Α. Εξαδάκτυλος: Το κίνητρο για τον εμβολιασμό, είναι η προστασία μας από τον ιό (audio)

«Κίνητρο για τον κόσμο θα πρέπει να αποτελέσει το γεγονός ότι προστατεύεται από την ασθένεια, όπως και προνόμιο για όλους μας είναι ότι έχουμε το προνόμιο να εμβολιαστούμε και μάλιστα μπορούμε να κάνουμε και επιλογή του εμβολίου, που είναι ασυνήθιστο προνόμιο». Αυτά είναι από ιατρικής πλευράς τα κίνητρα και τα προνόμια, όπως ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στον αΕΡΑ» με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Το ότι αλλιώς μπορεί να είναι η ζωή για τους εμβολιασμένους, είναι απότοκο του εμβολιασμού, το βρίσκω λογικό. Γιατί να μην μπορούν να οργανώσουν την ζωή τους σε σχέση με την προστασία που έχουν λάβει», είναι ο προβληματισμός που διατυπώνει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Όπως εξηγεί, «έχουμε την ευτυχία να μην έχουμε έξαρση της μετάλλαξης Δ που όμως θα επικρατήσει και στην πατρίδα μας. Έχουμε ένα χρονικό διάστημα που τηρώντας τα μέτρα μπορούμε να τιθασεύουμε την πανδημία και παράλληλα να εμβολιαζόμαστε έτσι ώστε το 4ο κύμα να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε από θέση ισχύος». Επισημαίνει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πως «για τους εμβολιασμένους ο κίνδυνος θα είναι ελάχιστος, για τους μη εμβολιασμένους υπάρχει κίνδυνος, γιατί η μετάλλαξη αυτή διασπείρεται ταχύτατα. Τώρα που τα πράγματα είναι σε ύφεση θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι και ειδικά οι άνω των 55. «Εκεί η στόχευση είναι 100%, δεν υπάρχει κανένας που να δικαιολογείται να μην εμβολιαστεί εκτός από αυτούς που αυτή την χρονική στιγμή λαμβάνουν κάποια θεραπεία και θα πρέπει να αναβάλουν, όχι να αποφύγουν, τον εμβολιασμό τους».

Σε σχέση με την πιθανότητα να χρειαστεί επανάληψη του εμβολιασμού, ο κ. Εξαδάκτυλος πιθανολογεί ότι «θα χρειαστεί αναμνηστική δόση για όλους αλλά δεν ξέρουμε την χρονική στιγμή. Το πόσο διάστημα καλύπτεται ο πληθυσμός ανοσολογικά, είναι μια πληροφορία που δεν την έχουμε ακόμα».

Τέλος, αναφορικά με το αν θα βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο lockdown, το ερχόμενο φθινόπωρο, εκτιμά πως «αν έχουμε μια επιδημία σε έναν χώρο θα πρέπει να περιοριστεί εκεί και δεν θα πρέπει να διασπαρεί στην υπόλοιπη χώρα».

Τέλος, ερωτηθείς ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εάν βιαστήκαμε να βγάλουμε την μάσκα, τονίζει πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά πηγαίνουμε με έναν ισορροπημένο τρόπο προς την ανάκτηση της φυσιολογικής μας ζωής. «Τα βήματα που έγιναν στην άρση των περιοριστικών μέτρων και ξεκίνησαν πριν το Πάσχα, έγιναν σε μια χρονική στιγμή που είχαμε και ένα άγχος μήπως τυχόν ανασχέσουν την ύφεση της πανδημίας, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αντιθέτως, η πανδημία διαρκώς περιορίζεται και σε αυτό βοηθά και ότι καθημερινά 1% του πληθυσμού μας εμβολιάζεται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος