Α. Κρητικός στο Πρώτο: Ποια κόμματα στη Γερμανία ζητούν πιο «χαλαρό Μάαστριχτ» και «μονιμοποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα (audio)

«Τα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στη Γερμανία, τάσσονται υπέρ της εγκατάλειψης της δημοσιονομικής λιτότητας και ζητούν ένα πιο “χαλαρό Μάαστριχτ”», τόνισε ο οικονομολόγος – συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ και πρώην συνεργάτης του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Αλέξανδρος Κρητικός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου, ενόψει των γερμανικών εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχουν δυνάμεις στη Γερμανία που θεωρούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, επισημαίνοντας πως η απόφαση θα εξαρτηθεί από το εάν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αποδείξουν ότι τα χρήματα αυτά κατευθυνθούν σε σοβαρές επενδύσεις που θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. «Είναι στο χέρι τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κρητικός υπογράμμισε ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει στη Γερμανία για επενδύσεις στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και στη ψηφιοποίηση, είναι μια καλή ευκαιρία ανάπτυξης για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, λέγοντας πώς πρέπει να την εκμεταλλευτούν, προωθώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσουν ιδιωτικές εταιρείες. «Έχουμε δει ότι ξεκίνησαν ανάλογες επενδύσεις και στην Ελλάδα, έστω και σε μικρό αριθμό», πρόσθεσε.

 

Ο οικονομολόγος χαρακτήρισε εντελώς απρόβλεπτη εξέλιξη το γεγονός ότι προηγούνται – στις δημοσκοπήσεις -οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 25%, λέγοντας πως οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι έκαναν λάθος με «δεύτερες επιλογές» ως προς τους επικεφαλής υποψήφιους που κατέβασαν για την καγκελαρία.

Για τις προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης στο Βερολίνο, ο κ. Κρητικός είπε ότι υπάρχουν 4 σενάρια για διαφορετικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς, από τον αριστερό ( Σοσιαλδημοκράτες-Πράσινοι και Αριστερά», μέχρι τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-  Σοσιαλδημοκρατών – Φιλελευθέρων. «Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά», υπογράμμισε.

Σημείωσε, δε, ότι ανοιχτή είναι και η συζήτηση για τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διαμορφωθεί δυο μπλοκ. «Η Αριστερά θέλει ευρωπαϊκή ένωση χρέους και η δεξιά επιμένει η κάθε χώρα να είναι υπεύθυνη για το χρέος της. Θα εξαρτηθεί από το ποιος θα έχει την καγκελαρία και θα καθορίσει τη γερμανική άποψη», δήλωσε, αναφέροντας πως για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια το Βερολίνο παρουσιάζει πληθωρισμό γύρω στο 4%, οπότε ενδέχεται «να σφίξουν τα ηνία και να αυξηθούν τα επιτόκια».

Για την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Κρητικός εκτίμησε ότι θα λείπει η «σοβαρή φωνή της Γερμανίας στην Ευρώπη». Προέβλεψε άνοδο της επιρροής του Μακρόν στα ευρωπαϊκά ζητήματα, λέγοντας πως η Γαλλία θα παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο, όπως επίσης η Ιταλία και η Ισπανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος