Α. Καρίπογλου στο Πρώτο: Είναι λάθος ο όρος «προνόμια», πρόκειται για επιστροφή στα συνταγματικά δικαιώματά μας (audio)

«Για εμένα είναι λάθος ο όρος «προνόμια», έχει σημασία η γλώσσα και στην πολιτική και στην νομική», σχολιάζει με φόντο την συζήτηση περί διευκολύνσεων στους εμβολιασθέντες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο δικηγόρος Αντύπας Καρίπογλου.

«Ζούμε σε μια συνθήκη θεμιτού περιορισμού των δικαιωμάτων μας. Πριν την λήψη των περιοριστικών μέτρων, σε ανύποπτο χρόνο, ο κ. Καρίπογλου είχε τοποθετηθεί, λέγοντας ότι στην περίπτωση της πανδημίας μπορούμε να έχουμε περιορισμό όλων μας των δικαιωμάτων. Ωστόσο, «κάποιοι από τους πολίτες που θα έχουν εμβολιαστεί και θα είναι σε ένα διαφορετικό υγειονομικό στάτους, από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, το να επανέλθουν στις δραστηριότητές τους δεν συνιστά, προνόμιο. Αντιθέτως, για τους μη εμβολιασμένους εξακολουθούν να υφίστανται οι περιορισμοί. Προνόμιο είναι να έρθει το κράτος και να σου πει σου κάνω δώρο διακοπές, δεν είναι προνόμιο να πάω στο θέατρο, είναι συνταγματικό μου δικαίωμα, το οποίο περιορίστηκε θεμιτά για υγειονομικούς λόγους, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τώρα μειώνουμε αυτό τον περιορισμό γιατί κρίνουμε ότι αφού εμβολιάστηκες δεν αποτελείς κίνδυνο για τους υπόλοιπους και επανέρχεσαι να ασκήσεις το δικαίωμα που είχε περιοριστεί».

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Καρίπογλου εξηγεί τι σημαίνει στην πραγματικότητα, μια τέτοια εξέλιξη. «Μπορεί να είναι το να έχεις ποινική κύρωση εάν δεν εμβολιαστείς. Δεν έγινε ποτέ σοβαρά αυτή η συζήτηση και είναι κύρια ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς δημιουργήθηκε η εντύπωση σε κάποιους ότι θα εμβολιαστούν με το ζόρι, ή ότι θα γίνουν ιατρικές πράξεις στο σώμα τους, αυτά προφανώς στρεβλώνουν την συζήτηση. Υποχρεωτικός εμβολιασμός, σημαίνει αφενός ότι θα έχουμε κυρώσεις, και αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, στην Ελλάδα ήταν ποινικό αδίκημα το να μην εμβολιαστείς το 1835 για το εμβόλιο της ευλογιάς. Και το δεύτερο είναι το έμμεσο, δηλαδή να θέσεις κάποιον εργαζόμενο σε διαθεσιμότητα».

Εάν αποφασιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πρέπει να φτάσει ή την οριστική απόλυση ή την διαθεσιμότητα τουλάχιστον, χωρίς όμως να πληρώνονται. «Είναι αδιανόητο κάποιος υγειονομικός που ήταν συνεπής και εμβολιάστηκε να βρεθεί στην μάχη, σε άθλιες συνθήκες στην πρώτη γραμμή και να είναι εκτεθειμένος κάνοντας και την δουλειά αυτών που δεν εμβολιάστηκαν και κάθονται σπίτι τους για λόγους συνειδήσεως».

Τέλος, ο κ. Αντύπας Καρίπογλου, επισημαίνει πως θα πρέπει να γίνει συζήτηση στην εστίαση, όχι μόνο για το αν θα δέχονται στο εσωτερικό των καταστημάτων τους οι επιχειρηματίες τους εμβολιασμένους ή όχι αλλά και αν το προσωπικό τους θα είναι εμβολιασμένο και πώς θα το ξέρει ο πελάτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος