορική από σειρά αξιωματούχων, από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Γίνεται πολύς λόγος κάθε μέρα για δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Εχθές είχαμε τον κ. Τσαβούσογλου. Απαντώνται όλα τεκμηριωμένα, εκεί που πρέπει, υπήρξε η επιστολή στον ΟΗΕ που απαντά στις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών και σύνδεσής τους με την κυριαρχία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διεθνοποιεί σε όλα τα fora και να ενημερώνει εταίρους και συμμάχους για αυτή την στάση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την διεθνή συγκυρία. Είναι πολύ κρίσιμη και το τελευταίο που χρειάζεται αυτή την στιγμή η Ευρώπη και η περιοχή μας είναι ακόμα μια εστία έντασης σε ένα ήδη υπερφορτωμένο και υπερφορτισμένο γεωπολιτικό τοπίο» κατέληξε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος