Α. Λοβέρδος: Δεν «πατάει» γερά όποιος πιστεύει ότι δεν θα έχουμε εκλογές από τον Σεπτέμβριο (audio)

Την εκτίμηση ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και όχι τον Μάιο, εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχουν εκλογές τον Μάιο», τόνισε, λέγοντας πως στην Ελλάδα συζητάμε συνέχεια για εκλογές ή ανασχηματισμό. «Επειδή ο Μητσοτάκης δεν κάνει ανασχηματισμούς ή όταν τους κάνει είναι για “κλάματα” – έχουν όλοι προβλήματα οι ανασχηματισμοί του, δεν τους καταλαβαίνεις – έχουμε περιοριστεί να συζητάμε για εκλογές. Όποιος σε αυτή τη συγκυρία αποφασίσει εκλογές, θα του ζητήσει μπούμερανγκ αυτή η απόφαση. Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική για τον Μάιο, αλλά από τον Σεπτέμβριο όποιος πιστεύει ότι δεν θα έχουμε εκλογές ανά πάσα στιγμή, δεν πατάει γερά. Η εκτίμησή μου είναι ότι μετά την τουριστική περίοδο θα μπούμε σε περίοδο εκλογών», εξήγησε ο ίδιος.

Για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, την Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει 100% την ατζέντα. «Δεν ξέρω τι άλλο θα πουν, αλλά είμαστε δυο χώρες που είμαστε πολύ κοντά στην Ουκρανία», ανέφερε, θυμίζοντας ότι το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ είχε επηρεάσει όλο το βόρειο τμήμα της χώρας μας. «Ως δυο χώρες που είμαστε πάρα πολύ κοντά και είμαστε και μέλη του ΝΑΤΟ, έχουμε πράγματα να πούμε. Δεν γνωρίζω ποια είναι η ημερήσια διάταξη της συνάντησης και ελπίζω να υπάρχει, δεν μπορεί να είναι ένα γεύμα χωρίς ατζέντα. Πρέπει να το έχουν προχωρήσει λίγο», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δυο σημάδια υποχώρησης του Ζελένσκι, για την ανατολική Ουκρανία και για το θέμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μίλησε για «χαραμάδα ελπίδας» που ανοίγει η υποχώρηση Ζελένσκι, η οποία μπορεί «να δώσει ταυτόχρονα και μια διέξοδο στον Πούτιν». «Γιατί κάθε μέρα που περνάει ο Πούτιν μπαίνει όλο και πιο βαθιά μέσα σε αδιέξοδο, όλα δείχνουν ότι αν συνεχίσει, μπορεί να αργήσει αλλά θα κατακτήσει την Ουκρανία. Το να κάνει εισβολή είναι ένα πράγμα, αλλά είναι άλλο να κάνει κατοχή όπως μάθαμε και στην Κύπρο. Η κατοχή σημαίνει πολύ στρατό εκεί, καθημερινή αντίσταση από έναν λαό που έχει αποκτήσει έντονα χαρακτηριστικά έθνους. Έχουν αποδείξει οι Ουκρανοί ότι έχουν εθνική συνείδηση, δεν θα ανεχθούν την κατοχή, θα έχουμε διαρκείς εντάσεις που θα παίρνουν τα χαρακτηριστικά δολοφονιών, εκρήξεων. Μια αναστάτωση για χρόνια της ζωής εκεί, που αυτό που δεν συμφέρει τον Πούτιν ως δικτάτορα. Ένα νέο Αφγανιστάν», επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, «το σίγουρο είναι ότι ο Πούτιν συσπείρωσε την Ευρώπη, είδαμε πράγματα που δεν τα περιμέναμε. Ο ευδαιμονισμός υποχώρησε, η εισβολή προκάλεσε μια πρωτοφανή συσπείρωση στην Ευρώπη».

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «έπεσαν έξω οι ερμηνείες των εξελίξεων στην Ουκρανία που έγιναν με βάση τη λογική, γιατί όλοι παραγνωρίσαμε ότι ο ένας πόλος της σύγκρουσης, ο πρόεδρος Πούτιν, ηγείται ενός δικτατορικού καθεστώτος και συνεπώς μετά από 22 χρόνια στην εξουσία κανείς δεν ξέρει πώς κινείται το μυαλό του.

«Τώρα που πέσαμε έξω και ως προς το πόσο καιρό θα κρατήσει η σύγκρουση, πρέπει να παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις. Από εκεί ίσως βγάζουμε συμπεράσματα. Γιατί όπως μας είπε ο Μακρόν, ο Πούτιν του τόνισε ότι είτε με διπλωματικό είτε με στρατιωτικό τρόπο, αυτά που θέλει θα τα πάρει», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος