Α. Γραβάνης στο Πρώτο: Σε 1-2 μέρες μπορεί να μολυνθεί με κορονοϊό μια σχολική αίθουσα από κρούσμα (audio)

«Δεν έχει βάση η λογική της νόσησης του 50% συν 1 μιας τάξης για να κλείσει ένα τμήμα και αυτό διότι ο ιός μεταδίδεται τόσο γρήγορα, ώστε χρειάζεται 15-20 δευτερόλεπτα σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από τον μολυσμένο για να μεταδοθεί. Οπότε σε μια τάξη, που έχει 1-2 κρούσματα, η αίθουσα θα μολυνθεί ταχύτατα, μέσα σε ώρες ή το πολύ σε 1, 2 μέρες», υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης.

Το τι ενδέχεται να ακολουθήσει με το άνοιγμα των σχολείων, δεδομένου του χαμηλού αριθμού εμβολιασμένων παιδιών και του ποσοστού κρουσμάτων που έχει οριστεί ότι θα πρέπει να προηγηθεί για να «σφραγίσει» η τάξη, δείχνει η εμπειρία από χώρες του εξωτερικού, όπως η Αμερική, που τα σχολεία άνοιξαν τον Αύγουστο, αλλά και στην Γαλλία, όπου 7000 σχολεία έκλεισαν σε μια εβδομάδα, λόγω πολύ μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων. «Αυτό θα είχε μια λογική αν οι αίθουσές μας ήταν καλά αεριζόμενες, αν είχαμε προνοήσει να έχουμε αυτά τα κινητά HEPA φίλτρα καθαρίσματος του αέρα, που αποδίδουν πολύ αποτελεσματικά. Είναι μικρές συσκευές, αλλάζει το φίλτρο σε τακτά χρονικά διαστήματα και περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε έναν κλειστό χώρο».

Από την άλλη, με τον μαζικό εμβολιασμό παιδιών, η διασπορά φαίνεται πως αναχαιτίζεται σε μεγάλο βαθμό. Στο Τορόντο που τα σχολεία άνοιξαν με τον μαθητικό πληθυσμό σε ποσοστό 90% πλήρως εμβολιασμένο, υπάρχουν μέχρι τώρα μόνο λίγα κρούσματα.

«Έχουμε μια πολύ καλή παράδοση σαν γονείς, τις περασμένες δεκαετίες, χωρίς πολλές ερωτήσεις και με εμπιστοσύνη στους παιδιάτρους να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας και να έχουμε πετύχει σχεδόν την εκρίζωση πολλών λοιμωδών νόσων και την πρόοδο στην ελληνική κοινωνία λόγω της απουσίας αυτών ακριβώς των ασθενειών, που έρχεται σε αντίθεση με την συμπεριφορά πολλών γονιών σχετικά με τον κορονοϊό». Εδώ συζητάμε για μια επικίνδυνη, πανδημική λοίμωξη, που με το στέλεχος Δέλτα εστιάζει με μεγάλη δύναμη στα παιδιά. Ξέρουμε ότι το 25%-30% των νέων κρουσμάτων διεθνώς αφορά στα παιδιά από 5 έως 19 χρονών. Και αυτό ακριβώς είναι μια αντίφαση που και εμένα με έχει προβληματίσει.

Ξεκινήσαμε πολύ καλά τόνισε ο κ. Γραβάνης όσο αφορά στην διαχείριση της πανδημίας και πλέον είμαστε σχεδόν πρωταθλητές στην Ευρώπη, σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, λόγω της δυστοκίας μιας σύγχρονης κοινωνίας να αποδεχθεί εμβόλια πιο ασφαλή από τα προηγούμενα. «Πρέπει η Πολιτεία να σκεφτεί να εφαρμόσει αυτό που έχει κάνει για τα άλλα νοσήματα, όσο αφορά στην εγγραφή των παιδιών στα σχολεία και στον κορονοϊό. Υπάρχουν παιδιά τα οποία θα αρρωστήσουν βαριά, θα μπουν στην μονάδα και κάποια θα χάσουν την ζωή τους ως μη όφειλαν. Γιατί αν ήμασταν άμοιροι προστασίας θα λέγαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, ας κλείσουμε τα παιδιά μας στο σπίτι».

Ποια η ιεράρχηση των ομάδων για την τρίτη δόση

Η τρίτη δόση όσο αφορά στον προγραμματισμό της είναι ξεκάθαρη και ο κ. Γραβάνης εξήγησε πώς και γιατί έχει ιεραρχηθεί ως είναι. Πρέπει να χορηγηθεί στους συμπολίτες που δεν κατάφεραν να ανοσοποιηθούν με τις 2 δόσεις του εμβολίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό των ανοσοκατεσταλμένων που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα και πρέπει να έχουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα κατεσταλμένο για να μην αντιδρά ο οργανισμός τους. Επίσης, μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς που βρίσκονται υπό θεραπεία, αυτοί γνωρίζουμε ότι δεν αναπτύσσουν ανοσία. Η δεύτερη ομάδα είναι οι υγειονομικοί που έχουν εμβολιαστεί πολύ νωρίς, στις αρχές του έτους. «Επειδή είναι ασφαλέστατη η τρίτη δόση και λειτουργεί επαγωγικά στην ανοσία, πρέπει να προστατέψουμε τα νοσοκομεία μας από την πιθανότητα να έχουμε υγειονομικούς μολυσμένους», είπε. Η τρίτη κατηγορία, είναι οι υπερήλικες, άτομα άνω των 80 ετών που έχουν κουρασμένο ανοσοποιητικό σύστημα και επειδή εμβολιάστηκαν και αυτοί από τους πρώτους, πρέπει να εμβολιαστούν στην συνέχεια και αυτοί με την τρίτη δόση και τέλος η ενισχυτική δόση θα πρέπει μετά από 8-10 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό, να χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Γραβάνης, δεν μπορεί να ξεχάσει ο δυτικός κόσμος τον πληθυσμό των χωρών του τρίτου κόσμου, γιατί έχουν εμβολιαστεί κατ’ ελάχιστον, οπότε μέρος των εμβολίων θα πρέπει να διοχετευτεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος