5 χρόνια από τον σεισμό στη Βρίσα Λέσβου: Το τέρας του Εγκέλαδου και της γραφειοκρατίας

Για το παραδοσιακό χωριό Βρίσα της Λέσβου, ο χρόνος έχει σταματήσει την 12η Ιουνίου 2017, όταν το χτύπησε σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του μία γυναίκα νεκρή και ένα ολόκληρο χωριό θαμμένο στα χαλάσματα. Από τότε έχουν περάσει 5 χρόνια και οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο έργων Δυτικής Λέσβου,  Γιώργο Αλάνη, έχουν εκδοθεί 120 οικοδομικές άδειες, οι 117 από τον δήμο Δυτικής Λέσβου και οι  τρεις από τον δήμο Μυτιλήνης, όμως για την αποκατάσταση των σπιτιών χρειάζονται και χρηματοδοτήσεις. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας, Νίκος Γκουγκούλιος, με την αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών, οι κάτοικοι δεν μπορούν να τελειώσουν τα σπίτια τους, ενώ περιμένουν από την πολιτεία τη δεύτερη και την τρίτη δόση για να ανεγερθεί το χωριό.

Το χωριό με τα πέτρινα κτίσματα έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, πλην ελαχίστων που πηγαίνουν εκεί καθημερινά, για να ελέγχουν τις περιουσίες τους.

Σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και κατεδαφιστέα παραμένουν στη θέση τους, τα κίτρινα δεν έχουν επισκευαστεί ακόμη. Επίσης, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει, ούτε καν το νέο καφενείο που χτίστηκε πριν από λίγο καιρό, καθώς δεν έχει αρθεί η επικινδυνότητα του χωριού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΧΟΥΡΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος