Α. Δεσποτόπουλος στο Πρώτο: Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κινητοποιήσει Τουρκία – ΕΕ, να συνεννοηθούν για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν (audio)

Την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρα προληπτικά και θέλει να κινητοποιήσει την Τουρκία και την Ευρώπη να συνεννοηθούν, «χωρίς να χρειαστεί να ζήσουμε ξανά γεγονότα σαν και αυτά του 2015 ή όπως εκείνα του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο», εξέφρασε ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στον Αλφόνσο Βιτάλη, ενόψει της τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχει το απόγευμα της Παρασκευής, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

«Ορθώς ο κ. Μητσοτάκης πήρε την πρωτοβουλία και προσπαθεί να κατανοήσει το έχει κατά νου η Τουρκία σχετικά με το προσφυγικό ρεύμα που βλέπουμε να έρχεται», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η συνεννόηση με τους Τούρκους συνετέλεσε στο να μειωθούν κατά πολύ οι προσφυγές ροές μετά το 2015. «Πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εμποδιστούν οι διακινητές χωρίς τη συνεργασία της Άγκυρας», σημείωσε.

«Πιθανά, ο Έλληνας πρωθυπουργός, εάν κινηθεί επιθετικά, να προτείνει στον Τούρκο πρόεδρο να μεσολαβήσει στην Ευρώπη, ώστε η Τουρκία να πάρει αυξημένους πόρους από τις Βρυξέλλες για τους πρόσφυγες», σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική χώρα συνεργάστηκε με τους Ευρωπαίους και μειώθηκαν οι ροές και στη συμφωνία του 2016, αλλά και μετά τα γεγονότα στον Έβρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βοηθάει και η τρέχουσα συγκυρία ενόψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο, οπότε στη Γερμανία «το τελευταίο πράγμα που θέλουν να δουν, είναι καραβάνια προσφύγων». Ωστόσο, ο διεθνολόγος πρόσθεσε πως ούτε και το Ταγίπ Ερντογάν θέλει άλλους πρόσφυγες στη χώρα του, καθώς δέχεται πιέσεις από την κοινή γνώμη και για το λόγο αυτό «προστρέχει στα σύνορα με το Ιράν και χτίζει τείχος».

Όπως είπε, ο πρακτικός δρόμος ενός ανθρώπου από το Αφγανιστάν να περάσει ως πρόσφυγας στην Ευρώπη, είναι μέσω Ιράν και Τουρκίας. «Η πρώτη χώρα που θα είναι ασφαλής είναι το Ιράν. Αν υποθέσουμε ότι δεν είναι ασφαλής χώρα λόγω της αντιπαλότητας σουνιτών – σιιτών, τότε περνάει στην Τουρκία όπου δεν κινδυνεύει. Αν φύγει από την Τουρκία γιατί αναζητεί ένα καλύτερο μέλλον, τότε δεν είναι πρόσφυγας, αλλά μετανάστης», εξήγησε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Στην Ελλάδα, μπορούμε να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο, μέχρι εκεί που αντέχει η οικονομία και η κοινωνία μας, αλλά έχουμε φτάσει στα όρια μας», δήλωσε, αναφέροντας ότι ήδη «ο αριθμός των προσφύγων και των ανθρώπων που είναι σε αναμονή, στην ελληνική επικράτεια, ξεπερνά τους 100.000, όσος είναι και πληθυσμός της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης». «Πρέπει να υπάρξει αρωγή από τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο διεθνολόγος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος