A. Μαστοράκου στο Πρώτο: Μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων με τους άλλους θανάτους- Προβληματική η συμπεριφορά της μητέρας κατά τις νοσηλείες (audio)

«Αισθανόμαστε πάρα πολύ μεγάλη δικαίωση και μιλάω εκ μέρους των θεραπόντων γιατρών διότι ενώ πραγματικά ήταν ένα άλυτο μυστήριο η όλη εικόνα που είχαν οι γιατροί καταρχήν από την συμπεριφορά της μαμάς και από την νοσηλεία της Τζωρτζίνας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου.

Ενώ υπήρχε ένα μεγάλο ερωτηματικό από τους γιατρούς, προσέθεσε η κ. Μαστοράκου «δεν στάθηκε δυνατό να εντοπίσουν ποια είναι η ουσία ή ποιος ήταν ο τρόπος που η γυναίκα αυτή προσπαθούσε να παρέμβει προκαλώντας όλα αυτά τα επεισόδια».

Ερωτηθείσα, γιατί η υπόθεση άρχισε να διερευνάται μετά και τον τελευταίο θάνατο η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας εξήγησε πως η Τζωρτζίνα ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας που απασχόλησε τα νοσοκομεία της Πάτρας. «Το πρώτο παιδί, η Μαλένα νοσηλεύτηκε στην Αθήνα στο «Αγλαΐα Κυριακού» και το δεύτερο παιδί πέθανε στο σπίτι, επομένως δεν υπήρχε καμία καταγραφή, νοσηλεία ή ιστορικό. Εν τω μεταξύ όταν έγινε η πρώτη εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, υπήρχε το ιστορικό ότι υπάρχουν δύο θάνατοι σε αυτή την οικογένεια. Δεν υπήρχε κάποια ενημέρωση ουσιαστικά. Μετά ήρθαν οι ιατροδικαστικές όπου υπήρχε μια σαφής περιγραφή και αιτία θανάτου για κάθε παιδί» ανέφερε η κ. Μαστοράκου.

Αυτό που βίωσαν οι γιατροί στο Καραμανδάνειο κατά την πρώτη νοσηλεία ήταν κάτι πρωτάκουστο, σύμφωνα με την ίδια. «Ένα παιδί που παρακολουθούταν με μόνιτορ, που δεν είχε βρεθεί τίποτα, που υπάρχουν ουσιαστικά αναφερόμενα επεισόδια σπασμών από την μαμά, μπαίνει με αυτή την αιτία στο νοσοκομείο. Δεν καταγράφεται κανένα συμβάν στο παιδί, μπαίνει προφυλακτικά και προληπτικά σε μόνιτορ και οξυγονοθεραπεία, ουσιαστικά σε περίπτωση ύπαρξης κάποιων σπασμών να υπάρχει κάποια καταγραφή και πρόληψη και στην ουσία υπήρχε μια πολύ τακτική παρακολούθηση από τους γιατρούς. Δυστυχώς ενώ είχε γίνει μια επίσκεψη γιατρού περίπου 30 λεπτά πριν το βασικό επεισόδιο της Τζωρτζίνας, το παιδί ήταν μια χαρά, το εξέτασε, κοιμόταν, ήταν ήσυχο, 30 λεπτά μετά υπήρξε μια νωθρή ειδοποίηση από την μαμά ότι κάτι συμβαίνει με το μόνιτορ. Οι γιατροί αντίκρυσαν στον θάλαμο ένα παιδί που είχε φύγει και αυτό δημιούργησε πραγματικά ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ήταν συνταρακτική η προσπάθεια των γιατρών να επαναφέρουν το παιδί, 55 λεπτά ανάνηψης, τα κατάφεραν, αλλά ουσιαστικά έμεινε ένα υπόλειμμα νευρολογικό» εξήγησε η κ. Μαστοράκου.

«Στην συνέχεια όμως οι γιατροί έστειλαν εξετάσεις τοξικολογικές οι οποίες είναι όμως οι βασικές, για οινόπνευμα, για τα βασικά ναρκωτικά. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι η ουσία που βρέθηκε είναι ουσία που δεν θα μπορούσε κανείς να την σκεφτεί και θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στο εργαστήριο που έκανε αυτή την ανάλυση και έβαλε μέσα στην φαρέτρα όλων των ουσιών και αυτή την ουσία» υπογράμμισε η κ. Μαστοράκου.

Αναλύοντας περαιτέρω, επισήμανε ότι οι τοξικές και ναρκωτικές ουσίες είναι πάρα πολλές και δεν προέκυψε κάποιο εύρημα που θα ήταν οδηγό-σημείο για τους γιατρούς να αναζητήσουν κάτι άλλο. Οι τοξικολογικές είναι εξειδικευμένες για κάθε ουσία. Ο βασικός τοξικολογικός έλεγχος που γίνεται προκύπτει από ένα πρωτόκολλο των βασικών ουσιών που διακινούνται στην ελληνική αγορά. «Στις βασικές εξετάσεις που έγιναν στην Τζωρτζίνα από το Καραμανδάνειο δεν βρέθηκε τίποτα. Στις τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας πάλι δεν υπήρξε κάποιο εύρημα. Θέλω να επισημάνω όμως ότι υπάρχει τεράστια ποσότητα ουσιών που θα μπορούσαν να έχουν κάποια επίδραση στον οργανισμό και κάθε εξέταση είναι εξατομικευμένη. Θα πρέπει λοιπόν ο γιατρός να συντάξει έναν κατάλογο που να αφορά 100άδες ουσίες για να μπορεί να βρεθεί στην ευχάριστη θέση να βρει την μία εξ αυτών» ανέφερε.

Όσο αφορά στην κατηγορούμενη μητέρα, η κ. Μαστοράκου σημείωσε ότι οι γιατροί ουσιαστικά διέκριναν μια συναισθηματική απόσταση, κατά την διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας και στα δύο νοσοκομεία. «Υπήρχε μια συμπεριφορά την οποία δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν οι γιατροί. Υπήρχε όμως το εξής, αυτή η γυναίκα είχε χάσει δύο παιδιά, υπήρχε η αρχική θεώρηση ότι μέσα από τους μηχανισμούς άμυνας, αποστασιοποιείται από το γεγονός. Αυτό το βλέπουμε πολλές φορές σε ανθρώπους που θρηνούν ή έχουν τραγικά συμβάντα στην οικογένεια. Υπήρχε και η σκέψη μήπως ήταν σε αντικαταθλιπτική αγωγή. Άρα παρόλο που προβλημάτισε η συμπεριφορά της δεν ήταν οδηγό σημείο ότι θα κάνει κάτι περαιτέρω» τόνισε.

Υπήρχε μια μεγάλη προσπάθεια από το νοσοκομείο του Ρίου να πειστεί η ίδια η μητέρα να έχει ψυχολογική υποστήριξη από το «Χαμόγελο του παιδιού», συμπλήρωσε η κ. Μαστοράκου, δυστυχώς όμως τόσο ο σύζυγος όσο και η ίδια ήταν κατηγορηματικά αρνητικοί σε οποιαδήποτε ψυχολογική βοήθεια, το οποίο έφραξε τον δρόμο των γιατρών.

«Σαφώς πλέον οι ιατροδικαστές θα δουν τους άλλους θανάτους με άλλη οπτική. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται η ίδια ουσία και στα 3 παιδιά. Μιλάμε για την Ίριδα, που είναι ένα βρέφος 6 μηνών που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάτι άλλο. Επομένως πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, βεβαίως και θα αναλυθεί και στα άλλα παιδιά σε δείγματα ιστών που έχουν κρατηθεί, η ίδια ουσία αλλά μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων ότι μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί απλά ο ασφυκτικός θάνατος, ειδικά στο μικρό παιδί. Υπάρχει διαφορά, η Τζωρτζίνα ήταν 8 χρονών και δεν είναι εύκολο να υπάρχει ασφυκτικός θάνατος. Τονίζω ότι η μαμά ήταν μόνη της με το παιδί στο Καραμανδάνειο, υπήρχε η τακτική επίσκεψη γιατρών, δεν ήταν εύκολο να προβεί σε μια τέτοια πράξη σε ένα νοσοκομείο. Ένα 8χρονο παιδί θα έχει την δυνατότητα να φωνάξει. Υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση» επισήμανε η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ευχόμενη η δικαιοσύνη και η αστυνομία πολύ σύντομα να δώσουν απαντήσεις και για τα υπόλοιπα παιδιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος