Α. Μπένος στο Πρώτο : Χιλιάδες λιγότερες νοσηλείες και επεμβάσεις λόγω πανδημίας το 2020 (audio)

Τι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από πέρσι σε σχέση με τον κορονοϊό;
Τι κόστισε η πανδημία σε ιατρικές παροχές σε όλους τους υπόλοιπους ασθενείς;
Ποιες είναι οι αιτίες για όσα δεν έγιναν;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα, που επιχειρεί να καταδείξει επιστημονική μελέτη για την περίοδο Φεβρουαρίου-Νοεμβρίου του 2020 σχετικά με την πανδημία και τις σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία σε επιμέλεια του Αλέξη Μπένου και του Ηλία Κονδύλη.

Οπως λέει ο Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/ την εκπομπή “Απολύτως σχετικό” και τον Ανδρέα Παπασταματίου, οι αδυναμίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία προέρχονται μία δεκαετία πριν, οπότε λόγω Μνημονίων και οικονομικής κρίσης δεν προασπίσαμε τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό αγαθό-δικαίωμα, που προστέθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.

Θα πρεπε, αναφέρει, να είχαμε οργανώσει τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας να ελέγξουμε την επιδημία με ένα καλό Σύστημα Δημόσιας Υγείας με ΕΟΔΥ σε κάθε γειτονιά, κάθε χωριό ώστε να κάνουμε καταρχήν ανίχνευση και ιχνηλάτηση για να περιορίσουμε εκεί τον ιό ώστε να μην έχουμε γενικά lockdown, που είναι απόδειξη αποτυχίας. Να ελέγξουμε τους αρρώστους στο σπίτι τους με αποτέλεσμα να μην πιέζεται τόσο το ΕΣΥ.
Έκλεισαν Εξωτερικά Ιατρεία, κλινικές, χειρουργεία

Χιλιάδες άνθρωποι με άλλα νοσήματα που είχαν τακτική παρακολούθηση δεν μπόρεσαν να βρουν λύση και έμειναν απορυθμισμένοι και ορισμένοι χάθηκαν. Μέσα στους εννέα αυτούς μήνες του 2020 πραγματοποιήθηκαν
253.000 λιγότερες νοσηλείες και 108.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις συγκριτικά με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας, προ πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος