«60 χρόνια UNFICYP» από το ΡΙΚ – 60 χρόνια ειρηνευτικής δύναμης σε μία πατρίδα μισού αιώνα κατοχής

«Υπάρχει ένα ξόρκι, που κράτησε τα πάντα στάσιμα για 50 χρόνια». Με αυτά τα λόγια η δημοσιογράφος Αίμιλη Μιχαήλ περιγράφει τα όσα είδε, μπαίνοντας στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας τη μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη σήμερα.

«Υπάρχουν ακόμη βαλίτσες παρατημένες σε χώρους, τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους τις άφησαν φεύγοντας για κάποιον λόγο δεν ξέρουμε και αν έφτασαν και ποτέ στον προορισμό τους. Διασχίζεις ένα συρματόπλεγμα και εκεί, που υπάρχει η σύγχρονη Λευκωσία με τη βουή τον κόσμο την κίνηση, συναντάς αυτή τη νεκρική σιγή», περιγράφει η ίδια.

60 χρόνια ειρηνευτικής δύναμης σε μια πατρίδα μισού αιώνα κατοχής. Στην Κύπρο. Η UNFICYP αποτελεί μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στον κόσμο.

Παρουσιάζοντας και αναλύοντας το ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο το ντοκιμαντέρ παραγωγής ΡΙΚ «60 Χρόνια UNFICYP» που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο φωτίζει δεκαετίες ιστορίας.

«Ο στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να επικαιροποιήσει το κυπριακό πρόβλημα μέσα από την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος.

Το ντοκιμαντέρ με πλούσιο αρχειακό υλικό αποτίει φόρο τιμής σε 150.000 άνδρες και γυναίκες κυανόκρανους από δεκάδες χώρες, που υπηρέτησαν από το 1964 στις τάξεις της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί και στους 187 ειρηνευτές που έχασαν τη ζωή τους.

Βρυξέλλες, Λονδίνο και Καναδάς θα είναι οι επόμενοι σταθμοί προβολής του ντοκιμαντέρ με τους συντελεστές του να στέλνουν το πιο δυνατό μήνυμα: «Η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και αυτό πρέπει να αλλάξει»

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος