Α. Χλώρος, πνευμονολόγος: Φέτος Πάσχα στην αυλή – Ποιους βοηθά η 4η δόση

“Το να χαλαρώνουμε τα μέτρα πρόωρα είναι σα να μεταδίδουμε λάθος μηνύματα” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο Αδαμάντιος Χλώρος διευθυντής πνευμονολογικού τμήματος στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” και κυρίως επέμεινε στην προστασία της μάσκας σε κλειστούς χώρους, στη συνέχιση των εμβολιασμών και στην τήρηση των προφυλάξεων σε μέρη με συγχρωτισμό. Η σύστασή του για το Πάσχα είναι να αποφύγουμε κλειστούς χώρους και να το γιορτάσουμε στις αυλές των σπιτιών. Μίλησε για αποκλιμάκωση των νοσηλειών με Covid στο Παπανικολάου και σε άλλα νοσοκομεία,  μείωση του αριθμού των  θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού,  ενώ αναφέρθηκε και στην 4η δόση του εμβολίου, εκτιμώντας ότι βοηθά περισσότερο τους ηλικιωμένους παρά τους νέους.

Όσον αφορά στην άρση των περιορισμών που αναμένεται, επισημαίνει πως “Έχουμε φτάσει σε μια ανοδική πορεία στους νοσηλευόμενους από το ελάχιστο που είχαμε στα μέσα Μαρτίου. Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχτεί αυτή η κατάσταση” ενώ για το Παπανικολάου ενημερώνει πως  “αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια αποκλιμάκωση των νοσηλειών”.

Περιγράφει την πορεία της πανδημίας στα νοσοκομεία της χώρας ως εξής :”Από το Φθινόπωρο είχαμε μια αύξηση των νοσηλειών, των οποίων ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κορυφώνεται στα μέσα Ιανουαρίου. Από εκεί και πέρα, έχουμε μια αποκλιμάκωση που φτάνει στο ναδίρ περίπου στα μέσα Μαρτίου και έκτοτε έχουμε πάλι μια αυξητική πορεία η οποία δεν είναι της εντάσεως του φθινοπώρου και είναι αναμενόμενη καθώς ξέρουμε ότι ο κορονοϊός είναι σε έξαρση το Φθινόπωρο και την Άνοιξη”

“Οι εμβολιασμένοι έχουν ξεπεράσει το 40% των νοσηλειών στις ΜΕΘ” ενημερώνει. Όπως όμως διευκρίνισε “αυτό είναι μια όψη του νομίσματος γιατί αυτό το 40% αφορά σε υπερήλικες με πολλά υποκείμενα νοσήματα”.

“Η θνητότητα, που είναι οι θάνατοι ανά κρούσματα κορονοϊού έχει πέσει” επισημαίνει και εξηγεί “είχαμε ένα θάνατο στις 60.000 στους νεώτερους και έναν στους 7 στους ηλικιωμένους. Τώρα έχουμε έναν στους 102.000 στους νεώτερους και έναν στους 14  στους ηλικιωμένους.  Άρα έχει πέσει η θνητότητα και η βαρύτητα του ιού”.

Ποιους βοηθά η 4η δόση

Όσον αφορά στον εμβολιασμό με την 4η δόση επισήμανε ότι από τις μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως και κυρίως στο Ισραήλ, φαίνεται ότι “ο εμβολιασμός με 4η δόση είναι χρήσιμος για τους ηλικιωμένους, ενώ για τους νεώτερους είναι μάλλον άχρηστος“.

Εξέφρασε τέλος τον προβληματισμό του ότι παρά την εμπειρία της πανδημίας, το σύστημα υγείας δεν έχει ενισχυθεί όπως πρέπει και δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική ενίσχυσης.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος