Α. Μπαλέρμπας (Γ.Γ. Ιθαγένειας) στο Πρώτο για τον Christopher C. King: Μάς είπε ότι αναγεννήθηκε γνωρίζοντας την ηπειρώτικη μουσική (audio)

«Ήταν μια έκπληξη για τον Christopher C. King όταν είδε πόσο παλιά πάει αυτή η μουσική παράδοση, μας είπε ότι ξαναγεννήθηκε ως μουσικός και ως άνθρωπος» ανέφερε ο γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας μιλώντας για τον διακεκριμένο εθνομουσικολόγο, ο οποίος έδωσε τον όρκο του Έλληνα πολίτη, παρουσία του Πρωθυπουργού σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπαλέρμπας στον Ανδρέα Παπασταματίου και στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Πρωθυπουργός προσκάλεσε τον κ. King στην Κρήτη προκειμένου να ακούσει και τα ριζίτικα τραγούδια, ενώ οι δύο άνδρες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το τέλος Ιουλίου στα Ζαγοροχώρια, στην διάρκεια επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην περιοχή.

Ο Αμερικανός βραβευμένος με Grammy παραγωγός, ο οποίος απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια τιμητικά, τα τελευταία δέκα χρόνια αφιέρωσε την έρευνά του στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι και ιδίως σε αυτό της Ηπείρου, ενώ έχει εκδώσει και βιβλίο για το Ηπειρώτικο Μοιρολόι.

Εξηγώντας το πώς γίνεται η τιμητική πολιτογράφηση, ο κ. Μπαλέρμπας είπε πως οποιοδήποτε διακεκριμένος συμπολίτης μας σε έναν τομέα, μπορεί να προτείνει κάποιον αλλοδαπό ο οποίος κατά την γνώμη του έχει προσφέρει στην χώρα μας και στον λαό μας ή μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες. Τον κ. King πρότειναν ο κ. Παύλος Τσίμας και ο κ. Παντελής Μπουκάλας, εξειδικεύοντας στις επιστολές τους το έργο του κ. King, ενώ ζητήθηκε και η γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού και η κ. Μενδώνη ανταποκρίθηκε με προσωπική της επιστολή.

«Η τιμητική πολιτογράφηση για εμένα, είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον όργανο στα χέρια της ελληνικής πολιτείας ευρύτερα στο να αυξήσει την ήπια ισχύ της χώρας» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, προσθέτοντας πως ο κ. King πρόκειται στις επόμενες εβδομάδες να δώσει σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο Berkeley της California ακριβώς για αυτή την αρχαιότερη μουσική παράδοση στον κόσμο, για το ηπειρώτικο μοιρολόι και γενικότερα για την παραδοσιακή μας μουσική.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε την προβολή που θα αποκτήσει η λαϊκή μας παράδοση σε ένα συγκεκριμένο τοπικό σημείο, στην Ήπειρο, η οποία δεν έχει τα φώτα της δημοσιότητας στο εξωτερικό ως τουριστικός προορισμός, όπως άλλες ελληνικές περιοχές.

«Μπορεί κανείς να μην πάει Ιούλιο και Αύγουστο αλλά Μάρτιο-Απρίλιο και να δει ένα φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, όπου θα δούμε τα μονοφωνικά ή τα πολυφωνικά σύνολα, τις επιρροές από άλλες περιοχές. Ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να έρθει μόνο για να απολαύσει την θάλασσα και το καλοκαίρι αλλά να δει και τον πολιτισμό της χώρας μας» συμπλήρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος