Α. Χαρίτσης στο Πρώτο: Οι επιλογές της κυβέρνησης καταδικάζουν την οικονομία σε βαθιά κρίση (audio)

«Είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής το πώς κατευθύνεις τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχεις στα χέρια σου και δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει επιλογές οι οποίες και την πραγματική οικονομία καταδικάζουν σε μια βαθιά κρίση και την ίδια στιγμή απειλούν και την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια επιδοματική πολιτική όχι προς αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη αλλά με όρους εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση την ώρα που μιλάει για την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, να προχωρά ταυτόχρονα στην κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ που αφορά στην μεγάλη ακίνητη περιουσία, σε φοροελαφρύνσεις στην μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, να προχωρά σε φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές έως 800.000€ που προφανώς δεν αφορούν την μεσαία τάξη, να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις 5,5 δισ. ευρώ μέσα στην περίοδο της πανδημίας, όλα αυτά κοστίζουν στα δημόσια ταμεία αντί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος για την στήριξη αυτών που πραγματικά πλήττονται αυτή την στιγμή από την κρίση».

Η ακρίβεια είναι κατά την γνώμη των ίδιων των πολιτών, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης. Είναι ένα πρόβλημα, σημείωσε, που δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. «Εδώ και πολύ καιρό, ένα χρόνο συζητάμε για αυτό το ζήτημα, καταθέτουμε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, κάνουμε προτάσεις, γιατί βλέπαμε να έρχεται αυτή η καταιγίδα που έχει πέσει πάνω από την ελληνική οικονομία. Ξεκίνησε με ανατιμήσεις στο κόστος παραγωγής των αγροτών, συνέχισε στα μεταφορικά κόστη, στις πρώτες ύλες στον κατασκευαστικό κλάδο και όταν πέρασε στην ενέργεια, πλέον μετακυλίστηκε το κόστος σε ολόκληρη την οικονομία».

Ο κ. Χαρίτσης μιλώντας για τις παρεμβάσεις, στις οποίες έπρεπε να έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, τις συνόψισε σε 3 άξονες. «Σε σχέση με την στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, εμείς έχουμε προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Ταυτόχρονα, δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται χρηματοδοτικά προγράμματα όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει η χώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αυτή η τεράστια κρίση. Χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός για προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της βιομηχανίας που είναι ενεργοβόρος και επηρεάζεται αυτή την κρίση του πληθωρισμού, των ευάλωτων νοικοκυριών. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει και έχουμε μπροστά μας έναν πακτωλό χρημάτων που θα έρθουν στην χώρα χωρίς να έχει σχεδιαστεί πώς θα πάνε σε αυτούς που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Σημαντικό, συμπλήρωσε είναι και το ζήτημα της ελάφρυνσης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει συγκεκριμένα, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κατώτερο επιτρεπτό ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το έχουν κάνει αυτό 19 από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες, ακριβώς γιατί αντιλαμβάνονται ότι το κόστος ενέργειας είναι υπέρογκο για τους πολίτες τους. Δεν είναι δυνατό να το κάνουν αυτό άλλες χώρες και να μην το κάνει η Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, έχει την πιο υψηλή χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και είναι 4η στην τιμή της βενζίνης. Η Ελλάδα είναι αυτή που πληρώνει το πιο βαρύ τίμημα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε αυτό το διεθνές πρόβλημα. Άρα θα έπρεπε να μεριμνήσει ώστε να πάρει τα πιο αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του» υπογράμμισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το τρίτο πολύ κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό της ρύθμισης της αγοράς, ειδικά στον χώρο της ενέργειας, όπως λένε και οι ανακοινώσεις της ελληνικής βιομηχανίας αλλά και επιστημονικές αναλύσεις καθηγητών του Πολυτεχνείου που μιλάνε για το φαινόμενο της κερδοσκοπίας στην  ελληνική αγορά ενέργειας που δεν έχει προηγούμενο, γι’ αυτό έχουμε φτάσει στην ανώτατη χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Πρέπει να υπάρξει αποφασιστική παρέμβαση του κράτους για την πάταξη της αισχροκέρδειας» επεσήμανε τέλος ο κ. Χαρίτσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος