Ά. Διαμαντοπούλου στο Πρώτο: Αναξιοποίητοι πόροι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ θα αντληθούν για τις κοινωνικές ανάγκες της Ουκρανίας (audio)

«Υπάρχουν στην Ουκρανία περίπου 3 εκατ. ΑΜΕΑ που βρίσκονταν σε ιδρύματα όπου το προσωπικό έχει επιστρατευτεί και δεν ξέρει κανείς τι γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους, ένα 10% είναι άνθρωποι με νοητική άνοια, υπάρχουν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και 150.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες χωρίς γονείς/φροντιστές είναι σε ιδρύματα. Δεν ξέρει κανείς τι γίνεται με αυτά τα παιδιά, μιλάμε για μια κοινωνική ανθρωπιστική κρίση τρομερή» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, η Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ε.Ε. για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας, Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου.

Με την ιδιότητά της, της Προέδρου της Κοινωνικής Επιτροπής, η κ. Διαμαντοπούλου βρέθηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνουν χώρα πάρα πολλές συνεδριάσεις σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή αλλά και θα προκύψουν, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Έγιναν συζητήσεις για το πώς κάθε χώρα θα διαχειριστεί θέσεις για ενήλικες ή παιδιά με αναπηρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μέσα στα προγράμματά της σημαντικά κονδύλια για τις χώρες για την αναπηρία, αλλά οι περισσότερες χώρες τα έχουν ήδη υλοποιήσει και αποφασίστηκε ότι χρήματα που δεν έχουν απορροφηθεί από τα προηγούμενα προγράμματα, όπως το προηγούμενο ΕΣΠΑ, θα πρέπει να κινηθούν προς τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες που θα προκύψουν από την Ουκρανία. Ενώ δεν το φανταζόμασταν στην αρχή, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παιδιών που φεύγουν μόνα τους και για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόνοια για όλες τις χώρες που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες» σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Αυτό που έκανε ο Πούτιν στην Ευρώπη θα του το «χρωστάει» υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου «με την έννοια ότι η Ευρώπη ξύπνησε, ταράχθηκε, ταρακουνήθηκε και πάρα πολύ γρήγορα βλέπουμε την αλλαγή των προτεραιοτήτων». Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θέτει η Ευρώπη, η κ. Διαμαντοπούλου, ανέφερε την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, που ανοίγει νέους δρόμους και για την Ελλάδα και την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης. «Θα μιλάμε πλέον για σύνορα της Ευρώπης, άρα για αμυντική πολιτική και εξωτερική πολιτική με κοινά χαρακτηριστικά. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό που έχει θέσει στο τραπέζι ο πρόεδρος Μακρόν, τον οποίο θεωρώ την σημαντικότερη μορφή σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, για ευρωπαϊκό στρατό στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, νομίζω ότι είναι η μεγάλη κίνηση προς τα εμπρός. Το τρίτο σημαντικό που θα δούμε και θα έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις είναι η απόφαση της Ευρώπης για μια αυτονομία πλέον, όσο αφορά την παραγωγή της. Μέσα στην πανδημία κατάλαβε ότι το ότι είχε επιτρέψει στην βιομηχανία της να επενδύσει χωρίς όρους στο εξωτερικό και σε πολύ μακρινές τρίτες χώρες είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί εγκλωβισμένη και να μην έχει από μάσκες μέχρι βασικά υλικά για την πανδημία. Τώρα, φαίνονται πάλι νέες μορφές εξαρτήσεων που έχουν να κάνουν με φάρμακα, διατροφική ύλη, αυτό σημαίνει ότι στην νέα βιομηχανική πολιτική που ανακοινωθεί θα υπάρξουν περιορισμοί πλέον στο βιομηχανικό κεφάλαιο που θα εξέρχεται και ο τρόπος που θα γίνονται οι επενδύσεις μακριά της Ευρώπης» προσέθεσε.

Θα πρέπει οι προτάσεις και η λειτουργία της Ευρώπης να έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, συμπλήρωσε η κ. Διαμαντοπούλου. Επισημαίνοντας ότι συνολικά η Ευρώπη έχει μια εξάρτηση η οποία ξεπερνά το 40% από το ρωσικό αέριο, όχι μόνο η Γερμανία, αλλά και η Ιταλία, η Λιθουανία, αρκετές χώρες, υπάρχουν αποθέματα ωστόσο, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, άρα μια άμεση απόφαση δεν θα έφερνε χάος. «Αλλά καλό είναι να υπάρξει ένα μέτρο γιατί οι λαοί ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική αλλά πάνω από όλα ασχολούνται με την καθημερινή τους διαβίωση και η ακρίβεια μπορεί να παίξει σε όλη την Ευρώπη και τις εκλογικές αναμετρήσεις μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι τα εξωτερικά, ο Πούτιν ή η Ουκρανία. Άρα οι χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν μια εσωτερική ισορροπία, έτσι ώστε από την μια να πιέζουν την Ρωσία από την άλλη όμως να μην βρεθούν σε αδιέξοδο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.

Σχετικά με το ποια διαφαίνεται πως μπορεί να είναι η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, η κ. Διαμαντοπούλου, τόνισε «με την ψυχολογία και την εξαιρετικά παρανοϊκή στάση του Πούτιν αυτή την στιγμή φαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέλος, αν ο ίδιος δεν έχει κάτι στα χέρια του. Έχει διαμορφώσει τέτοιο κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του και είναι τέτοια η ιστορία της Ρωσίας που οι ηγέτες πρέπει να νικούν πάντα στον πόλεμο, όταν δεν νικούν τότε εξελίσσονται πολύ μεγάλα γεγονότα-αν δεις κανείς την ιστορία της Ρωσίας κάθε μεγάλη αλλαγή είναι μετά από μια μεγάλη ήττα- επομένως ο Πούτιν θα πρέπει κάτι να πάρει στα χέρια του, το οποίο δεν φαίνεται όμως. Δεν μπορεί ούτε η  Ουκρανία ούτε η δύση να του δώσει αυτά που θέλει γιατί τότε ανοίγει η πόρτα του φρενοκομείου σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σε ερώτηση αναφορικά με την χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε «είμαστε σε μια περίοδο που δεν έχουμε να φοβηθούμε ούτε τις απευθείας επαφές ούτε την επικοινωνία, γιατί ποτέ δεν είναι αρνητική όταν πατάς στα πόδια σου και είσαι καλά προετοιμασμένος. Θετικό ήταν το κλίμα, θετικά αυτά που αποφασίστηκαν και για την συνάντηση του Σεπτεμβρίου και για την συνέχιση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για τις εμπορικές συμφωνίες που είπαν να φτάσουν τα 10 δις. Είμαστε δυο χώρες που συνορεύουμε και νομίζω ότι οι οικονομικές δίοδοι πάντα βοηθούν τις χώρες να προσεγγίσουν η μία την άλλη. Γενικά η εκτίμησή μου είναι ότι ήταν θετική η απόφαση και η υλοποίησή της» σχολίασε η κ. Διαμαντοπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος