Α. Κρητικός (Δ/ντής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών) στο Πρώτο: Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια “λίγο και αργά” (audio)

«Το ότι αποφάσισε η ΕΚΤ να ανεβάσει το επιτόκιο 0,25% τον Ιούλιο και μπορεί άλλο 0,25% αργότερα θα έλεγα ότι είναι “too little too late” (λίγο και καθυστερημένα)» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο Αλέξανδρος Κρητικός, Διευθυντής Έρευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Potsdam.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να παίξει έναν πιο ισχυρό ρόλο η ΕΚΤ διότι μιλάμε εδώ για την αξιοπιστία της, ότι πρέπει να καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό που έχει φτάσει αυτή την στιγμή στο 7%-8% και πρέπει να τον κατεβάσει στο 2% όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Με αυτά τα βήματα φοβάμαι ότι η αξιοπιστία στην ΕΚΤ δεν θα πετύχει» σημείωσε.

«Πράγματι αν αρχίσουμε να ανεβάζουμε τώρα τα επιτόκια βραχυπρόθεσμα θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, γιατί θα οδηγήσει σε πιο χαμηλές επενδύσεις και θα γίνει πιο ακριβό για τα κράτη-μέλη να αναλάβουν άλλα χρέη, ωστόσο μακροπρόθεσμα είναι πιο σημαντικό να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% γιατί αν έχουμε για 5-6 χρόνια ανεβασμένο πληθωρισμό θα είναι πιο αρνητικό και για τις νότιες χώρες» συμπλήρωσε ο κ. Κρητικός. Επιπλέον, προσέθεσε, για την Ελλάδα δεν είναι τόσο αρνητική αυτή η αύξηση των επιτοκίων όσο είναι για τις άλλες χώρες γιατί τα πιο πολλά ελληνικά ομόλογα θα λήξουν σε 20-30 χρόνια και εκεί το επιτόκιο είναι σταθερό.

Ερωτηθείς ο κ. Κρητικός, αν η θετική έκπληξη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που διαμορφώθηκε στο 7% στο πρώτο τρίμηνο, μπορεί να διατηρηθεί και στο σύνολο του 2022, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα δούμε τόσο θετικά νούμερα, διότι αυτός ο πληθωρισμός θα χτυπήσει αρνητικά την κατανάλωση και στην Ελλάδα. «Θα έχει αρκετά έσοδα από τον τουρισμό αλλά και εκεί φοβάμαι ότι δεν θα είναι όσο περιμέναμε στις αρχές του χρόνου, διότι αυτές οι αυξήσεις μειώνουν την αγοραστική δύναμη. Νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να χαρεί αν καταφέρει φέτος ένα 3% ανάπτυξη, που βέβαια θα είναι αρκετά θετικό μετά την μεγάλη ανάπτυξη του προηγούμενου έτους» εκτίμησε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος