Α. Λινού στο Πρώτο: Είναι πολύ εύκολο να κολλήσουμε την Όμικρον 2 – Δεν διαφαίνεται η πιθανότητα ετήσιου εμβολιασμού (audio)

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την υπο-παραλλαγή Όμικρον 2, κρούει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, διότι είναι και αυτή ήπια, αλλά έχει 50% μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης από την Όμικρον η οποία είχε ήδη πάρα πολύ υψηλή μεταδοτικότητα.

«Επομένως είναι πάρα πολύ εύκολο να κολλήσουμε, και μεταξύ όλων αυτών που θα κολλήσουν θα υπάρξουν και κάποιοι που θα κινδυνεύσουν. Περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι αλλά θα κινδυνεύσουν αι εμβολιασμένοι. Χρειάζεται να συνεχίσουμε να προσέχουμε», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς το πότε θα  μπούμε σε μια φάση να αισθανθούμε πιο ασφαλείς. «Γύρω στις 25 Φεβρουαρίου είχαμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση σε όλες τις χώρες. Ελπίζουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην Όμικρον 2 και ότι δεν οφείλεται σε κάποια παραλλαγή που δεν μπορέσαμε ακόμη να εντοπίσουμε. Είναι δύσκολο να πει κανείς πότε θα φτάσουμε σε επίπεδο ασφαλείας. Όταν θα φτάσουμε να έχουμε κάτω από 10 κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία ανά 100.000 κατοίκους, τότε θα αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς. Αλλά αυτό δεν έχει επιτευχθεί σε καμία χώρα ακόμα», ξεκαθάρισε.

«Η ελπίδα είναι να μπούμε σε ενδημική φάση, αλλά ακόμα καμία χώρα δεν είναι σε ενδημική φάση. Όπως βλέπουμε έχουμε “εκρήξεις”, αυξήσεις του αριθμού των κρουσμάτων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι για το εμβόλιο, η παγκόσμια ελπίδα είναι ότι «η τρίτη δόση θα μας προστατεύσει για πολύ περισσότερο από έναν χρόνο σε συνδυασμό με τις άλλες μορφές ανοσίας, ή θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις». «Δεν βλέπω ακόμα επιστημονική γνώση που να οδηγεί ότι θα έχουμε κάθε χρόνο ετήσιο εμβόλιο», αντέτεινε. «Ουσιαστικά πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση. Θα την χρειαστούν μόνο όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι. Οι υπόλοιποι θα είμαστε προστατευμένοι αλλά θα μάθουμε ταυτόχρονα να προσέχουμε τις επαφές με άλλους ανθρώπους», δήλωσε, ζητώντας να τηρούμε όλα τα προληπτικά μέτρα.

Ειδικά για την αύξηση κρουσμάτων ακόμα και σε εμβολιασμένους, η κυρία Λινού είπε ότι «αυτό δεν είχε γίνει σαφές με τις πληροφορίες που δώσαμε και με την ασφάλεια που μας δημιουργεί το εμβόλιο». «Η ασφάλεια είναι υπαρκτή ως προς τη σοβαρή νόσο και ως προς τον κίνδυνο να χάσουμε τη ζωή μας. Αλλά ο ιός είναι εδώ, συνεχίζει να μεταδίδεται, μεταδίδεται και μεταξύ των εμβολιασμένων και το βιώνουμε αυτό. Και δυστυχώς βλέπουμε ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπάρχει αύξηση κρουσμάτων με προέχουσα βέβαια την τεράστια αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε.

Ερωτηθείσα εάν «κουράστηκε» ο ιός και επομένως εάν είναι πιθανό όλες οι νέες παραλλαγές θα έχουν τα ίδια ήπια χαρακτηριστικά με την Όμικρον, η κυρία Λινού είπε ότι δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο. «Οι άνθρωποι μάθαμε να προστατευόμαστε περισσότερο, ξέρουμε με ποιους τρόπους να προστατευθούμε ουσιαστικά με την αποφυγή της επαφής με άτομα που νοσούν. Και όσο περνάει ο καιρός, ελπίζουμε ότι η επιστήμη θα φτιάξει ένα εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει όλες τις παραλλαγές, ή θα φτιάξει ένα φάρμακο που θα θεραπεύει όλες τις παραλλαγές, όλους τους νοσούντες», δήλωσε.

Η επιδημιολόγος εξέφρασε την ελπίδα να πάνε καλύτερα τα πράγματα με την έλευση του καλοκαιριού με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποια καινούργια παραλλαγή. «Είναι ένα βιολογικό και όχι λογικό γεγονός που εξαρτάται από τον τρόπο και από τις συνθήκες με τις οποίες θα εκτεθούν πολλοί άνθρωποι στον ιό. Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της ανθρωπότητας δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση του εμβολίου. Η μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι κανείς εμβολιασμένος είναι να βρίσκεται στον αναπτυγμένο κόσμο, οπότε στους φτωχότερους συνανθρώπους μας το ποσοστό εμβολιασμένων είναι πολύ κάτω από το 50%. Και αυτό δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες στον κορονοϊό να κάνει μεταλλάξεις», εξήγησε.

Σημείωσε, δε, ότι εδώ και 25 χρόνια «ξέραμε και φοβόμασταν ότι περιμένουμε μια ανθρωπο-ζωο-νόσο, μια καινούργια αρρώστια που θα  μπορούσε να είναι και γρίπη. Η οποία θα μπορούσε να προέλθει από τη στενή μας επαφή με την άγρια φύση, με τα άγρια ζώα και θα μπορούσε να διασπαρεί από την κινητικότητα, από τον τρόπο που μετακινούμαστε από χώρα σε χώρα. Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν, αλλά οι κυβερνήσεις δεν το έλαβαν υπόψιν για ν προετοιμαστούν», δήλωσε.

Η κυρία Λινού, υπενθύμισε ότι όλοι οι κορονοϊοί, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής όλες οι μελέτες, μεταδίδονται κατ’ αποκλειστικότητα αερογενώς και ελάχιστα μεταδίδονται με την επαφή μας σε επιφάνειες όπου μπορεί να υπάρχει ένα υπόλειμμα του ιού. «Ουσιαστικά μεταφέρεται μέσω του αέρα και για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων», ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος