Α. Χαρίτσης στο Πρώτο: Όσο αρνείται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποφασιστική ρύθμιση, τόσο θα διογκώνεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων (audio)

«Όσο αρνείται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σημαντική αποφασιστική ρύθμιση, τόσο θα διογκώνεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», δήλωσε ο πρώην υπουργός, βουλευτής του και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

«Από τη μία έχουμε την έκρηξη των τιμών, από την άλλη όμως έχουμε αυτή την καθήλωση των εισοδημάτων, η οποία αυτή τη στιγμή οδηγεί σε απόλυτη απόγνωση τους συμπολίτες μας και βεβαίως σε σχέση με το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, η κυβέρνηση έχει ευθύνες εγκληματικές. Από τη μία ψήφισε τον νέο πτωχευτικό νόμο τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω πανδημίας, ο οποίος αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και από την άλλη αρνείται να προχωρήσει σε μια ουσιαστική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης για τα ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

«Εδώ πέρα έχουμε ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, το οποίο αποκτά εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις αν δεν αντιμετωπιστεί και με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και με παρέμβαση του κράτους και προς τις τράπεζες για να μπορέσουν και τα δάνεια τα οποία ακόμα παραμένουν σήμερα πράσινα για να το πω πάρα πολύ απλά να μην κοκκινίσουν, θα βρεθούμε μπροστά σε συνθήκες κοινωνικής καταστροφής», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείς να σχολιάσει πως θα καλυφθεί η αύξηση των επιτοκίων των δανειοληπτών , ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αφορά 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής σε συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών από 40 έως 60%. «Είναι μια πρόταση την οποία την έχουμε κοστολογήσει, μια πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο. Είχε παρουσιαστεί πέρυσι το καλοκαίρι είχε ένα κόστος 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό ήταν το κόστος της συγκεκριμένης πρότασης. Βεβαίως θα πρέπει να το δούμε αυτό στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, γιατί όσο περνάει ο καιρός, προφανώς και το κόστος αυτό ανεβαίνει.

Αναφερόμενος στα ενήμερα δάνεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτά είναι 25 δισεκατομμύρια . «Δεν μιλώ για τα κόκκινα, αλλά για τα ενήμερα δάνεια, των οποίων το 80% είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο. Με τις αυξήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα επιτόκια χορηγήσεων τα δάνεια αυτά μεσοσταθμικά θα έχουν και μια αύξηση περίπου 30% θα φτάσει στις δόσεις. Τινάζουν δηλαδή στον αέρα τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Αν δεν υπάρξει εδώ μια σοβαρή πρωτοβουλία, στην οποία βεβαίως και οι ίδιες οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν μέρος της ευθύνης, βεβαίως και το κράτος πρέπει να αναλάβει μέρος της ευθύνης», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος