Α. Λοβέρδος στο Πρώτο: Είμαι συγκινημένος και δικαιωμένος μετά την ομόφωνη απαλλαγή μου (audio)

«Είναι δικαίωση, είναι τιμή, υπερηφάνεια, είναι κάποιες στιγμές θυμός για όσα συνέβησαν αλλά δεν υπάρχει χώρος για κάτι άλλο, για κομματικές και πολιτικές συγκρούσεις, αυτή την στιγμή μέσα μου» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για την ομόφωνη απαλλαγή του από την κατηγορία της δωροληψίας, για την υπόθεση της Novartis, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Πραγματικά χαίρομαι με αυτή την εξέλιξη, την περίμενα πέντε χρόνια» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος και περιέγραψε πώς η δικαίωση χρειάστηκε τόσο χρόνο για να έρθει. Μάλιστα σημείωσε ότι την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τον ίδιο να είναι ο ένας εκ των υποψηφίων, συγκεκριμένα έντυπα και συγκεκριμένοι πολιτικοί, είχαν το θέμα της Νοβάριτς κάθε εβδομάδα στην πρώτη γραμμή. «Οι πιο κομψοί έλεγαν «δεν λέμε, αλλά είναι μια εκκρεμότητα» αυτό ήταν το πιο ύπουλο που λεγόταν. Δεν τα θυμάμαι αυτά, μου τα θυμίζουν» ανέφερε.

«Τώρα χαίρομαι γιατί η Βουλή αποφάσισε στις 3 Οκτωβρίου του 2019 να αρθεί η ασυλία μου ενώ μου την προσέφερε, γιατί το Σύνταγμα αυτό επιβάλλει. Και εγώ, στην Επιτροπή Δεοντολογίας παρακάλεσα τα κόμματα να ψηφίσουν υπέρ της άρσης, μάλιστα λέγοντας, αν και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ότι δεν με ενδιαφέρει το Σύνταγμα, γιατί πώς θα αντιμετωπίσω την επόμενη μέρα τους φίλους μου, τα παιδιά μου, το κόμμα μου όταν θα κρυβόμουν πίσω από ένα θεσμικό καταφύγιο. Και η Βουλή το δέχτηκε αυτό. 4 Οκτωβρίου ο κ. Τασούλας ως όφειλε και ως έπραξε και τον ευχαριστώ, έστειλε αμέσως πίσω τον φάκελο στον Άρειο Πάγο και τελείωσα χθες. Διότι όταν πηγαίνεις στην Δικαιοσύνη χωρίς θεσμικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τι γίνεται αφού πας, η υπόθεση έφτασε στην ανακρίτρια τέσσερις μήνες μετά. Έχασα τέσσερις μήνες με διαδικαστικές ενέργειες ή αβλεψίες ή και επίτηδες καμιά φορά και πήγα τον Γενάρη. Προέβλεπα ότι σε 6 μήνες θα είχα τελειώσει, αλλά σε 6 μήνες δεν είχε γίνει τίποτα. Και έστειλα ένα υπόμνημα στην πρώτη ανακρίτρια παρακαλώντας την να προτιμηθώ (στην δικαστηριακή γλώσσα προτίμηση εννοείται η κατά προτεραιότητα ανάκριση) ωστόσο επειδή είχε υποθέσεις υπό παραγραφή δεν γινόταν να μην ασχοληθεί με αυτές. Μετά, τον Σεπτέμβριο του 2020 προήχθη η συγκεκριμένη ανακρίτρια και αντικαταστάθηκε. Και η επόμενη ανακρίτρια είπε ότι είναι αναρμόδια, γιατί αυτή είναι μια αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα, της Βουλής. Πήγε στον εισαγγελέα, που από κοινού είναι μέσα στην ανακριτική διαδικασία και ο εισαγγελέας είχε αντίθετη γνώμη, είπε ότι αφού η Βουλή το έστειλε δεν μπορούμε να μην το πάρουμε. Πήγε στο Συμβούλιο μετά, εγώ εν τω μεταξύ ήμουν υποψήφιος πρόεδρος και γινόντουσαν όλα αυτά. Και να τα δημοσιεύματα από δω και από κει από τους εντός εισαγωγικών πολιτικούς αντιπάλους. Εχθροί ήταν, δεν ήταν αντίπαλοι. Το Συμβούλιο αποφάσισε να γίνει η ανάκριση.  Γίνεται η ανάκριση και έχουμε 7 δικαστές και εισαγγελείς που το εξέτασαν για να τελειώσει αυτή η ιστορία, για να είμαι τόσο συγκινημένος, δικαιωμένος και χαρούμενος και να μπορώ να λέω ότι εγώ παλικαρίσια το αντιμετώπισα, ξέροντας τις καθυστερήσεις της δικαιοσύνης αλλά μη φοβούμενος ούτε αυτές» είπε περιγράφοντας εν συντομία τι προηγήθηκε της ομόφωνης απόφασης.


Υπόθεση Παρακολουθήσεων: Λάθος εναντίον της δημοκρατίας

«Πρόκειται περί λάθους που στράφηκε εναντίον της δημοκρατίας» επισήμανε ο κ. Λοβέρδος σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.  «Οι παρακολουθήσεις δεν είναι κάτι απλό, είναι ένα μέσο που στρέφεται εναντίον της δημοκρατίας, είναι σαφές αυτό» υπογράμμισε.

«Από κει πέρα, εγώ συμφωνώ με την στάση του κ. Ανδρουλάκη που δεν πάει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση εξ αντικειμένου είναι μια παγίδευση, εγώ δεν θα πήγαινα και καλά κάνει που δεν πάει. Η απάντηση σε αυτά τα θέματα είναι μόνο θεσμική. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία πήγαν οι δύο υπουργοί εκ των οποίων ο ένας έβγαλε και γλώσσα, έλεγε πράγματα που τον διέψευσε η πραγματικότητα μετά από δύο μέρες. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με ειλικρινή διάθεση όμως, να δούμε τι έχει γίνει και φυσικά και η εξεταστική επιτροπή η οποία μπορεί να λειτουργήσει κεκλεισμένων των θυρών αν υπάρχει τέτοιος λόγος, που είναι θέμα της πλειοψηφίας των μελών να το αποφασίσει» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, εκτιμώντας μάλιστα πως η υπόθεση «θα τραβήξει» χρονικά, λέγοντας «θα μας πάει μέχρι τις εκλογές». Ερωτηθείς κατά πόσο είναι τοξικό αυτό για το πολιτικό κλίμα, ο κ. Λοβέρδος δεν το αρνήθηκε ωστόσο υπογράμμισε «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, δεν μπορούμε να το εγκαταλείψουμε».

«Είδα χθες ένα δημοσίευμα της Washington Post, θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα, έτσι θα γίνει εξ αντικειμένου. Ήταν παρά πολύ κακό αυτό που έγινε, ήταν πολύ αρνητικό και δεν θα μας εγκαταλείψει ως θέμα» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό δεν διαγράφεται ενώ η έντασή του θα εξαρτηθεί και από τις αποκαλύψεις. Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να «συντηρεί» την υπόθεση στην επικαιρότητα ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε «θέλουμε να λυθεί το θέμα, από κει και πέρα εξαρτάται από την αλήθεια η λύση». «Για φανταστείτε η λύση να είναι οδυνηρή για αυτούς που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν έναν ευρωβουλευτή και πολιτικό. Μέχρι τώρα μόνο ψέματα λέγανε. Επιμένω στο θεσμικό γιατί το άλλο είναι συκοφαντία και κουτσομπολιό. Όλα θα ρυθμιστούν και θα κυλήσουν θεσμικά, ειδάλλως θα ξεφύγουμε» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως αυτό θα επηρεάσει στις επόμενες εκλογές το επίπεδο συνεργασιών κομμάτων και αν θα καθοριστεί η στάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από την πορεία της υπόθεσης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε «εγώ φτάνω μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Και για τα θέματα των συνεργασιών έχω πει χίλιες φορές, ότι ό,τι συζητάμε αυτή την στιγμή ως κόμμα αφορά την ενδυνάμωσή μας, ό,τι αφορά την διακυβέρνηση του τόπου είναι η συζήτηση στην οποία πρέπει να μπούμε με καθαρές θέσεις μετά την προκήρυξη των εκλογών, όχι από τώρα. Δεν ξέρω ποια θα είναι η ένταση του θέματος ώστε να το καθορίσει γιατί δεν ξέρω τις εξελίξεις. Άρα πρέπει να περιμένουμε την θεσμική εξέλιξη της υπόθεσης. Δεν μπορώ να πω αν θα καθορίσει από τώρα την στάση των κομμάτων στις κυβερνητικές συνεργασίες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ