Α. Μπίνης στο Πρώτο: Αν έρθουν σκληρότερα μέτρα, ευθύνη έχουν και οι λίγοι επιχειρηματίες που δεν τα τηρούν (audio)

«Παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα τα Χριστούγεννα διενεργήθηκαν συνολικά 151.000 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 1085 παραβάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα 446.000€ και σε 17 καταστήματα επιβλήθηκε η κύρωση της αναστολής λειτουργίας. Στις περιπτώσεις που γίνεται χρήση πιστοποιητικού τρίτου προσώπου επιβάλλεται πρόστιμο 3.000€ και στο φυσικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί το ξένο πιστοποιητικό και είναι σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό και οι πιο νέοι πελάτες των καταστημάτων» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, αναφερόμενους στους εκτεταμένους ελέγχους που διενεργούνται τις ημέρες των γιορτών για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ στα μεγάλα νυχτερινά καταστήματα, 20μελείς ομάδες από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, έκαναν ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, αλλά και φορολογικούς, ασφαλιστικούς ελέγχους, όπως για τον αντικαπνιστικό νόμο, σημείωσε ο κ. Μπίνης.

Μεταμεσονύχτια στις μεγάλες πίστες, ειδικά, όπου μαζεύεται μεγάλος αριθμός νεαρών ατόμων, παρότι στην αρχή γίνονται έλεγχοι και ταυτοπροσωπίες, όταν περνάει η ώρα και συγκεντρώνονται περισσότεροi, παρατηρείται πως μπαίνουν χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο. «Πέφτουν οι άμυνες, κουράζονται, μαζεύεται πολύς κόσμος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίνης και αποπειρώνται ορισμένοι να αποφύγουν τον έλεγχο.

«Σε μεγάλη πίστα είχαμε συνεργείο 25 ενστόλων και δικών μας επιθεωρητών. Είναι δύσκολος πρακτικά ο έλεγχος λόγω του μεγέθους των μαγαζιών αλλά και του αριθμού των θαμώνων. Σε ένα τέτοιο νυχτερινό κέντρο έγιναν πάνω από 300 έλεγχοι πιστοποιητικών και δελτίων ταυτότητας, έπεσε πρόστιμο για τον αντικαπνιστικό, παράλληλα έγινε έλεγχος φορολογικός και ασφαλιστικός και τα στοιχεία στέλνονται και στην ΑΑΔΕ, άρα είναι ολιστικός ο έλεγχος σε αυτά τα μαγαζιά και μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρές κυρώσεις».

Σημαντική είναι, υπογράμμισε, η εποπτεία της πραγματικής εφαρμογής του μέτρου της αναστολής λειτουργίας, για το οποίο είναι συνυπεύθυνα όλα τα όργανα ελέγχου. «Φυσικά η αστυνομία έχει την δυνατότητα πιο άμεσης επέμβασης, όπως έγινε τα ξημερώματα Σάββατο προς Κυριακή όταν δικό μας κλιμάκιο εντόπισε κάποια καταστήματα να μην τηρούν την αναστολή, ειδοποιήθηκε η άμεσος δράση, ήρθαν και επέβαλαν εκ νέου πρόστιμο. Η τρίτη παράβαση φέρει την αφαίρεση άδειας λειτουργίας και σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει το κατάστημα να εκκινήσει εκ νέου την αδειοδότηση της επιχείρησης με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε κόστος και στο αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Η νομοθεσία δεν προβλέπει αναστολή του μέτρου των κυρώσεων, όταν υποβάλεις ενστάσεις διοικητικές ή όταν προσφεύγεις στα δικαστήρια. Είναι άμεσα εκτελεστέες οι κυρώσεις και όταν κάποιος δεν τις εφαρμόζει, υπάρχουν και σοβαρές ποινικές κυρώσεις» υπογράμμισε.

«Το πιο ανησυχητικό από αυτά που μας μεταφέρουν τα κλιμάκιά μας είναι στα καταστήματα όπου μαζεύονται νεαροί, φοιτητές, μικρότερες ηλικίες, που αποπειράθηκαν και ίσως το κατάφεραν σε κάποιες περιπτώσεις να κάνουν χρήση πιστοποιητικών άλλων ατόμων. Μετά την διασκέδαση, γυρνώντας στο σπίτι θα είναι με παππούδες, ξαδέρφια, θείους, συγγενείς. Το ότι δεν σκέφτονται ότι στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον μπορεί να είναι κάποιος φορέας και να φέρει αυτή την ευθύνη, αυτό δεν το καταλαβαίνω» τόνισε ο κ. Μπίνης.

«Μολονότι είναι οι λίγοι επιχειρηματίες που δεν τηρούν τα μέτρα, φέρουν ωστόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης αν σε λίγο καιρό αναγκαστούμε υπό το βάρος των κρουσμάτων και της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ, να έχουμε σκληρότερα μέτρα. Η λήψη αποφάσεων βάσει τεκμηρίων που είναι ο σωστός κύκλος πολιτικής είναι προφανής. Κοιτάς τα δεδομένα, ακούς τους ειδικούς, κοιτάς τα στατιστικά, τι αντοχές έχει το σύστημα, φυσικά βλέπεις κατά πόσο μπορείς να εφαρμόσεις τα υφιστάμενα μέτρα, που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συνεργασία όλων των παικτών. Δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στους ελεγκτικούς φορείς καθώς δεν μπορεί να είναι παντού και εξετάζεις τις διαθέσιμες επιλογές» είπε τέλος ο κ. Μπίνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος