Α. Μαριόλης- Ο “Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός” του κόσμου στο Πρώτο: Θα αντέξουμε και αξίζει ένα μπράβο σε όλους τους υγειονομικούς (audio)

«Και εγώ ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει, όταν έλαβα αυτό το τηλεφώνημα, βρισκόμουν εδώ σε ένα όμορφο χωριό της Μάνης, κοντά στην Βάθεια και είχα δίπλα μου έναν ασθενή» ανέφερε χαρακτηριστικά, σχετικά με την στιγμή που έμαθε ότι βραβεύθηκε ως ο «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός» στον  Κόσμο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Οικογενειακών Γιατρών, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Ανάργυρος Μαριόλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Όπως εξήγησε, κάθε δύο χρόνια, τρία λόγω της πανδημίας, ο Οργανισμός αξιολογεί με κριτήρια που έχουν να κάνουν όχι μόνο με το επιστημονικό-ερευνητικό έργο των γιατρών αλλά κυρίως με αυτό που έχει να κάνει με την επιρροή στην κοινότητα, προγράμματα πρόληψης, προσυμπτωματικού ελέγχου και να μπορεί να πάρει αποφάσεις. «Εδώ είχαμε το πλεονέκτημα ότι σε αυτή την χώρα πρέπει να αυτοσχεδιάσεις και γι’ αυτό ήμουν στις επιλογές της ευρωπαϊκής κοινότητας το 2019 και τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολα τα τελευταία 2 χρόνια, φτάσαμε σε ένα σημείο οι άνθρωποι ήρθαν τόσο κοντά με την πανδημία ένα χρονικό διάστημα γεμάτο υγειονομική συλλογική δράση και είχαμε ένα κύριο χαρακτηριστικό, να διατηρηθεί η ατομικότητα του ανθρώπου, γιατί αυτό επιβάλλουν  τα επιστημονικά δεδομένα. Ειδικά σε τέτοιες περιοχές απομακρυσμένες, η παροχή φροντίδας και η αγάπη πρέπει να είναι καθημερινότητα για αυτούς τους ανθρώπους. Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι εδώ σε αυτόν τον βράχο, δημιούργησα με τους ίδιους τους ανθρώπους κρυψώνες αντίστασης και θέλησης για έναν λόγο. Γιατί ήθελα και θέλουν και αυτοί λίγο περισσότερο φως, λίγη περισσότερη δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια στο σύστημα υγείας. Σε τέτοιες περιοχές, η ζεστασιά που πρέπει να υπάρχει από τον οικογενειακό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα θέλει μια διαφορετική προσέγγιση ο πολίτης, όλο το 24ώρο, όλες τις ώρες.  Με όλους έχω τηλεφωνική επικοινωνία και όλους τους επισκέπτομαι κατ’ οίκον. Δεν έχω πάρει άδεια, δεν έχω λείψει ποτέ από εδώ, δεν το έχω σκεφτεί ποτέ».

Ο κ. Μαριολής επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα, για τον πολίτη. « Έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και το αναμένουμε, ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην υγεία θα είναι στην Πρωτοβάθμια. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. Είναι πολύ δύσκολη η ιατρική αν θέλεις να την κάνεις σωστά σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον, δεν είναι εύκολο να παίρνεις αποφάσεις για ανθρώπους που έχουν κορονοϊό, ανθρώπους που παρακολουθώ στο σπίτι. Όχι τώρα που η Όμικρον δίνει και κάποια αισιόδοξα μηνύματα, αλλά σε σκληρές στιγμές που είσαι και μόνος σου. Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις είναι δύσκολες. Απλώς όλα αυτά τα χρόνια, το καθήκον και η ευθύνη θεσμοθετήθηκε από τους ίδιους τους ασθενείς. Αυτό που έκανα εγώ το όρισαν αυτοί».

Οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, που εκεί είναι χαμηλά τα ποσοστά των εμβολιασμών και σε αρκετές από αυτές κάνουν διαδηλώσεις για να εμβολιαστούν, σημείωσε ο κ. Μαριόλης.

«Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που οι πολίτες έχουν δίπλα τους το εμβόλιο, στην Μάνη οποιαδήποτε ώρα μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο γίνεται κατ’ οίκον εμβολιασμός, όπως και σε κάθε νησί, σε κάθε χωριό, σε κάθε βραχονησίδα, το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε είναι πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, να μην πω για τα παγκόσμια. Εκείνες τις ημέρες που εμείς κάναμε εμβολιασμούς, στην Γερμανία, ήθελες 14 ώρες για να κλείσεις ραντεβού. Έχουν κάνει τεράστια δουλειά. Η ψηφιοποίηση των συναλλαγών στην υγεία θα δώσει πολλά θετικά στον πολίτη με στόχο την διαφάνεια. Θα γίνουμε καλύτεροι αν κοιτάζουμε με στοργή τον διπλανό μας».

Ο κ. Μαριόλης μίλησε για το πόσο επηρεάστηκαν οι ασθενείς του, οι πολίτες της Μάνης που τον γνωρίζουν αναφορικά με τους εμβολιασμούς. «Ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη σε αυτή την υγειονομική μονάδα που εργάζομαι και όλοι έλεγαν γιατρέ εσύ τι πιστεύεις και όταν έβλεπαν τον γιατρό που τους παρακολουθεί να εμβολιάζεται, συμμετείχαν στους εμβολιασμούς, σε ένα συντριπτικό ποσοστό και από τις γύρω περιοχές. Αυτό πρέπει να καταφέρουν οι συνάδελφοί μου, να αποκτήσει εμπιστοσύνη ο πολίτης στον γιατρό του. Δεν είναι δυνατόν στην χώρα μας να μην έχει κάθε πολίτης τον προσωπικό του ιατρό».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει, εάν και τι λάθη έγιναν κατά την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Μαριόλης, τόνισε πως ήταν μια δυναμική κατάσταση, «όπου όλοι μαθαίναμε, δεν ήταν εύκολο, κάθε μέρα άλλαζαν τα δεδομένα. Θεωρώ όμως ότι η χώρα τα πήγε περίφημα και ειδικά το εθνικό σύστημα υγείας που έχει ταλαιπωρηθεί, από την ίδρυσή του από τον Παρασκευά Αυγερινό, αυτόν τον φωτισμένο άνθρωπο που δέχθηκε χίλιες επικρίσεις από το ίδιο του το κόμμα. Δεν είναι μισθοί αυτοί που παίρνουν γιατροί και νοσηλευτές σήμερα. Θέλει όραμα το Εθνικό σύστημα υγείας. Και βλέπετε μέσα σε αυτές τις συνθήκες η τεράστια συλλογική δράση που έγινε και κρατιέται το ΕΣΥ όρθιο. Πριν 3 χρόνια αν λέγαμε ότι θα γινόταν αυτό σαν υπόθεση εργασίας, τι θα έλεγε ο καθένας μας; Ότι θα καταρρεύσουμε. Και τώρα θα αντέξουμε και αξίζει μπράβο σε όλο το υγειονομικό προσωπικό» είπε καταλήγοντας ο κ. Μαριόλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος