Α. Εξαδάκτυλος στο Πρώτο: Ρεαλιστικός και με προϋποθέσεις επιτυχίας ο σχεδιασμός για τον “Προσωπικό Γιατρό” (audio)

«Όσα αφορούν το σύστημα της Πρωτοβάθμιας και τον προσωπικό γιατρό πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικά και ότι θα αποδώσουν, ότι θα αποκτήσουμε ένα τέτοιο σύστημα το οποίο χρειαζόμαστε» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Υπάρχει αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα σύστημα πλήρες που να καλύπτει όλη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σημείωσε ο ίδιος, κάτι που ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη, όπως και το 2020, εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημίας.

Έγιναν αρκετές αλλαγές στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με βάση τις υποδείξεις του Συλλόγου, ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι ρεαλιστικά έχει τις προϋποθέσεις επιτυχίας. «Έχει τις προϋποθέσεις να αποκτήσουν όλοι οι Έλληνες έναν προσωπικό γιατρό. Χρειάζεται βελτίωση σε ορισμένα σημεία ακόμα, καθώς στο νομοσχέδιο υπάρχουν και πράγματα που δεν αφορούν τον προσωπικό γιατρό» εξήγησε. «Η προηγούμενη προσπάθεια, έλεγε ότι όποιος γιατρός αναλάβει τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ελάχιστοι προσήλθαν. Όλοι ήταν υποχρεωμένοι να γραφτούν σε έναν από αυτούς και ελάχιστοι πολίτες προσήλθαν αντίστοιχα. Ο σημερινός σχεδιασμός λέει ότι τον ρόλο του προσωπικού γιατρού μπορεί να τον διαδραματίσει ακόμα και ένας γιατρός ο οποίος δεν θέλει να έχει επαφή με το σύστημα, εφόσον ένας πολίτης τον διαλέγει για αυτόν τον ρόλο και είναι διατεθειμένος να τον πληρώσει. Αυτό δίνει μια ευελιξία στο σύστημα, να αποκτήσουν όλοι προσωπικό γιατρό. Έχει την δυνατότητα κανείς να επιλέξει τον γιατρό που θέλει, γιατί στις προηγούμενες φορές δεν ίσχυε το ίδιο, έπρεπε να επιλέξει από έναν συγκεκριμένο πληθυσμό γιατρών. Μπορεί να είναι προσωπικός γιατρός κάποιου αυτός που τον παρακολουθεί για το χρόνιο νόσημά του» ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Ο γιατρός, εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος, είτε θα είναι συμβεβλημένος, οπότε θα πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ είτε αν δεν είναι συμβεβλημένος θα αμείβεται από τον πολίτη που τον έχει επιλέξει, ή μπορεί κανείς να επιλέξει να δηλώσει ως γιατρό του κάποιον που βρίσκεται σε δημόσια δομή τον οποίο δεν θα πληρώνει, καθώς εργάζεται με μισθό. «Υπάρχουν και οι τρεις επιλογές διαθέσιμες αυτή την στιγμή. Μπορεί κανείς να απευθύνεται και σε ειδικούς γιατρούς όπως γίνεται μέχρι σήμερα και οι οποίοι θα μπορούν να παραπέμψουν τον ασθενή σε νοσοκομείο, όπως θα κάνουν και οι προσωπικοί γιατροί. Όμως ο πολίτης δεν θα μπορεί να πάει σε νοσοκομείο χωρίς παραπεμπτικό, εκτός και αν συμβαίνει κάτι επείγον» σημείωσε.
Οι επικρίσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορούν κομμάτια που δεν σχετίζονται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Αφορούν πρώτα απ’ όλα ένα κομμάτι που λέει ότι θα επιτρέπεται να διενεργούνται επεμβάσεις το απόγευμα στα νοσοκομεία επ’ αμοιβή και εδώ είμαστε κι εμείς ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επικριτικοί, νομίζουμε ότι δεν είχε λόγο να γίνει αυτό αυτή την χρονική στιγμή. Οι επικρίσεις έρχονται σχετικά με την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όπου για παράδειγμα προβλέπεται ένα μπόνους για υπαλλήλους, το οποίο δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβλέπεται που προέρχεται από πρόστιμα, που είναι πάρα πολύ άσχημο. Δεν είναι αποδεκτό να κρίνουν τους γιατρούς άνθρωποι που δεν μπορούν να τους κρίνουν και έχουμε δει περιστατικά με δεκάδες γιατρούς να τους ζητούν πρόστιμο, γιατί έγραψαν πολλά φάρμακα σε πολλούς ασθενείς και τυχαίνει να είναι οι μοναδικοί γιατροί σε ένα ιατρείο όπου δεν υπάρχει κανείς άλλος να γράψει τα φάρμακα, αλλά έρχεται ο γραφειοκράτης και εφαρμόζει αυτό και ταλαιπωρείται ο γιατρός. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα άλλο σύστημα και σε καμία περίπτωση δεν είναι λογικό να είναι κίνητρο το πρόστιμο. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση στους εργαστηριακούς γιατρούς οι οποίοι πληρώνουν εδώ και πολλά χρόνια αυτό το απαράδεκτο clawback, όπου προστίθενται κάποια κριτήρια που έχουν μια ασάφεια. Οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο δηλαδή δεν αφορούν τον πυρήνα του, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφορούν τα υπόλοιπα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, πράγματα τα οποία θα πούμε αύριο στην βουλή» συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, επισήμανε ότι η ιδιωτική ασφάλιση και η ιδιωτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι παρούσα, καθώς το 45% των πολιτών πληρώνει ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. «Αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν συμβαίνει θα καταλήγουμε πάντα σε σχεδιασμούς οι οποίοι θα είναι ανεπιτυχείς. Το ερώτημα είναι με ποιους όρους, πότε μπαίνει και πώς μπαίνει. Και επίσης υπάρχει και ένας διαχωρισμός ο οποίος διατρέχει εδώ και καιρό τον δημόσιο διάλογο, ότι ό,τι δημόσιο αγιοποιείται, ό,τι ιδιωτικό δαιμονοποιείται. Δεν είναι έτσι η πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο τομείς οφείλουν να συνεργαστούν, το είδαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας. Για να συνεργαστούν θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, μπαίνουν, ίσως χρειάζεται και κάτι παραπάνω αλλά είναι λεπτομέρειες. Το θέμα είναι ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση για τους πολίτες» είπε τέλος ο κ. Εξαδάκτυλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος