Α. Λοβέρδος στο Πρώτο: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις κινήσεις του δικτάτορα Πούτιν – Δεν θα γίνει σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας (audio)

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια τις κινήσεις του δικτάτορα Πούτιν», τόνισε για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, είπε ότι πρέπει να αποκτήσουμε σαφή εικόνα των γεγονότων, εάν έγινε δηλαδή εισβολή από εδάφους και σε ποια έκταση ή εάν έγιναν αεροπορικοί βομβαρδισμοί – και κυρίως «τι κάνει ο δικτάτορας και που θέλει να το πάει».

«Σίγουρα είναι κάτι που ξεφεύγει από τη διπλωματία, είναι πόλεμος που δεν ξέρουμε ακόμα τι μορφή έχει», επισήμανε. «Με βάση τα δεδομένα, ο Πούτιν το πέτυχε και με το παραπάνω αυτό που ήθελε. Τώρα απειλείται από την αλαζονεία του», δήλωσε. Εκτίμησε, δε, ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας- Δύσης, καθώς το έχει αποκλείσει αυτό η Δύση, και για αυτό «ενθαρρύνεται ο Πούτιν».

Συνέστησε προσοχή για να μην υπάρξει παραπλάνηση της κοινής γνώμης από τους Ουκρανούς, «οι οποίοι έχουν αναδείξει και μια ηγεσία ό,τι το χειρότερο». «Ο Ζελένσκι κωμικός ήταν και στην  ζωή του, κωμικός είναι και ως πρόεδρος. Δεν είναι αντάξιος του μεγέθους του προβλήματος της Ουκρανίας. Λαϊκιστής ήταν που πήρε την εξουσία όπως και ο Τραμπ, όπως ο Μπολσονάρο όπως και κάποιοι δικοί μας εδώ», διευκρίνισε.

Όπως εξήγησε, φαινόταν από την αρχή ότι η Μόσχα δεν θα δεχόταν ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως συνέβη με άλλα κράτη του λεγόμενου «ζωτικού χώρου» της Ρωσίας. «Άρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο Πούτιν έλεγε ότι δεν δέχεται παιχνίδια, γιατί τα θεωρεί ως απειλή. Και μας το είπε με πολύ καθαρό τρόπο το 2014 με την Κριμαία. Και δεν δέχεται το επιχείρημα περί αυτοδιάθεσης των λαών, υποστηρίζοντας ότι η Δύση το εκμεταλλεύεται για να τον απειλήσει και να μεταφέρει όπλα στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας», ανέφερε.

«Όσο και αν οι Ουκρανοί φωνάζουν, ο δικτάτορας Πούτιν δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτό φαίνεται να το πετυχαίνει τώρα. Πίστευα ότι εκεί να σταματήσουμε, αλλά δεν του άρκεσε αυτό», είπε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι στη συνέχεια προχώρησε στην αναγνώριση των δυο περιοχών στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε κατάσταση διαρκών εχθροπραξιών τουλάχιστον από το 2018. Ποιες χώρες επικρότησαν. Υπενθύμισε, δε, ότι τον επικρότησαν η Βενεζουέλα και η Συρία, δηλαδή χώρες με παρεμφερή μη δημοκρατικά καθεστώτα.

«Κάθε λογικός άνθρωπος θα σκεφτόταν ότι τώρα τελειώσαμε, οι Ρώσοι πήραν και με το παραπάνω. Αλλά δεν τελειώσαμε, καθώς είχαμε τα γεγονότα τα σημερινά», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι η ρωσική στρατιωτική μηχανή δεν είναι ανίκητη, καθώς – παρά τα όσα λένε οι νατοϊκοί – «η Ρωσία δεν έχει και τις απόλυτες στρατιωτικές δυνατότητες για να ανοίξει την πόρτα του “φρενοκομείου”».

«Παράλληλα όμως με τις στρατιωτικές δυνατότητες – που για την περιοχή είναι αρκετές – η Ρωσία έχει και το τρομερό εργαλείο που λέγεται ενέργεια. Έχει χώρες που εξαρτώνται 100% από αυτήν. Υπάρχουν τεράστιες χώρες όπως η Γερμανία που κατά 50% και πλέον εξαρτώνται ενεργειακά από τη Μόσχα. Υπάρχουν χώρες όπως η Βουλγαρία που εξαρτώνται κατά 80% από αυτή και η Ελλάδα που εξαρτάται από 65% από τη Ρωσία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Άρα η Ρωσία έχει και ένα άλλο στρατηγικό εργαλείο ισχυρότερο των όπλων», επισήμανε ο ίδιος.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος