Α. Καφετζής (Eteron) στο Πρώτο: Πολύ μεγάλο το πρόβλημα του κόστους στα ενοίκια για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες (audio)

«Τα πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και το αντιμετωπίζουν όλες οι πληθυσμιακές ομάδες που ζουν στο ενοίκιο, όχι μόνο οι νέοι αλλά και οι οικογενειάρχες, άνθρωποι που έχουν ένα αρκετά καλό εισόδημα για την Ελλάδα» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Άλκης Καφετζής, συντονιστής του project «Ενοίκια στα Ύψη» του Eteron- Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Η έρευνα του Eteron βασίστηκε σε δείγμα 1.007 ατόμων και απαντά στο πώς έχει γίνει τόσο προβληματικό το ζήτημα της ενοικιαζόμενης στέγης στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, η ερευνητική ομάδα αναζητά λύσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα άμεσα.

Είναι ένα πρόβλημα που χαρακτηρίζει την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον κ. Καφετζή ενώ στην παρούσα φάση παίζει σημαντικό ρόλο η γενικότερη ακρίβεια, η απουσία ελέγχων στις τιμές ενοικίων και οι παράλογες απαιτήσεις των ιδιοκτητών. «Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια φάση ανάκαμψης της αγοράς και της οικονομίας, ωστόσο το θέμα είναι ποιος μπορεί να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς της ανάκαμψης  και αν αυτή η επιταγή μπορεί να βοηθηθεί μόνο από την αγορά, αυτό που ονομάζουμε αυτορρύθμιση ή αν απαιτείται κρατική παρέμβαση και σε ποια σημεία. Αυτό εξάγεται πολύ έντονα και από τις απαντήσεις που δίνουν οι ενοικιαστές. Περιμένουν από το κράτος και την πολιτεία να παρέμβει δυναμικά σε πολλούς τομείς και να βάλει στο τραπέζι πράγματα που φοβόμαστε στην Ελλάδα να τα πούμε, είτε αυτό είναι η ρύθμιση των ενοικίων, η ρύθμιση γενικότερα της αγοράς» σημείωσε ο κ. Καφετζής.

Αναφερόμενος στις προτάσεις της ερευνητικής ομάδας, που θα αντιμετωπίσουν πυροσβεστικά το πρόβλημα, έκανε λόγο για επέκταση του επιδόματος στέγασης, για πλαφόν στα ενοίκια, για ρύθμιση της αγοράς «είτε αυτό είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είτε άλλες κερδοσκοπικές πρακτικές που βλέπουμε να επεκτείνονται και στην Ελλάδα να δοθούν κίνητρα στους μικρο-ιδιοκτήτες να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά, αλλά και η δημιουργία ενός πλαισίου για την δημιουργία κοινωνικών κατοικιών».

Μεταξύ άλλων ευρημάτων της έρευνας, ο κ. Καφετζής επισήμανε πως 1 στους 2 ενοικιαστές έχει δει την τελευταία διετία να αυξάνεται το ενοίκιό του, ενώ τα ¾ των  ενοικιαστών δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα και πρέπει να κάνουν περικοπές στις υπόλοιπες ανάγκες τους, ενώ μόνο ένα 4% των ενοικιαστών καταφέρνει να αποταμιεύσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος