62ο ΦΚΘ: Carte Blanche στον Ρόλαντ Βάις – Προβολή Solaris του Αντρέι Ταρκόφσκι

Οι θεατές του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το αριστούργημα Solaris (1972) του Αντρέι Ταρκόφσκι στη μεγάλη οθόνη, σε προβολή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος του Φεστιβάλ στο μοντάζ, με τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του», εννέα κορυφαίοι μοντέρ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο έλαβαν carte blanche για να επιλέξουν μία ταινία που θεωρούν εμβληματική για την τέχνη του μοντάζ ή για την εξέλιξη της δικής τους καριέρας. Ο σερβοαμερικανός μοντέρ Ρόλαντ Βάις, που έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Ανγκ Λι και ο Μάικλ Μουρ, επέλεξε να παρουσιάσει στο κοινό το αξέχαστο διαστημικό έπος του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Ακριβώς πριν την έναρξη της προβολής, ο Ρόλαντ Βάις ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για τη φιλοξενία, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τον Αντρέι Ταρκόφσκι, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους πιο σημαντικούς και πρωτοπόρους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου. «Ο Ταρκόφσκι άσκησε μεγάλη επιρροή στο έργο μου, αλλά και σε ολόκληρες γενιές από κινηματογραφιστές. Πολλά στοιχεία στις ταινίες του Ταρκόφσκι πηγάζουν από την πολιτιστική του ταυτότητα. Και πολύ συχνά, νιώθω πως συνδέομαι διαισθητικά με τη ματιά του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο Ρόλαντ Βάις επεσήμανε πως η δουλειά του Ταρκόφσκι περιέχει μια ιδιαίτερη δύναμη, με πολύ συγκεκριμένη και βαθιά αισθητική, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο για οποιονδήποτε να τον ακολουθήσει και να τον μιμηθεί. «Αυτό ακριβώς το στοιχείο, η συνεπής αισθητική, είναι που με ελκύει στο έργο του. Κι εγώ ο ίδιος προσπαθώ να προσδώσω στοιχεία ασύμμετρα και αποδιοργανωμένα, παλεύοντας να μιμηθώ την ποιητικότητα του Ταρκόφσκι», ανέφερε σχετικά.

Ολοκληρώνοντας, ο Ρόλαντ Βάις υπογράμμισε ότι δεν έχει δει ποτέ την ταινία σε μεγάλη οθόνη, αν και κοντεύει τα πενήντα του χρόνια, με μόνη εξαίρεση μια ιδιωτική προβολή 16mm, σε μια δημοτική βιβλιοθήκη στη Νέα Υόρκη. Ο Βάις έκλεισε την τοποθέτησή του, σχολιάζοντας πως ένας σκηνοθέτης σαν τον Ταρκόφσκι χρειάζεται χρόνο για να συνδεθείς μαζί του. «Εκεί ακριβώς έγκειται και η γοητεία του όμως: στην περιπλοκότητά του», κατέληξε σχετικά.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η διαστημική αποστολή «Solaris» έχει εγκαθιδρύσει βάση σε έναν πλανήτη ο οποίος φαίνεται πως διαθέτει μυστηριωδώς κάποιο είδος νοημοσύνης. Μετά τον ξαφνικό χαμό ενός απ’ τους τρεις επιστήμονες της βάσης, ο ψυχολόγος Κρις Κέλβιν καταφτάνει ως αντικαταστάτης. Φτάνοντας, βρίσκει τον σταθμό ερειπωμένο, ενώ οι δύο εναπομείναντες επιστήμονες είναι αρκετά μυστικοπαθείς. Σύντομα, ο πλανήτης θα αρχίσει να παίζει παιχνίδια με το μυαλό του, φέρνοντας μπροστά στα μάτια του, με σάρκα και οστά, τη γυναίκα του, που έχει πεθάνει εδώ και δέκα χρόνια. Η ορθολογική επιστημονική έρευνα είναι υποχρεωμένη να παραδεχτεί ότι ο πλανήτης έχει τη δύναμη να υλοποιεί τις αναμνήσεις των ανθρώπων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος