Α. Πατέλης στο Πρώτο: Το 2022 θα καταλάβει ο μέσος Έλληνας την ανάπτυξη –  Ντροπή που πήρε 3 δεκαετίες για να επιτρέψει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση την αιμοδοσία ομοφυλοφίλων (audio)

Την εκτίμηση ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία ο μέσος Έλληνας θα διαπιστώσει στην «τσέπη του» την ανάπτυξη, κυρίως μέσω της αύξησης των μισθών μετά από μια δεκαετία μειώσεων ή πολύ χαμηλών αυξήσεων σε μισθούς και εισοδήματα, εξέφρασε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «επιτέλους» έγινε αιμοδότης για πρώτη φορά στη ζωή του. «Είμαι 51 ενός ετών και έδωσα χθες για πρώτη φορά αίμα για τον απλό λόγο ότι δεν επιτρεπόταν πριν, υπήρχε μια οριζόντια απαγόρευση αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους, η Ελλάδα ήταν μια από τις μόλις 19 χώρες παγκοσμίως με τέτοια οριζόντια απαγόρευση. Έχει αρθεί τώρα με την υπουργική απόφαση του κ.Πλεύρη , και φυσικά ήμουν συγκινημένος επειδή μπορώ να βοηθήσω ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αίμα», αποκαλύπτοντας ότι στο παρελθόν είχε έναν δικό του άνθρωπο που είχε ανάγκη από αίμα και δεν μπορούσα να τον βοηθήσει γιατί απαγορευόταν. Μίλησε για τις μεγάλες ανάγκες σε αίμα, καθώς μειώθηκε πολύ η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών λόγω της πανδημίας και κάλεσε όλους τους συμπολίτες μας ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, γιατί το αίμα σώζει ζωές.

Όπως είπε ο κ. Πατέλης, η απαγόρευση στη χώρα μας «ερχόταν» από το 1992. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε 2022 και να μην έχει γίνει μια αναθεώρηση των προδιαγραφών, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια έχουν συμβεί πολλά στην ιατρική κοινότητα. Ήταν ντροπή που πήρε 3 δεκαετίες για να το αλλάξει από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση και να ξαναδούμε τη διατύπωση».

«Δεν είναι ντροπή να είσαι ομοφυλόφιλος, ντροπή είναι να έχεις προκαταλήψεις. Πάντα θα έχουμε προκαταλήψεις, το ερώτημα είναι αν τις συνειδητοποιούμε και τι κάνουμε για αυτό», υπογράμμισε. Προανήγγειλε και άλλες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, των γυναικών και των μειονοτήτων.

Γενικότερα για τη βία και τις δολοφονίες γυναικών σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δουλειά της Πολιτείας είναι να προστατεύει τα θύματα, να αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, να ξεκινάει τις συζητήσεις για τη στρατηγική ισότητας όπως «κάναμε με τους ΛΟΑΤΚΙ».

Για την ανάπτυξη

Ειδικότερα για την ανάπτυξη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι «αρκετοί εργαζόμενοι θα δουν σύντομα αυξήσεις στους μισθούς τους και επιστροφή σε μια κανονικότητα ετήσιων αυξήσεων. Και βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο έχουμε και την αύξηση του κατώτατου μισθού 2% που ήδη έχει ανακοινωθεί και την επόμενη αύξηση που θα γίνει την 1η Μαΐου», τόνισε λέγοντας πως για το ύψος της νέας αύξησης έχει ξεκινήσει η διαβούλευση. Όπως είπε και το 2021 υπήρξε αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα, με τη μείωση της ανεργίας, με τη στήριξη των εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις φοροελαφρύνσεις, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και  την κατάργηση εισφοράς Αλληλεγγύης.

Μίλησε για μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει, με τη μείωση της ανεργίας από το28% που ήταν στο ναδίρ της κρίσης στο 13%, και στις μεταρρυθμίσεις. «Έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ήταν ας πούμε ένα από τα θετικά της πανδημίας μέσα στα πολλά αρνητικά, δηλαδή μας βλέπουν διαφορετικά στο εξωτερικό πλέον. Έχουν τακτοποιηθεί πολλά πράγματα- μεταξύ άλλων -οι τράπεζες και η ΔΕΗ έχουν μπει σε μια κανονικότητα», επισήμανε.

Διαβεβαίωσε ότι οι παροχές είναι μια λογική που δεν υπάρχει στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει προσωρινή στήριξη όταν χρειάζεται, κατά τη διάρκεια της πανδημίας- το 2022 αυτή η ανάγκη βαίνει συνεχώς μειούμενη – και διαρθρωτικές αλλαγές όπως ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». «Αλλά προέχει το 2022 να μπούμε σε μια πορεία στην οποία θα υπάρχει ένα σταθερό μειούμενο χρέος και να θυμηθούμε τον πολύ σημαντικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας που θέλουμε να πετύχει η χώρα μας το 2023, το οποίο όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν το 2022 δείξουμε ότι έχει επανέλθει η δημοσιονομική σταθερότητα», εξήγησε ο ίδιος.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση και δεν υπάρχει θέμα προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ. «Είναι σημαντικό να ακολουθεί κανείς πολιτικές που έχουν μια μεσοπρόθεσμη λογική, όπως για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που στηρίζει τη μισθωτή εργασία και δημιουργεί καινούργιες δουλειές, ενώ μια προσωρινή μείωση ΦΠΑ δεν θα είχε αυτό το αποτέλεσμα γιατί είναι προσωρινή και είναι στον χώρο της κατανάλωσης», ανέφερε.

Για τον πληθωρισμό

Για τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, ο κ. Πατέλης έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο επί της ουσίας δημιουργήθηκε διότι τα κράτη και οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ξόδεψαν πολλά λεφτά, τύπωσαν πολύ χρήμα για να στηρίξουν τις οικονομίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και παράλληλα η πανδημία δημιούργησε διάφορα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Βέβαια ο πληθωρισμός είναι υψηλότατος στις ΗΠΑ, λίγο καλύτερος στην Ευρωζώνη και η Ελλάδα παραμένει κάτω του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Σε διάστημα χρόνου πιστεύουμε ότι αυτό σιγά-σιγά θα εξομαλυνθεί, αλλά θα πάρει και τον χρόνο του, γιατί όλα τα ζητήματα της πανδημίας δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Εμείς δεν ελέγχουμε τον πληθωρισμό και ούτε μπορούμε να επηρεάσουμε την παγκόσμια πραγματικότητα. Δουλειά μας είναι να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες ώστε η Οικονομία να αναπτυχθεί, τα εισοδήματα θα αυξηθούν», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να μπει ένα «φρένο» στο ράλι τιμών, έκανε αναφορά στο πακέτο που ανακοινώθηκε για τον Ιανουάριο, ύψους 400 εκατομμυρίων, για στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Για τα νοικοκυριά είναι στήριξη εισοδήματος, όμως για τις επιχειρήσεις ο βασικός λόγος είναι για να μην αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους και να μην μετακυλήσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις αυξήσεις στον βαθμό που οι πληθωρισμός είναι παγκόσμιος, μπορούμε όμως να μετριάσουμε την επίπτωση στις τιμές. Το βασικό μέτρο είναι στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Και η αύξηση του βασικού μισθού είναι ένα μέτρο ανακούφισης», υπογράμμισε.

Για το κόστος δανεισμού

«Το χρέος της Ελλάδας έχει ένα ιδιαίτερο προφίλ, έχει μια μεσοσταθμική διάρκεια 20 ετών, σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν μεσοσταθμική διάρκεια 8 έτη. Και έχουμε σχετικά χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες, λιγότερο από 10% του ΑΕΠ, όταν άλλες χώρες έχουν μέχρι 20%. Το να μείνει σε χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα το κόστος δανεισμού, ισχύει στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής αξιοπιστίας που έχει η χώρα μας, ότι δηλαδή μεσοπρόθεσμα θα απομειώσει το χρέος της», τόνισε ο κ. Πατέλης.

«Το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά αυτής της δημοσιονομικής προσαρμογής, εξάλλου η δημοσιονομική στήριξη απαιτείται μόνο όταν μια οικονομία έχει προσωρινά προβλήματα. Το 2021 υπήρξε μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη πάνω από 8% (περιμένουμε βέβαια το 4ο τρίμηνο), το 2022 θα υπάρχει πάλι ισχυρή ανάπτυξη, οπότε η ανάγκη δημοσιονομικής στήριξης βαίνει μειούμενη. Για τη χώρα είναι σημαντικό το 2022 να προσαρμοστούμε δημοσιονομικά σε μια μεσοπρόθεσμη πορεία, ώστε το 2023 να έχουμε πάλι πρωτογενές πλεόνασμα και έτσι θα ελέγξουμε το κόστος δανεισμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος